MANAGEMENT VE VS Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Veřejná moc a veřejná správa
Evropský správní prostor
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Management veřejné správy 5RE901 Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu:
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Základy veřejné správy
Historické etapy vývoje managementu
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Činnost veřejné správy
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Veřejná správa – úvod.
Digitální správa věcí veřejných
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Modernizační trendy v řízení ve veřejné správě
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
Členění a organizace veřejné správy
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Veřejná správa.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Vzdělávací politika.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Výrobní faktory v podniku
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Interaktivní personální portál
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Evropský správní prostor Veřejná správa v EU 1. Evropský správní prostor 2  Souhrn všech evropských institucí a jejich aktivity  (EK, EIB, Europol,
Dobré vládnutí Správa věcí veřejných ( Podklad ke kursu Veřejná politika, témata 9 a 10.) Za patnáct let se ledacos změnilo k lepšímu. Dnes máme: fungující.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Osobní management – modul č.4
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Veřejné Finance.
Obecně o veřejné správě
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

MANAGEMENT VE VS Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.

Požadavky na zakončení kurzu Přednášky, semináře Zápočet Závěrečná zkouška Email: trhlinova@email.cz KH

Management ve VS Jak rozumíme termínu management?

Veřejná správa Funkční (materiální) POJETÍ chápe veřejnou správu jako činnost státních nebo jiných orgánů veřejné moci nebo subjektů, kterým byl výkon veřejné správy propůjčen pro plnění úkolů označovaných jako veřejné. Institucionální POJETÍ je systém organizační struktury veřejné správy. Jde o soustavu správních úřadů, orgánů územní či zájmové samosprávy a jiných vykonavatelů veřejné správy.

institucionální hledisko ROZDĚLENÍ VEŘEJNÉ SPRÁVY funkční hledisko institucionální hledisko VEŘEJNÁ SPRÁVA projev výkonné moci ve státě a správa věcí veřejných státní činnost charakteru nařizovacího a výkonného nestátní činnost veřejnoprávní instituce podléhající státnímu dozoru samosprávní činnost územní a zájmové samosprávy státní orgány ústřední orgány státní správy, místní orgány státní správy veřejnoprávní subjekty samosprávné (územní samospráva, zájmová sdružení profesní a volná) a nesamosprávné (televize, rozhlas)

ŘÍZENÍ mnohostranná tvořivá činnost řídícího subjektu stanovení cílů, ovlivnění metod, prostředků a fungování řízených prvků tak, aby systém optimálně plnil určené funkce a dosahoval stanovené cíle v určeném čase a kvalitě proces plnění cílů prostřednictvím jiných v turbulentním prostředí ŘÍZENÍ ZÁKLADNÍ FUNKCE plánování organizování kontrola funkce vytýčení cílů realizace cílů hodnocení úrovně splnění cílů DOPLŇKOVÉ FUNKCE rozhodování regulace koordinace

FUNKCE ŘÍZENÍ základní doplňkové plánování – zabývá se stanovováním cílů a rozhodujících úkolů, které promítá do plánovacích dokumentů organizování – zabezpečuje implementaci cílů a úloh stanovených plány do praxe a pomocí nich dosahuje konkrétní výsledky (výrobky, služby, činnosti,...) kontrolování – hodnocení úrovně splnění plánovaných úkolů a schválených cílů rozhodování – cíle a plány jsou připravovány variantně a na základě jejich komplexního posouzení je vybírána optimální varianta regulování – implementace cílů a plánů do praxe se provádí na základě posouzení konkrétní situace a respektování změn (podmínky, čas, zdroje....) koordinace – funkce řízení jsou slaďovány v prostoru a čase tak, aby byly plněny rozhodující úkoly a aby byl systém co nejhospodárnější a nejvýkonnější

Public management funkční – vyjadřuje výkon činností spojených s řízením a kontrolou institucionální (organizační) – vyjadřuje orgány, které vykonávají manažerské funkce personální – péče a řízení agendy související s okruhem osob, které participují na rozhodování a chodu organizace

SPRÁVA CHARAKTERISTIKA A ZÁKLADNÍ FORMY SPRÁVY VEŘEJNÁ SOUKROMÁ je souhrnem funkcí a mnohostranných činností, kterých cílem je trvalý tvořivý rozvoj a zabezpečeni chodu věcí společného zájmu funkcí správy je volba cílů, organizování, motivace, vedeni a kontrola je významně ovlivňována společensko-politickými aspekty, ale i aspekty sociálními cílem správních procesů je i vysvětlování přijatých rozhodnutí, motivování a mobilizování lidí, navozování atmosféry spolupráce SPRÁVA hlavní rozdíly VEŘEJNÁ SOUKROMÁ právní vázanost nositele správy cíle, které mají být výkonem správy dosaženy

je z hlediska velkých celků ekvivalentní pojmu řízení jako nástroj optimalizace lidských zdrojů informačních zdrojů materiálových zdrojů finančních zdrojů jako systém institucí a řídících pracovníků vazeb, vztahů a kompetencí jako mechanizmus postupy, nástroje a metodiky umožňující splnění plánovaných úkolů je možné ho popsat MANAGEMENT je z hlediska velkých celků ekvivalentní pojmu řízení základní funkce plánování organizování vedení personalistika kontrola

