Národní databáze brownfieldů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Program mezinárodní spolupráce mezi Českou republikou a Státem Izrael v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji GESHER/MOST.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Podpora podnikání a investic v regionech ze Strukturálních fondů EU
Současný systém podpory
MĚSTSKÉ PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – SEVERNÍ A JIŽNÍ PŘEDLICE
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Zhodnocení fungování pobídek po novele Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 8. říjen 2013.
Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál)
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace Aktuální.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
REGENERACE BROWNFIELDŮ 25. dubna 2012 Urbis Invest Brno CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Ing. arch. Igor Gargoš Ředitel Odboru koncepce.
Centrum pro kreativní průmysly Tartu - příklad úspěchu Ave Anniste vedoucí projektu.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
generální ředitel a předseda představenstva
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Strategická průmyslová zóna Holešov Konference Nová adresa pro Vaše podnikání Karel Machotka ředitel sekce podnikání Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
Program rozvoje venkova
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Statutární město Ostrava
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Financování regenerace brownfieldů z Operačního programu Podnikání a inovace Mgr. Alena Chodovská
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Země živitelka 2009 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
AGENTURA CZECHINVEST 6. června 2012 CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Ing. Petr Bernát Ředitel regionální pobočky pro Liberecký kraj.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
TOP INVEST ČESTNÉ UZNÁNÍ. Investor:Hlavní město Praha Odbor správy majetku Mariánské náměstí 2 Praha 1 Projektant:MEPRO Ing. Arch. Ivan Březina.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Evropský sociální fond
Podnikání na venkově.
Transkript prezentace:

Národní databáze brownfieldů Ing. arch. Igor Gargoš | ředitel Odboru koncepce regionálních projektů Brno, 24. duben 2013

Historie Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfield´s v ČR (2005 – 2007) Národní strategie regenerace brownfieldů (2007) Veřejná Národní Databáze brownfieldů (1. 1. 2008 ) v současné době databáze obsahuje 2714 / 463

www.brownfieldy.cz

Inventarizace databáze

Průběh inventarizace dosud zpracováno 9 krajů aktualizace dat z roku 2007 a práce s jinými databázemi spolupráce s majiteli a kraji identifikace regenerovaných brownfieldů hodnocení Operačního programu Podnikání a inovace OPPI

Data vyhledávací studie BF, krajské databáze, městské databáze, jiné zdroje 1 822 brownfieldů (1 603 evidovaných agenturou CzechInvest) o celkové rozloze 5 870 ha 1 239 ve Vyhledávací studii zjištěno 191 regenerací (z toho 36 díky OPPI) 44 nesplňuje definici BF

Struktura dle předchozího využití

Struktura dle rozlohy lokalit (dle m2)

Vlastnická struktura

Brownfieldy a Operační program Podnikání a inovace

Brownfieldy a OPPI (zatím pro 9 krajů) zhodnoceny operační programy, u nichž se předpokládá čerpání na brownfieldy (Nemovitosti, Eko-Energie, Prosperita, Školicí střediska) podáno 3 106 žádostí, z nich 25 % na brownfieldy (793 projektů za 20,35 mld. Kč) 3 % ze všech žádostí bylo na brownfieldy evidované agenturou CzechInvest (101 projektů za 2,95 mld. Kč)

Úspěšnost žádostí (zatím pro 9 krajů) celkem úspěšných 346 projektů za 6,72 mld. Kč úspěšnost žádostí na brownfieldy je 44 %: nejvíce v Moravskoslezském kraji 79 % nejméně ve Karlovarském kraji 28 % nejvíce program Nemovitosti 49 % nejméně program Prosperita 16 % na regeneraci brownfieldů evidovaných agenturou CzechInvest plynulo 690 mil. Kč (5 % všech rozdělených prostředků)

Příklady regenerovaných brownfieldů

Strojírna Oslavany důl Kukla byl vyhlouben v roce 1865 v letech 1911 – 1913 prošel modernizací, kdy bylo provedeno nové vyhloubení šachty dolu, která se stala centrální šachtou jižní části rosicko-oslavanského revíru poslední vůz na dole Kukla byl vytěžen 31. srpna 1973 investice do oprav jednotlivých nemovitostí byly prováděny postupně od roku 1993, tj. od doby nabytí výrobního areálu privatizačním projektem

Strojírna Oslavany (původní stav)

Strojírna Oslavany (rekonstrukce)

Strojírna Oslavany (výsledek regenerace)

Strojírna Oslavany (výsledek regenerace)

Strojírna Oslavany (využití OPPI programů)

Alca Plast s.r.o. Břeclav původně byl areál využíván pro zpracování dřeva z nedalekých lesů počátek pily sahá do roku 1886 provoz pokračoval v období první republiky až do toku 1945 pod názvem Dřevoprůmyslové závody knížete Lichtenštejna poté zde sídlil národní podnik Středomoravské dřevařské závody v roce 1996 proběhla privatizace a vznikla společnost Dřevokombinát Břeclav, s.r.o. dochází k útlumu výroby a rozprodávaní majetku poslední majitel areálu Christian International, a.s. skončil v úpadku.

Alca Plast s.r.o. Břeclav (původní stav)

Alca Plast s.r.o. Břeclav (původní stav)

Alca Plast s.r.o. Břeclav (původní stav)

Alca Plast s.r.o. Břeclav (původní stav)

Alca Plast s.r.o. Břeclav (průběh rekonstrukce) na místě zdemolovaných budov byla nově postavena hala o půdorysných rozměrech 79,81 m x 157,76 m celkové náklady na stavební práce činily 204 397 513 Kč www.alcaplast.cz

Alca Plast s.r.o. Břeclav (výsledek regenerace)

Průmyslová zóna František v roce 1911 bylo v Horní Suché na Karvinsku započato s výstavbou černouhelného dolu v roce 1999 vyjel poslední vozík uhlí od roku 2002 byly státním podnikem Diamo prováděny nákladné demoliční práce v roce 2005 byl areál bezúplatně převeden na obec a v roce 2009 skončily práce na výstavbě infrastruktury za cca 100 milionů korun investorem bylo Ministerstvo financí ČR z prostředků na revitalizaci Moravskoslezského kraje po hornické a hutní činnosti na výstavbě nové průmyslové haly a celkové rekonstrukci bývalé správní budovy se podílely také Strukturální fondy EU

Průmyslová zóna František (původní stav)

Průmyslová zóna František (rekonstrukce)

Průmyslová zóna František (výsledek regenerace) v průmyslové zóně je umístěno 23 firem počet zaměstnanců osciluje okolo 200 osob

Kontaktujte nás! www.brownfieldy.cz, www.czechinvest.org Děkuji za pozornost. Kontaktujte nás! www.brownfieldy.cz, www.czechinvest.org

Agentura pro podporu podnikání a investic Státní příspěvková organizace založena v roce 1992 Štěpánská 15 120 00  Praha tel. 296 342 500