Podpora otevřeného přístupu v prioritě 7. RP Věda ve společnosti Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
ISS Úvodní informace o kurzu Sekundární analýza Management sociálních dat a datové archivy Jindřich Krejčí.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Celostátní síť pro venkov
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Technologické platformy a dopravní výzkum
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
European Urban Knowledge Network
Elektrizace železnic Praha a.s.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic The Digital Library Initiative Adolf Knoll.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
EurActiv.cz Informační portál o dění v Evropě. PREZENTACE INFORMAČNÍHO PORTÁLU EURACTIV.CZ Obsah Co je EurActiv.cz? Info o EurActiv.com Obsahová struktura.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
PRELUDE Challenge – pokračování iniciativy za účasti nově připojených regionů Václav Sedláček ISSS Hradec Králové dubna 2005.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
OpenAIRE Plán managementu dat
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Spolek pro budování a implementaci softwarových open-source nástrojů
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Předběžná témata příští výzvy v prioritě SSH
Transkript prezentace:

Podpora otevřeného přístupu v prioritě 7. RP Věda ve společnosti Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast Věda ve společnosti Tel:

Aktuální situace 9. září 2011 byla uzavřena veřejná konzultace o vědeckých informacích v digitálním věku, která vyústí v „Communication on scientific information in the digital age“ s doporučeními pro členské státy. ( naváže na komunikaci publikovanou “on scientific information in the digital age: access, dissemination and preservation“ lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0056:FIN:EN:PDF) lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0056:FIN:EN:PDF Komunikace vyhlásí politiku EU a chytané akce v oblasti + doporučení členským státům (zač. 2012) Dlouhodobý cíl : 50 % publikací v Open Access Krátkodobý cíl: vytvořit do roku 2014 politiku, která to zajistí. „Věda ve společnosti“, oblast specifického programu Kapacity, v jejímž rámci je Open Access podporován. Vznikají studie, ukazatele, sítě, hodnotí se možné strategie.

SIS Co-ordination and support actions on the scientific publishing system in connection with research excellence and dissemination and sharing of knowledge Budování sítí klíčových aktérů na národní, evropské a mezinárodní úrovni s cílem podpořit rozvoj společných agend v oblasti vědeckého publikování; podpora politiky EU v oblasti přístupu k vědeckým informacím. SOAP – Study of open acces publishing (6 partnerů, Ch, UK, Germany – nakladatelství, Max Planck, UK SaT Council) Cíle: - přehled různých obchodních modelů a driverů, které motivují výzkumníky k publikaci. - přehled postojů výzkumníků v ERA. - aplikovat výsledky průzkumu na různé vydavatelské scénáře; obsahuje popis a analýzu nových OA řešení vytvořených jinými nakladateli, institucemi atd.

SIS Co-ordination and support actions on the scientific publishing system in connection with research excellence and dissemination and sharing of knowledge EUROCANCERCOMS – určení priorit ve výzkumu rakoviny, vytvoření portálu pro výměnu informací a koordinaci politik ACUMEN – zaměřený na hodnocení výkonů vědců v souvislosti s širší společenskou funkcí výzkumu, cílem projektu vytvořit kritéria a „guidelines“ pro výběr dobrých metod hodnocení. NECOBELAC – šíření know-how v produkci a šíření informací v oblasti zdraví v Latinské Americe a v oblasti Karibiku. Součástí kontakt s lídry v oblasti OA.

SIS Assessing how research outputs at individual researcher level are evaluated and measured Používané metody hodnocení výzkumníků nezahrnují kritéria jako např. společenskou užitečnost, přispívání k výchově k vědě, účast na politickém rozhodování atd. Cílem analyzovat současný peer review systém a jeho dopady, analyzovat možné modifikace a konceptualizovat nový přístup. SISOB – vyvinout nové nástroje umožňující měřit a předvídat sociální dopad výsledků výzkumu. Jedním z cílů „implementovat a vydat v OA platformu pro zjištění a analýzu dat sociálních sítí relevantních k měření společenského dopadu výzkumu“

SiS Reinforcing European strategies on access, dissemination and preservation of scientific information in the digital age Podpora „open access“, posílit národní strategie a struktury, možnost vytvoření nových iniciativ SERSCIDA – podpora výměny znalostí mezi infrastrukturou CESSDA a zeměmi západního Balkánu na poli archivace dat sociálních věd. (Univerzity Sarajevo, Essex, Goteborg, Lublaň…) MEDOANET – podobná síť pro středozemí (v negociaci)

SiS Study to develop a set of indicators to measure open access Definovat soubor ukazatelů a metodologii k měření a analýze rozvoje „open access“, data za ERA, za jednotlivé státy a může jít i dál. Očekávaný dopad: Studie definuje ukazatele a metodologii zajišťující každoroční a udržitelné monitorování praktik OA od roku Sběr a analýza dat sledující dynamiku rozvoje OA v ERA.

WP 2012 SiS : Scientific data: open access, dissemination, preservation and use OA, uchovávání a správa dat, používání a nové používání dat, IPR. Cílem shromáždit aktéry ze širší komunity pohybující se v oblasti „open data“, měl by umožnit analýzu „ekosystémů“ a právních a etických kontextů s výhledem vytvoření mezinárodního rámce pro společnou infrastrukturu pro zpracování a využití dat. Vítány jsou: -akce využívající komparativní přístup -Akce vytvářející sítě aktérů jednoho typu neziskových organizací z různých MS a AS Očekávaný dopad: „Podpořit politiku EK v oblasti OA k vědeckým datům. Budování sítě klíčových aktérů na evropské a mezinárodní úrovni s cílem podpořit rozvoj společné politické agendy a aktivit v oblasti vědeckých dat.“

Projekty financované z oblasti 7. RP Výzkumné infrastruktury DRIVER II – Infrastruktura sdružující volně přístupné digitální knihovny eScidr– Studie k rozšíření digitálních knihoven OpenAire – OA infrastruktura PARSE.insight – dlouhodobé uchování digitálních dat a publikací

Projekty financované z jiných evropských zdrojů COMMUNIA – sdružení, jehož cílem je vzdělávat a obhajovat veřejnou sféru v digitálním věku s ohleem na společnost a politickou sféru PEER – pilotní projekt podporující spolupráci mezi nakladatelstvími, výzkumníky a digitálními knihovnami

Děkuji Vám za pozornost!