Současné změny v řízení ve veřejné správě Byrokratické (administrativní – úřednické) pojetí VS se v moderním státě postupně mění uvolňováním přísného právního rámce na pojetí veřejné správy jako cílově orientované řízení veřejných úkolů obdobně jako je tomu u výrobního sektoru Weberovské pojetí VS ---- vládnutí DŮVODY

Kapacity vládnutí V evropském měřítku: problém kapacity vládnutí Dynamické civilizační změny-adaptace řídících struktur pomalá Globalizovaná ekonomika x chybějící vládní struktura na globální úrovni (EU, SB, světové summity) Globalizované problémy x chybějící vládní struktura na globální úrovni Nedostatečná koordinace mezi globální, národní a regionální úrovní: podpora moderních komunikačních technologií 6.4.2017

Současné výzvy NPM, přechod od hierarchie VS-y k flexibilním strukturám reakce na změny, sdílení odpovědnosti, informatizace Budou vlády schopné řešit konflikty? Privatizace x deregulace x centralizace ? Nedostatečná koordinace mezi jednotlivými resorty (cílené programování, horizontální řídící struktury) Dominance liberálních přístupů: liberalizace trhu – oslabování administrativního institucionálního rámce – oslabení pilířů sociální soudržnosti (komunitní plánování, rozvoj občanských forem řešení sociální inkluze)

Současné modernizační tendence Profesionalizace úředníků – kvalifikace, trénink, nestrannost Slaďování profesních hodnot a organizačních zájmů Slaďování stranické a resortní loajalilty (kolaice a veřejnoprávní odpovědnost, posílení sociálních jistot úředníků Kariérní výkon státní služby Sítové propojení a komunikační přístupnost orgánů – elektronické vyplňování formulářů Klientská vlídnost spr. postupů, egovernement Strategická rozvoj organizačně správní struktury

Hodnocení veřejného managementu Schopnost vlády efektivně formulovat, realizovat a PREZENTOVAT vhodné politiky Schopnost státní správy a samosprávy realizovat dané politiky Respekt občanů a státu k institucím, které určují jejich vzájemné ekonomické a sociální vztahy Hodnocení kvality VS - Governance Matters (SB): demokracie a politická stabilita, výkonnost vlády a regulační kvalita, právní řád, kontrola korupce

Ukazatelé kvality správy GM1 – Demokracie GM2 – Politická stabilita GM3 – Efektivita vlády GM4 – Regulační zátěž GM5 – Právní řád GM6 – Kontrola korupce. 6.4.2017

Zdroj : http://martinpotucek.cz 6.4.2017

Horizontální, vertikální a participativní koordinace a slaďování politik, strategický přístup k otázkám s dlouhodobým dopadem, rovnovážné zahrnutí ekonomického, sociálního a environmentálního pilíře – stav na počátku 21. století standardní součást tvorby a realizace politik obecné přijetí uvedených přístupů a jejich cílené posilování snahy o uplatnění daných přístupů nemají širší podporu

Zkvalitnit vládnutí je pro Českou republiku mimořádně důležité, a to především při: stanovení a realizaci strategických cílů pro celou zemi zlepšování výkonu veřejné správy na úrovni centra, krajů i obcí řešení střetu různých zájmů hledáním, přijetím a realizací rozumných kompromisů zohledňujícího veřejné zájmy rozvíjení produktivního dialogu mezi politiky, úředníky a občany zkvalitnění veřejné politiky posílením strategického řízení, meziresortní koordinace a hodnocení politik a přijetím etického kodexu chování politiků zlepšení veřejné správy zavedením celoživotního vzdělávání a průběžného hodnocení úředníků, jejich lepším výběrem, uplatněním cílově programového řízení a financování, svobodného přístupu k informacím, účinnou kontrolou zvýšení kompetence politických stran a jejich zatraktivnění pro občany zprůhledněním jejich financování, rozvíjením systému politického vzdělávání, zlepšením personální práce a spolupráce se sympatizanty - nestraníky růst míry občanské angažovanosti občanskou výchovou ve školách, otevřením prostoru pro neziskové organizace v legislativní tvorbě a správním rozhodování, vtahováním občanů do dialogu o veřejných záležitostech s politiky a úředníky