Podstata ofenzivního pojetí herního výkonu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pohybový systém
Advertisements

Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Stanovení úrovně vybraných herních dovedností v tchoukballe jako základní předpoklad jejich kultivace Ladislav Bláha KTV PF UJEP, Ústí nad Labem.
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
Audit administrativních činností
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2011
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
Taktická příprava Michal Lehnert.
Mgr. Michal Šafář, Ph.D
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Systematika fotbalu.
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
MICHAL LEHNERT. OSNOVA PŘEDNÁŠKY: 1. Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. 2. Biologické základy R. 3. Členění rychlostních schopností.
RYCHLOSTNÍ SCHOPNOSTI. Struktura přednášky –Charakteristika rychlostních schopností –Taxonomie rychlostních schopností –Biologické předpoklady –Ontogeneze.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Didaktická technologie
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
Psychologie koučování
Pedagogická diagnostika
Diagnostika plavecké úrovně a plavecké techniky
Řízení sportovního tréninku
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Didaktické formy tréninkového procesu - TP
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
HISTORIE - DATA 1840 První fotbalová pravidla
Teorie a didaktika karate III Didaktika a trénink.
Aktuální formy a metody sportovních her np1107, nk1107 Mgr. Tomáš Pětivlas, Ph.D.Únor 2011.
Aktuální formy a metody sportovních her
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Šestá lekce – přihrávání a uvolňování bez míče (základy součinnosti v útoku) (90 minut – interpretace.
Vznik volejbalu * Springfild, stát Massachusetts (USA) * Kanada, Indie, Jižní a Strední Amerika * Japonsko (pan Ohmori) * Čína. V Asii v 16,12,9 hráčích,
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Čtvrtá lekce – střelba z místa a střelba v pohybu (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento projekt.
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Pedagogická diagnostika
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
jen pro vnitřní potřebu
Moderní úderová technika
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
Taktická příprava Michal Lehnert.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Pohybové schopnosti a dovednosti
HERNÍ VÝKON V BASKETBALE
SPORTOVNÍ HRY I - BASKETBAL
Základy součinnosti v útoku s využitím herních činností jednotlivce
Metodicko – organizační normy
PERIODIZACE Stanovení po sobě následujících tréninkových cyklů, jejichž obsah, velikost zatížení a opakování se podílejí v určitém časovém úseku na zvyšování.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Kondiční příprava ve sportu
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Podstata ofenzivního pojetí herního výkonu Mario Buzek

Problém Pro rozvoj a kultivaci herního výkonu považujeme sledování vývoje fotbalu za naprostou nutnost. Především kvalitativní analýzy výkonových projevů založené na pozorování a popisu sledovaných fenoménů, odrážející daný stav požadavků na herní výkon je neoddiskutovatelná a těžko vyvratitelná. Diagnostika herních dovedností vyžaduje velké zkušenosti a musí vycházet ze zcela konkrétních představ správného provedení. Trenér musí být schopen správně popsat a pochopit kritická místa s důsledky pro tréninkový proces.

Individuální herní dovednosti „Rozhodující faktor pro vývoj efektivně řešené herní situace a naplnění ofenzivních principů hry“ Od individuálních herních dovedností očekáváme: Specifické přizpůsobení herním situacím Splnění požadavků rychlé a tvořivé součinnosti Dynamičnost provedení (s rychlostně silovým akcentem)

Tréninkový proces K účelnému a efektivnímu řešení musí být hráči mentálně a motoricky vybaveni, cíleně zaměřeným tréninkem efektivita je postavena na detailech

Co je podstatné v tréninkovém procesu: vytváření správných představ správného a rychlého provedení herních dovedností (modelové vzory) zaměření na detaily – na elementární prvky každé herní činnosti činnost s tzv. kritickými místy správného provedení v kontextu situačního řešení

Scénář videofilmu: A/ Zaujímání ofenzivního postoje - zpracování míče do ofenzivního postavení Umožňuje: lépe kontrolovat herní prostor ve směru branky soupeře (hráč získává ofenzivní přehled), zrychlení útočné činnosti a lépe ovládat soupeře „tváří v tvář“ nejen efektivní sled individuální ofenzivní činností, ale i produktivní vztahovou součinnost při získání ofenzivního přehledu.

