Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Jana Reisingerová ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
Advertisements

Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Křižánky Vítejte u nás.
Obec Pavlice.
Naše město a škola Jakub Jakuba 9.C.  Vizovice jsou město v okrese Zlín ve Zlínskem kraji  Dominantou města je barokní zámek  jsou zde dvě trojúhelníková.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Pozděchov Vendula Křupalová.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Valašská Polanka.
Valašská Polanka Barbora Filáková.
Naše obec Nový Oldřichov Mistrovice. Obecní úřad.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ÚSTÍ U VSETÍNA.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Šmídová, Křečková, Medková
Kostelec nad Černými lesy
Francova Lhota Obec Francova Lhota leží v jižní části vsetínského okresu, v údolí říčky Senice.
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SVITAVY.
Nýznerov – od kaple k vodopádům…
Rumburk Rumburk je v Šluknovském výběžku. Je to nejdůležitější město ve Šluknovském výběžku. Sousedí se Starými Křečany,Varnsdorfem a Šluknovem.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Vizovice Eliška Kratinová.
Amálie Ondrá č ková. Obsah  a, Základní údaje  b, Historie  c, Základní škola a knihovna  d, Pamětihodnosti  e, Zajímavosti.
Zlínský kraj.
DOLNÍ BĚLÁ.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
VALAŠSKÁ POLANKA.
Občanská výchova 6. ročník
Procházka historií a současností města Karviné
Valašská Polanka Michal Baran.
Vizovice Simona Tichá.
Leskovec Surý Josef.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
OBEC-Tatenice Tatenici najdete v jihovýchodní části Pardubického kraje v okrese Ústí nad Orlicí. Leží mezi městy Lanškroun, Moravská Třebová, Zábřeh.
Významné budovy v obci Kostel Pošta Prodejna Škola.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Dobřichovice a okolí. Dobřichovice – z historie Patřili rytířskému řádu křižovníků První písemná zmínka je z roku 1253 Karel Havlík postavil turbínu a.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Pozděchov je obec v okrese Vsetín Zlínského kraje. Má 585 obyvatel
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Valašská Polanka Kateřina Srbová.
Plzeň Plzeň.
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Investice do rozvoje vzdělávání Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vesnice Valašská Polanka
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Martin Kozubík. Poloha Valašské Polanky Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4.
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
Obec Myslejovice leží 10km od Prostějova na východním výběžku Drahanské vysočiny. Nejvyšší bod, Stříbrná, měří 551m. Nadmořská výška Myslejovic je 353.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Svitavské památky – Langrova vila
Kostel sv. Jana Křtitele ve Lštění
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
Osečná Skokan roku 2013 Jiří Hauzer Prezentace
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Transkript prezentace:

Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie Památky Vzdělání Kostel sv. Jana Křtitele

Valašská Polanka

Kde se nacházíme Valašská Polanka je rozložena v údolí říčky Senice, asi 10 km od Vsetína a 30 km od krajského města Zlín.

Základní info Počet obyvatel: 1347 (1. ledna 2006) Nadmořská výška: 378 m.n.m. - 711 m.n.m.

Znak Stříbrný beránek je symbolem sv.Jana Křtitele, kterému je zasvěcen kostel. Zlaté kolo se váže k někdejšímu majiteli vizovického panství, k cisterciáckému klášteru. Tento klášter byl nepochybně i zakladatelem dnešní Valašské Polanky. Zlatá radlice je známým a všeobecně uznávaným symbolem zemědělství, které bylo dlouhých šest století hlavním zdrojem obživy zdejších obyvatel.

Z historie První písemná zmínka je z roku 1361, podle níž patřila Polanka klášteru ve Vizovicích. Po zániku kláštera se Polanka stává majetkem vrchnosti na vizovickém panství. Roku 1575 koupil Zdeněk Kavka z Říčan brumovské panství a připojil k němu i Polanku. Součástí panství zůstala obec až do roku 1673. Pustošení při turecko-tatarském vpádu roku 1663 se nevyhnula ani Polanka - zahynulo při něm asi 100 lidí a bylo vypáleno 22 domů.

Památky Těžký životní úděl přinutil mnoho lidí z Valašska hledat živobytí až v Americe. V roce 1881 odjelo za moře 18 občanů z Polanky. Na frontách 1. světové války bojovalo 163 polaneckých mužů. Padlým mužům byl v roce 1934 odhalen pomník.

Vzdělání V Polance vznikla první škola roku 1778. Dnes na jejím místě stojí budova mateřské školy. Původní budova sloužila až do roku 1891, kdy byla zahájena na stejném místě výstavba nové budovy, otevřené už v následujícím roce. V této škole se pak vyučovalo až do roku 1948. 25. září 1948 pro žáky 6. - 9. ročníku otevřena provizorní dřevěná školní budova s osmi učebnami. V této škole se vyučovalo až do roku 1974. Vzhled původní stavby byl v roce 1997 doplněn střešní nástavbou mimoškolního pavilonu.

Kostel sv. Jana Křtitele V roce 1779 byl v Polance vysvěcen nový katolický kostel sv. Jana Křtitele. Z roku 1779 pochází i kamenný kříž s podstavcem, který je dnes registrován jako kulturní památka. Dnešní velikost získal kostel dostavbou v roce 1802.