Procesní analýza vybrané části ČSÚ Bc. Petr Horák Brno, Květen 2012 Operační management.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
OP Rybářství 2007 – 2013 Plná elektronizace příjmu Žádostí o dotace z OP Rybářství a koncept administrace v novém programovacím období Ing.
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Elektronizace agend nejen ve státní správě
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
Informační systém hotelu
Požadavek na řešení „problému“ Řešení vlastními prostředky/řešení s podporou Přípravná fáze před rozhodnutím o podání žádosti o podporu Zpracování a podání.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.

Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
„Metodická činnost“ Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Oddělení legislativní a právní.
Ing. Petr Pavlinec Otevřené datové zdroje Kraje Vysočina Ing. Petr Pavlinec, vedoucí odboru informatiky Kraje Vysočina.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Stabilizace a rozvoj účetnictví veřejného sektoru RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA 1. náměstek ministra financí.
Specializovaný finanční úřad
9.Národní konference kvality ve VS Ing. Kamil Rajsigl, vedoucí Organizačního odboru Magistrátu města Brna Kvalita v základních územně samosprávných celcích,
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Špička v každém směru IT 3 Od elektronické podatelny k řešení problému elektronického podání Ing. Martin Vimr obchodní ředitel.
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Seminární práce z předmětu SIPOL
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
Jednotlivé projekty MSp
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Personální plán pro podnikatelský plán
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Malé a střední podnikání
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
JUDr. David Bauer ředitel odboru 28 – Regulace a metodika účetnictví
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Transkript prezentace:

Procesní analýza vybrané části ČSÚ Bc. Petr Horák Brno, Květen 2012 Operační management

strana 2 Český statistický úřad (ČSÚ)  Orgán státní správy  Sběr, zpracování a prezentace dat (informací) týkajících se české ekonomiky  Široká působnost Různé činnosti Několik pracovišť, centrální sídlo v Praze Tato práce se zaměřuje jen na jednu konkrétní oblast Odbor stavebnictví, dopravy a informačních a komunikačních technologií Krajské správy Brno.

strana 3 Cíl práce a metodika  Provést analýzu vybrané části ČSÚ  Navrhnout vylepšení výhodná pro: Úřad – efektivita Zaměstnanci – zjednodušit jim práci Veřejnost (respondenti) – minimální administrativní zátěž  Určitá míra abstrakce – koncentrace na to podstatné  Procesy a co by je zefektivnilo Širší pohled

strana 4 Základní informace  Úřad požaduje data od ekonomických subjektů (s.r.o.)  Výběr jen některých Reprezentativnost vs. Nízká administrativní náročnost Mění se často, velké subjekty prakticky všechny  Povinnost poskytnout data je daná zákonem => hrozí sankce  Data poskytují subjekty prostřednictvím výkazů (podobné účetním?)  Různé druhy, typy, jejich přílohy  Různé termíny, diskutabilně stanovené

Proces zpracování dat v ideálním případě strana 5

Proces zpracování dat v obvyklém případě strana 6

Vyplňování výkazů  Na základě údajů z účetnictví Rozvaha VZZ i analytika  Klasicky vyplněné výkazy Formuláře zasílá úřad poštou  Možnost elektronického vyplnění =>výhody Kompletní informace na webu Aplikace pro elektronické vyplnění FAQ, apod. strana 7

Komunikace s úřadem  Kanály Telefon Fax Pošta Webové stránky Datové schránky  Zaměstnanci se snaží vyjít vstříc Chyby tolerovány Nedodržování termínů Snaha respondentům pomoct strana 8

Pr oblematické aspekty z pohledu respondentů strana 9  Administrativní zátěž  Statistika k ničemu  Požadují integraci s dalšími institucemi  Nezájem vyplňovat výkazy  Nerozumí jim  Špatný druh vyplněných výkazů  Špatné přílohy  Chybně vyplněné výkazy  Nedodržování termínu

Východiska pro vylepšení strana 10 Vnitřní prostředí Strengths (S)Weaknesses (W) Přehledný web Obtížné změny (nutnost legislativního schvalování) Možnosti komunikaceMnoho druhů výkazů Elektronické vyplňováníMnohdy dublované údaje Ochotní a kvalifikovaní zaměstnanciNevhodně stanovené termíny Zastaralý informační systém Vnější prostředí Opportunities (O)Threats (T) Integrace úřadů státní správy (s finančním úřadem, obchodním rejstříkem) Neochota respondentů vyplňovat výkazy Narůstající zájem o vyplňování výkazů elektronicky Neúplně či chybně vyplněné výkazy (i opakovaně) OCR technologie Menší podnikatelské subjekty se brání zasílání do výkazů do datových schránek Informační kampaň pro zlepšení povědomí Komunikace prostřednictvím datových schránek

Vylepšení 1/2  Ovlivnitelné zaměstnanci a ČSÚ Subjekty statistického šetření by se neměly tak často měnit. Mělo by být stanoveno méně druhů a typů výkazů a jejich příloh. Obsah výkazů a jejich kombinace by se měly nastavit tak, aby se nedublovaly údaje. Systém termínů by měl být zjednodušen a některé termíny by měly být zafixovány (neměly by se tak často měnit). Sjednocení termínů s termíny stanovenými například v oblasti daně z DPH Zjednodušení urgencí Změna IS Integrace s jinými orgány státní správy (FÚ, apod., ARES,…) strana 11

Vylepšení 2/2  Ovlivnitelné respondenty Lepší respondentská morálka Využívat web pro dotazy Elektronické vyplňování – rychlejší, levnější, zkontroluje chyby Datové schránky??? Zpřístupňovat účetní závěrku Snaha se domluvit Někdy lepší rovnou zaslat, než se hádat strana 12

Závěr  Realizovatelnost vylepšení? Vhodná doba Dostatek času Potřeba legislativních změn Může to pracoviště ovlivnit Je na to dostatek finančních prostředků  Prostor pro další analýzu Hlubší analýza Menší části Jiné útvary Názory respondentů?? strana 13

Děkuji za pozornost. Petr Horák 2012 strana 14 Zde je prostor pro vaše dotazy.