Současný stav přípravy kontaktních míst záchranného systému v oblasti muzeí, archivů, knihoven a památkové péče Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Dagmar Fialová Asociace muzeí a galerií České republiky
Advertisements

Integrovaný záchranný systém
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Regionální funkce knihoven v Jihočeském kraji Lidmila Švíková.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Státní informační politika: šance pro knihovny, archivy, muzea? Vít Richter Národní knihovna ČR Prosince 2000 Tel/Fax: 02/
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
CULTIVATE: Evropská informační síť pro oblast kulturního dědictví Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc, listopad 2001.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Jsou česká muzea muzea připravena řešit krizové situace? Seminář Českého komitétu Modrého štítu Východočeské muzeum v Pardubicích 13. června 2002.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Praktické rady a zkušenosti jak vytvořit RP, jak připravit program RP Eva Bosáková Národní kancelář EQUAL.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Shrnutí programu IS INTERREG III A ČR–Polsko ve Slezském vojvodství Závěrečná konference Interreg III A ČR – Polsko 2004 – , Olomouc Seminář.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
NOVÁ KOMUNIKAČNÍ PLATFORMA JIHOMORAVSKÝCH PAMĚŤOVÝCH INSTITUCÍ Brněnská pobočka České archivní společnosti Jiří Dufka.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Humanitární pomoc - HZS ČR
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Správa archiválií a využívání dokumentů u původců. Archivy a další tzv
Závěrečná konference projektu
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Současný stav přípravy kontaktních míst záchranného systému v oblasti muzeí, archivů, knihoven a památkové péče Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc, listopad 2001

Mezinárodní výbor Modrého štítu Seminář Radenice 1998 Iniciativa: CIA, ICOM, ICOMOS a IFLA Společná deklarace

Strategické cíle Spojit síly zainteresovaných stran pro vytvoření trvalých sítí Vypracovat a uvést do souladu bezpečnostní plány stanovující potřeby a priority vypracovat programy informování široké veřejnosti a orgánů, které mají rozhodovací pravomoci vzdělávat pracovníky a rozvíjet jejich dovednosti

Přijmout a realizovat následující opatření Uzavřít dohody o spolupráci týkající se personálu, specifických zařízení a dočasných útočišť, Rozvíjet vztahy v rámci IZS, Zajistiti informovanost personálu Organizovat školení, výcvik a simulování procedur spojených s výjimečnými situacemi, Ustanovit smíšené výbory pro zajištění spojení, Vytvořit inventář sbírek, stanovit jejich hodnotu, přehled jejich lokalizace a zajistit uskladnění bezpečnostních kopií v jiném místě, Soustředit zařízení nezbytná pro zajištění ochrany v případě výjimečné situace, Vydávat příručky a učební pomůcky Vytvořit síť kvalifikovaných dobrovolníků

Co jsme dosud udělali? Listopad 1999 – Kulatý stůl - Olomouc Duben 2000: založení Českého komitétu Modrý štít - partneři: –Česká archivní společnost a pobočka České informační společnosti při SÚA –Český výbor ICOM –Český výbor ICOMOS –Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Webová stránka Modrého štítuModrého štítu Příprava struktury kontaktních míst IZS Říjen 2001: smlouva s HZS Podání grantu na příručku: Plán prevence rizik a náprava škod způsobených haváriemi nebo živelnými pohromami

Kontaktní místa

Seznam sil Servis v oblasti restaurování a rekonstrukce památek – SÚPP Mikrobiologické stěry, vyhodnocení, dezinfekční ošetření knihovních fondů – NK ČR KONZULTACE: Odstraňování následků katastrof – knihovní materiály – NK ČR Škody na archiváliích a papírových materiálech - SÚA Restaurování - rukopisy a staré tisky – NK ČR Škody na předmětech kulturní hodnoty – MZM, NM

Seznam prostředků Odvlhčovače vzduchu – NK ČR, SÚA Savé papíry - SÚA

Co bychom měli ještě udělat? Rozšířit a optimalizovat síť kontaktních míst Navázat spolupráci na okresní a krajské úrovni Zainteresovat více centrální instituce – speciální pracoviště pro ochranu a restaurování sbírek Rozšířit seznam operativních prostředků – skladovací kapacity, přepravní obaly, vysoušeče, dopravní prostředky Navázat a zlepšit vzájemnou komunikaci – web, elektronická konference? Výměna zkušeností – sdílení metodických materiálů Školení pracovníků – spolupráce s HZS

Závěry Posílání směrnic, metodických pokynů: Národní knihovna ČR, Michal Hora, Klementinum 190, Praha 1, fax: 02/21663 Aktualizace adresáře kontaktních míst, prostředků a sil Spolupráce Modrého štítu s MV, MK, AS a krajů? Soustředit nabídky soukromých firem a dalších subjektů Kontaktovat restaurátory a vybídnout je ke spolupráci Provést průzkum připravenosti archivů, knihoven, muzeí, a památkové péče na krizové situace – využít společné metodiky zpracované SÚA Těsně spolupracovat s MK ČR

Současný stav přípravy kontaktních míst záchranného systému v oblasti muzeí, archivů, knihoven a památkové péče Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc, listopad 2001