Předchází: individuálním únikům s míčem (vedení a obcházení soupeře), uvolnění s míčem směrem k brance soupeře, přímočaré dynamické spolupráci („průnikové spolupráci s přečíslením soupeře apod.“)

Nutno vypracovat automatismy pro zaujímání útočného postavení a nebát se kontaktu se soupeřem

B/ kontrolované vedení míče s výbušně silovým úsilím v přímém pohybu i ze změnou směru (ve spojení s řešením soubojových situací) dodržení plynulého rytmického pohybu změny směru pohybu s rychlou frekvenci kroků, při současné kontrole míče a orientaci v herním prostoru.

C/ řešení situací 1:1 Základy úspěšného provedení: Dynamické zahájení po klamném manévru Dovednost a razantnost vybrané varianty řešení Výbušná akcelerace (zrychlení) kolem soupeře)

Situační řešení: pro přečíslení pro finální přihrávku pro střelbu

D/ dynamická součinnost v mikrosituacích: chápána ve smyslu přímočaré (průnikové) kombinační spolupráce v různém početním poměru se soupeřem (2:1, 2:2, 2:3, 3:3 atd.) s uplatněním všech dynamických elementů herních činností jednotlivce dynamické převzetí míče s obratem do útočného postoje, dynamické uvolnění se s míčem i bez míče, obejití soupeře, výběr místa s dynamickou akceleraci při rotaci hráčů a podporou spoluhráče s míčem (dynamickým náběhem pro příjem míče, ménědotekovou činností apod.

V zájmu efektivní spolupráce dochází tak k propojování herních činností jednotlivce individuálního a vztahového typu.

E/Dynamika jednorázových herních činností – elementární dovednosti Kvalitu provedení především ovlivňují uzlové body (kritická místa), podle kterých poznáme, zda jsme dosáhli optimální koordinace, dynamizace i rytmizace pohybové a herní dovednosti : nastavení rychlostně silového potenciálu při správné rytmizaci pohybu nastavení úrovně dynamické rovnováhy umožňující správné a včasné technické provedení kopu i v nestabilních polohách (pohybová stabilita) pohybová koordinace na zemi i ve vzduchu optimální kloubní pohyblivost pro dynamiku technické způsobilosti

Adaptační citlivost na osvojování techniky silně podléhá potřebě opakování. Cílem je dosažení automatizovaných forem

F/ Dynamické „nasazení“ hráčů pohybové zvládnutí opakovaných a složitě strukturovaných herních dovedností je silně závislé na intenzitně střídavém herně pohybovém režimu vyžaduje integraci anaerobních a aerobních energetických režimů s bleskovou senzomotorickou odpovědí na herní podněty (rychlá reakční odezva jako pochopení specifické herní situace) mentální reagování – pohybové a herní myšlení, které zhodnocuje herní dovednosti v situačních souvislostech, v konkrétním herním výkonu.

Držení míče (příprava pro vytváření střeleckých situací) Rovnoměrné rozestavení Udržení hloubky a šířky Vědomá rotace hráčů Střídání spolupráce na krátkou i delší vzdálenost Dokonalá kontrola míče (1-2 dotyky, příp. s krátkým vedením míče) Vizuální přehled

G/ Represink opětovné získání míče po jeho ztrátě v nepřerušené hře v tzv.“útočném rozestavení“.

Závěry a východiska do praxe Jak tedy stimulovat (podněcovat) herní dovednosti v tréninkovém procesu?

A/ Vycházet z utkání v utkání musíme hledat vzorové stimulace, které umožňují nastavit a informovat senzomotorický mechanismus na podmínky utkání Podněty v utkání jsou rozmanité svým herně dovednostním obsahem, intenzitou i délkou trvání Každá realizovaná jednotlivá herní dovednost přispívá svým provedením k aktuálnímu hernímu výkonu

B/ Stabilizovat herní dovednosti komplexní technicko-taktický trénink s příslušným energetickým zabezpečením v konkrétních herně situačních podmínkách