MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Studijní plány a ECTS Jitka Brandejsová.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Evaluace pilotního šetření a možnosti zavedení prvků švédského modelu v ČR Jiří Vyhlídal, Iveta Zelenková (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Kvalita ve vzdělávání. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy) se rozumí žádoucí (optimální) úroveň.
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Monitorování a prognózování trhu práce: Švédskou cestou? Konference, Projekt ”Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Odbor pro strategii a rozvoj1 Principy hodnocení studijních oborů na MU Soňa Basovníková Brno,
Reporting.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
1 Poslání univerzity a péče o kvalitu: „fit for purpose“? Mikuláš Bek prorektor pro strategii a vnější vztahy 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV ESF výzva pro vysoké školy Ing. Martin Hajnala Praha, duben 2016.
1 Zajišťování kvality a vnitřní hodnocení kvality Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha 1- Malá.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Hodnocení kvality vysokých škol, Telč Cesta MU k institucionální akreditaci.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Systém zajišťování kvality na UK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Seminář z cyklu „Hodnocení kvality VŠ“
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Šimon Stiburek (Ne)úspěšnost studentů na vysokých školách a na pedagogických fakultách Šimon Stiburek
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Vnitřní systém sledování kvality na Masarykově univerzitě Soňa Nantlová Telč, 3.4.2013

MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006 Jak by měly jednotlivé mechanismy zajišťování kvality fungovat jako celistvý systém? potřeba identifikovat hlavní funkce, aktéry a procesy, které sledují kvalitu vzdělávání, výzkumu a dalších činností, včetně hlavních zodpovědností

zahraniční zkušenosti evaluace EUA (2004, 2012) Inspirace: zahraniční zkušenosti evaluace EUA (2004, 2012) European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area: obsahuje standardy a návody pro interní procesy zajištění kvality vysokoškolských institucí celkem 7 standardů, kterými by se vysokoškolská instituce při koncipování systému zajištění kvality měla řídit jejich naplnění je také podmínkou úspěšného vnějšího hodnocení

1. Politika a postupy pro zajišťování kvality Vysokoškolská instituce by měla mít politiku (strategii) a formulovat související metody a postupy pro zajištění kvality. Tato politika má mít formální podobu, být veřejně přístupná, měla by zahrnovat roli studentů a ostatních zainteresovaných subjektů a obsahovat explicitní závazek ke kontinuálnímu zlepšování kvality a rozvíjení kultury kvality. DZ metodiky samostatný dokument vzhledem kontinuálnímu rozvoji systému zatím neexistuje

2. Schvalování, monitorování a periodické hodnocení studijních programů a kvalifikací Instituce by měla disponovat mechanismy schvalování, sledování a periodického hodnocení studijních programů, které je založeno na stanovení a zveřejnění explicitních výstupů z učení. Tyto mechanismy by měly zahrnovat jak studenty, tak externí členy (pravidelně získávaná zpětná vazba od zaměstnavatelů a jiných relevantních organizací působících na trhu práce). MU zavedla hodnocení studijních programů pilotně v roce 2008 a dnes je již standardní součástí akademické práce – hodnocením procházejí všechny obory připravující se na akreditaci rozšířeno na doktorské studium, připravuje se pro CŽV principy: sebehodnocení, formativní, využití externích partnerů, learner-centred approach, zapojení studentů, statistická podpora IS

3. Hodnocení studentů Studenti by měli být hodnoceni na základě veřejně dostupných kritérií, pravidel a procedur, které jsou konsistentně aplikovány a vztahují se k naplňování plánovaných výstupů z učení. Studijní a zkušební řád MU představuje základní minimum v rozsahu a pojetí ESG na MU není (v zahraničí např. Assessment Strategy, Academic Manual, apod.)

4. Zajištění kvality vyučujících (hodnocení akademických pracovníků) Na univerzitě by měl existovat rozvinutý systém hodnocení akademických pracovníků zajišťující, že studenty vyučují pouze kvalifikovaní učitelé. Systém hodnocení akademických pracovníků (vzdělávací, výzkumná, manažerská činnost) Předmětová anketa 5. Studijní zdroje a podpora studujících Vysokoškolské instituce by měly zajistit dostatečné zdroje pro podporu vzdělávání . Studenti by měli mít k dispozici širokou škálu zdrojů od knihoven nebo počítačového vybavení až po osobní podporu ve formě poradenství, které by měly být snadno dostupné. Vysokoškolské instituce by také měly sledovat, kontrolovat a zlepšovat efektivitu těchto servisních činností a získávat od uživatelů zpětnou vazbu o jejich fungování.

6. Informační systémy Vysokoškolské instituce by měly provádět sběr, analýzu a využívání potřebných informací pro efektivní řízení svých studijních programů a dalších činností. tradice institucionálního výzkumu – analytická činnost jako podklad pro strategické rozhodování podpora Informačního systému benchmarking (postavení MU, žebříčky), sledování výkonnostních ukazatelů systém sociologických šetření na MU umožňuje pokrýt celý vzdělávací proces „od uchazeče po absolventa v praxi“: Průzkum „Motivace a očekávání studentů prvních ročníků na MU“ Studentské hodnocení výuky Průzkum studijní neúspěšnosti Průzkum „Ukončení studia na MU – ohlédnutí a perspektiva“ Průzkum „Uplatnění absolventů MU v praxi“ Průzkum doktorandů Odbor pro strategii a rozvoj

7. Veřejné informace Vysokoškolské instituce by měly pravidelně zveřejňovat aktuální, objektivní a snadno dostupné informace (kvantitativní i kvalitativní) o svých studijních programech a oborech, udělovaných kvalifikacích, o používaných výukových a hodnotících procesech, uplatnitelnosti absolventů apod. DZ a systém výkonnostních ukazatelů revize struktury výroční zprávy webové stránky

(výkonnostní indikátory, výroční zpráva, evaluační rozhovory) Strategické řízení (DZ, IRP) Hodnocení činnosti (výkonnostní indikátory, výroční zpráva, evaluační rozhovory) Kvalita vzdělávacích činností Kvalita výzkumu Kvalita ostatních činností Kvalita lidských zdrojů (hodnocení akademických pracovníků) Institucionální výzkum (sociologické průzkumy, analýzy, benchmarking)

Aktéři: Odbor pro strategii Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu Rady studijních programů (fakulta), Rada pro hodnocení vzdělávací činnosti (celouniverzitní) Vědecká a Správní rada MU, Akademický senát Vyučující a studenti, zaměstnavatelé, externí akademičtí spolupracovníci

Děkuji za pozornost