Algoritmizace a programování Datové typy v Delphi - 05

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Advertisements

PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY SÉRIOVÝ PŘENOS13 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Programování v Pascalu Přednáška 5 RNDr. Hana Havelková.
07. Kinematika harmonického pohybu – příklady I.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 08. Kinematika harmonického pohybu – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
PHP Práce se soubory v PHP - 13
ACCESS IMPORT TABULKY Z EXCELU- 04 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
PHP Podmíněné příkazy v PHP - 06
PHP Cyklické příkazy v PHP - 08
Algoritmizace a programování Podprogramy v Delphi - 10
PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Algoritmizace a programování Operátory a příkazy v Delphi - 07
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Statika Vazbové síly na nosníku 15
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
MS OFFICE - WORD ŠABLONY Ing. Petr Hanáček
Deklarace Radim Štefan. 2 Použité zkratky BP – Borland Pascal De – Delphi.
PHP PHP – základy syntaxe (část 2) - 04 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
KONTROLA MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ
0PTIKA 05. Odraz a rozptyl světla
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA PROGRAMY A NÁSTROJE PRO PRÁCI S VEKTOROVOU GRAFIKOU 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Algoritmizace a programování Třídící algoritmy - 12
EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Programovatelné automaty CV podprogramy a funkční bloky 12
Informatika I 4. přednáška
Excel úpravy grafu, karta Návrh
Access Formuláře, cvičení
ACCESS SESTAVY, CVIČENÍ Ing. Jana Horáková IKT MS Office
ACCESS PŘÍKAZOVÉ TLAČÍTKO, CVIČENÍ 20 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Úrokový počet Prezentace_13 Mgr. Silva Vaňková OPČ_Úrokový počet
VISUAL BASIC PRALG.
Datové typy a struktury
Algoritmizace a programování Objektově orientované programování - 16 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Ing. Bohuslava Vitekerová
Programovatelné automaty princip činnosti PLC 03
MS OFFICE - WORD TEXTOVÉ EDITORY Ing. Petr Hanáček
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
PHP PHP a MySQL - 15 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Algoritmizace a programování Úvod do Delphi - 04 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Excel úpravy grafu, karta Rozložení
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Programovatelné automaty AD převodníky 11
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Ing. Bohuslava Vitekerová
IKT MS Office Access Formuláře Ing. Jana Horáková
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
ACCESS SESTAVY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Excel export a import dat. Import ze souboru.
ACCESS TVORBA TABULEK, CVIČENÍ - 05 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Transkript prezentace:

Algoritmizace a programování Datové typy v Delphi - 05 IKT Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování Datové typy v Delphi - 05 Mgr. Josef Nožička www.zlinskedumy.cz

Anotace Materiál poskytuje žákům podrobný přehled datových typů, používaných v programovacím jazyce Delphi. Musí být doplněn výkladem. Autor Mgr. Josef Nožička (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechnika 23-41-M/01 Strojírenství 78-42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Datový typ, proměnná Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 16 - 19 let Vazby na ostatní materiály Je součástí IKT.

Význam datových typů v prog. jazyce Datový typ definuje v programování druh nebo význam hodnot, kterých smí nabývat proměnná (kterou je třeba deklarovat). Datový typ je určen oborem hodnot a zároveň výpočetními operacemi, které lze s hodnotami tohoto typu provádět. Proto je součástí každého programovacího jazyka definice základních datových typů. Pomocí těchto základních typů může ve většině jazyků programátor tvořit vlastní datové typy.

Deklarace proměnných Proměnnou si můžeme představit jako blok paměti, který slouží k ukládání potřebných dat. Každá proměnná je pojmenována identifikátorem, pomocí něhož se přistupuje k jejímu obsahu. Každou použitou proměnnou je třeba na začátku programu deklarovat, k čemuž je v Delphi vyčleněn úsek, začínající klíčovým slovem var. Příklad deklarace proměnných: var a,b: integer; P:array[1..20] of real;

Rozdělení datových typů v Delphi Datové typy jednoduché strukturované ordinální neordinální Vysvětlení: Jednoduché datové typy slouží k uchování jedné hodnoty v jedné proměnné, naopak u strukturovaných typů může proměnná uchovávat více hodnot.

