Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předběžná témata příští výzvy v prioritě SSH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předběžná témata příští výzvy v prioritě SSH"— Transkript prezentace:

1 Předběžná témata příští výzvy v prioritě SSH
Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast Věda ve společnosti Tel:

2 Výzvy priority SSH 2010 Výzva FP7-SSH-2010-A, LCP 40M€
FP7-SSH-2010-B, SCP 18,9 M€ FP7-SSH-2010-C, SICA 8,1 M€ FP7-SSH-2010-D, CSA 2,5 M€ Datum vyhlášení výzev: konec července 2009 (?) Celkový rozpočet 74,95 M€ Uzávěrka: listopad – prosinec 2009 (?)

3 Témata pro velké projekty
1.2.1 Proměna role finančního systému, tak aby lépe sloužil ekonomickým, sociálním a environmentálním cílům Existující role financí × vhodná role financí ve veřejném zájmu; proměna role soukromých peněz 2.1.1 Tvorba a přeměna pracovních míst v kontextu sociálně-ekologické proměny Dynamika vývoje tvorby pracovních míst, vytvoření nových politik zaměstnanosti, vzdělávání a politiky kurzů, lepší pracovní místa pro ženy a starší populaci, role sociálních inovací, srovnání s regiony mimo EU

4 Témata pro velké projekty
Závislosti a životní styly v současných evropských společnostech Sociální, ekonomické a individuální determinanty závislostí Komparativní definice závislostí v různých MS; kvantitativní data v různých částech EU; srovnání právních rámců; závislosti a obchod; různé politiky MS v historické perspektivě a srovnání účinnosti; „kdo definuje závislost“

5 Témata pro velké projekty
Evropa čelící multipolárnímu světu Budoucí vývoj globálního vládnutí a role Evropy, monitorování a analýza potencionálně rizikových regionů, situace po konci hegemonie USA, role EU při reformě institucí globální vlády, procesy šíření, sdílení a popírání hodnot

6 Témata pro velké projekty
5.1.1 Demokracie a stíny totalitarismu a populismu: evropská zkušenost Překonání dědictví rozděleného kontinentu, analyzovat populismus a jeho důsledky pro národní a evropské vládnutí. Historická paměť a vynořování potlačované paměti v konkrétních aktuálních sociálních debatách. Růst populismu ve starých i nových MS, symboly, praktiky a diskurs populistických organizací a leaderů během posledních 20 let. Oběh zkušeností, historických vyprávění, politické a právní kultury v evropském politickém prostoru a jejich vliv na utváření rozhodnutí V EU.

7 Malé a střední projekty
1.1.1 Výzkum řízený poptávkou (demand-driven research) a inovační politiky pro růst, prosperitu a veřejné blaho Posílit evropskou schopnost inovovat; rovnováha výzkum – inovace; vhodné kvantitativní nástroje pro předpovídání a hodnocení dopadů výzkumu řízeného poptávkou Veřejný sektor budoucnosti Poslední tři dekády pod vlivem tzv. „New public management“, jenž byl inspirován hlavně managementem v soukromé sféře. Komparativně zhodnotit dopad NPM, zhodnotit inovační potenciál managementu ve veřejné sféře.

8 Malé a střední projekty
2.1.2 Lokální sociální (welfare) systémy podporující sociální soudržnost Různé vzorce lokálních soc. systémů, srovnání a dopady zejména na sociální nerovnost; role různých poskytovatelů, role veřejné politiky; doporučení pro „urban policy“ Analýza dopadu globálních změn Ekonomické a sociální náklady klimatických změn na regionální úrovni (návaznost na „Stern report“). Nové politiky a opatření pro zmírnění, adaptaci a předcházení negativních důsledků. Očekávané socioekonomické změny vyvolané globální změnou. (Téma komplementární k ENV výzvě)

9 Malé a střední projekty
Sociální platforma na téma udržitelného životního stylu Potřeba omezit spotřebu energie a přírodních zdrojů a zároveň zlepšit kvalitu života. „Nové udržitelné způsoby života, pohybu, spotřeby“. Definovat „research agenda“. 2.1.5 Kvantifikace dopadu klimatických změn na ekonomický sektor v Arktidě 2.2.1 Regiony EU a jejich interakce se sousedními regiony Analýza potencionálních politických možností EU pro posílení soudržnosti EU a jejích sousedů. Usnadnit vytvoření dlouhodobé vize vývoje těchto regionů s důrazem na nové členské státy. Kvantitativní a kvalitativní zhodnocení budoucích dopadů různých možností.

10 Malé a střední projekty
5.2.1 Evropské identity: vnímání Evropy a EU zevnitř a zvnějšku Zhodnotit, jak jsou v každodenním životě občanů EU přítomny oficiální symboly identity a osobní zkušenost s EU, jak jsou vnímány a jak interagují s národní kulturou. 5.2.2 Nová interpretace evropského kulturního dědictví, vstříc ke knihovnám a muzeím 21. století Nová interakce muzeí a galerií s publikem, dopad těchto institucí na identity a hodnoty, koordinace jejich aktivit napříč Evropou, reinterpretace sbírek a archívů

11 Projekty mezinárodní spolupráce (SICA)
4.1.2 Kolektivní výzvy pro Latinskou Ameriku a Karibskou oblast Chudoba: pochopení sociálního a ekonomického využívání živ. prostředí – nové modely zemědělských systémů Institucionální nedostatky: nové přístupy k vládnutí Důraz na šíření výsledků projektu v cílové oblasti 4.1.3 Pochopení moderních prvků v urbanizaci Číny Analýza urbanizace/metropolizace posledních 30 let, potenciál dalšího vnitřního vývoje Číny v globálním kontextu. Využití historických a aktuálních zkušeností z velkých měst Evropy.

12 Projekty mezinárodní spolupráce (SICA)
4.2.1 Kultury vládnutí a řešení konfliktů v Evropě a Indii Kořeny a vlivy různých druhů vládnutí v zacházení se sociálními, ekonomickými, environmentálními a bezpečnostními otázkami. FORESIGHT 7.2.1 Podpora foresightu ERA Optimalizace zdrojů a kapacit na poli výzkumu prostřednictvím „joint programming“ (tendr a expertní skupina)

13 Děkuji Vám za pozornost!


Stáhnout ppt "Předběžná témata příští výzvy v prioritě SSH"

Podobné prezentace


Reklamy Google