VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V KAPALINÁCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Elektrický proud v kapalinách
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
CO JE ELEKTRICKÝ PROUD Téma: Pár obrázků Studijní text
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
zpracovaný v rámci projektu
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42.
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
DIODA JAKO USMĚRŇOVAČ Pár obrázků Studijní text
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v kapalinách. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektrický proud v kapalinách a plynech
40.1 Vedení proudu v kapalinách a plynech
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Vodiče elektrického proudu.
Elektrolýza a její využití
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Elektrolytická disociace c hemicky čistá voda / destilovaná / – nevodič po vsypání kuchyňské soli (NaCl – chlorid sodný) dochází k tzv. elektrolytické.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v kapalinách
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Elektrolýza.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V KAPALINÁCH Téma: VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V KAPALINÁCH Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem 19.10.2012

3.1 VEDENÍ EL. PROUDU V KAPALINÁCH

Studijní text

Destilovaná voda nevede el. proud. Vodný roztok kuchyňské soli ano. Destilovaná voda je tedy izolant. Vodný roztok soli je el. vodič. Sůl se rozkládá na kationty sodíku Na+ a anionty chloru Cl-, které se volně pohybují.

Po uzavření obvodu se kationty budou pohybovat k záporné elektrodě a záporné anionty ke kladné elektrodě. El. proud ve vodném roztoku je tvořen usměrněným pohybem kationtů a aniontů. Souhrnným názvem tyto roztoky nazýváme elektrolyty.

Tělo člověka je také vodičem díky vodivým kapalinám. Pokud se připojíme k napětí 24V, projde naším tělem proud, že by nás mohl vážně zranit. U síťového napětí 230V nebo u vysokého napětí by nás mohl proud i usmrtit.

Na rozdíl od kovů při průchodu v kovových vodičích přenášejí ionty dané látky a vylučují se u elektrod. V praxi se elektrolýzy využívá k pokovování některých předmětů. Nejčastěji se využívá pro pokrývání slabou vrstvičkou chromu. Další využití: výroba čistých kovů.

http://jan.gfxs.cz/studium/files/elektro/el ektrolyty.pdf http://elektross.gjn.cz/elektrina/el_proud/ vedeni_proudu/kapaliny/kapaliny.html http://fyzika.ft.utb.cz/prednasky/F2_01% 20proud%20v%20kapalinach.pdf http://www.ucebnice.krynicky.cz/Fyzika/4 _Elektrina_a_magnetismus/4_Vedeni_pro udu_v_kapalinach_plynech_a_vakuu/440 1_Vedeni_proudu_v_kapalinach_Elektroly za.pdf Zajímavosti z tématu…

Tajenka

1) Označení pro konkrétního muže, který je ušlechtilý, velkomyslný, velkorysý jinak. 2) České nakladatelství zaměřené na literaturu pro děti a mládež. 3) Tvrdá část některých plodů. 4) Italský ovocný likér, jenž má trpkosladkou chuť. 5) Dvouletá bylina z čeledi hvězdnicovité, roste jako plevel často na smetištích a kolem cest. 6) … & Wich 7) Dříve nejužívanější injekční anabolický steroid. 8) Společný název pro několik kulturně spřízněných národností původních indiánských obyvatel Severní Ameriky.

1) Kavalír 2) Albatros 3) Pecka 4) Amaretto 5) Lopuch 6) Indy 7) Nandrolon 8) Apačové

Slovo závěrem… Pro vedení proudu v kapalině, potřebujeme elektrolyt. Proud tvoří usměrněný pohyb kationtů a aniontů. Slovo závěrem…