Jednoduché datové typy Jednoduché datové typy se dále dělí na ordinální a neordinální. Ordinální typy se vyznačují uspořádanou množinou hodnot, v níž každý prvek (s výjimkou prvního a posledního) má svého předchůdce a následníka. Pro jejich zjištění se v Delphi používají funkce pred a succ, pořadovou hodnotu každého prvku pak určuje funkce ord (využívá se zejména u datového typu char). Mezi ordinální typy patří všechny celočíselné typy (viz tabulka na následující straně), dále pak znakový typ char (jeho rozsah hodnot je dán ASCII tabulkou a logický typ boolean. U neordinálních typů naopak nelze předchůdce a následníka každého prvku jednoznačně určit. Mezi neordinální typy patří typ real (sloužící pro operace s reálnými čísly) a jeho rozšířené varianty double a extended.

Přehled celočíselných typů Hodnoty Velikost Integer -2,14x109.. 2,14x109 32 bitový ShortInt -128..127 8 bitový SmallInt -32768..32767 16 bitový LongInt Int64 -2x1063.. 2x1063-1 64 bitový Byte 0..255 Word 0..65535 Poznámka: Typ integer je tzv. generický typ, tzn. že rozsah hodnot u něj může být v různých verzích Delphi různý.

Strukturované datové typy Strukturované datové typy slouží k uchování více než jedné hodnoty v jedné proměnné. Mezi nejpoužívanější strukturované typy patří pole, řetězec, záznam soubor a třída. Pole se skládá z dopředu stanoveného počtu prvků stejného typu. K jednotlivým prvkům pole se následně přistupuje pomocí indexu v hranatých závorkách. Příklad deklarace pole: p: array[1..20] of integer; V takto deklarované proměnné p bude moci být uloženo až 20 celých čísel. První prvek pole bude mít označení p[1], poslední p[20].

Strukturované datové typy II. Řetězec je posloupnost znaků, se kterou je možno na rozdíl od pole pracovat jako s celkem. Příklady deklarace řetězce: s: string[20]; {řetězec o maximální možné délce 20 znaků} t: string; {řetězec o maximální možné délce 255 znaků} Záznam je datová struktura, který může obsahovat položky různého datového typu. K jednotlivým položkám se následně přistupuje pomocí tečkové notace (např. datum.den). Strukturu každého záznamu je třeba v programu nadefinovat v úseku, uvozeném klíčovým slovem type.

Strukturované datové typy III. Příklad deklarace a definice záznamu: Type student=record prijmeni,jmeno: string[15]; obor: string[20]; prumer:real; zletily:boolean; end; Var st: student; Příklad odkazu na jednotlivé položky: st.prumer:=1.85; st.zletily:=true;

Strukturované datové typy IV. Soubor je datový typ, který umožňuje programátorovi odkazovat se na data, která jsou trvale uložená na pevném disku nebo na jiném paměťovém médiu. Rozlišujeme přitom 2 typy souborů – textové a binární. Příklady deklarace souboru: f1: text; {textový soubor} f2: file of student; {binární soubor} Třída je strukturovaný datový typ, který se používá v objektově orientovaném programování, které je určeno pokročilejším programátorům. Proto si typ třída zatím nebudeme blíže specifikovat.

Zdroje KADLEC, Václav. Učíme se programovat v Delphi a jazyce Object Pascal. Praha: Computer Press, 2001, ISBN 80-722-6245-9. PÍSEK, Slavoj. Delphi-začínáme programovat: podrobný průvodce začínajícího uživatele. Praha: Grada, 2002, ISBN 80-247-0547-8.