Diagnostika pacientů s Parkinsonovou chorobou Jan Doležel Vedoucí práce: Ing. Miroslav Skrbek Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečný digitální podpis v praxi
Advertisements

Kohonenovy samoorganizující se mapy a možnosti jejich aplikace
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Kružnice Sečná rovina je kolmá k ose kuželové plochy.
 př. 3 Je dán vektor u=(2;-4) a bod M[3;9]. Na ose x najdi bod N tak, aby vektor MN byl s vektorem u rovnoběžný. výsledek postup řešení.
Fourierova transformace Filtrování obrazu ve frekvenční doméně
Analýza variability srdečního rytmu
Tvorba znakové sady programem METAFONT Václav Falc VTI.
Rozložení EEG elektrod (10-20 system)
Spolehlivost a diagnostika (vsd)
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram.
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Rovinné útvary.
Diagnostické zařízení pro diagnostiku kontaktních sil Jakub Otáhal, Petr Novák, a další Katedra anatomie a biomechaniky FTVS UK.
[IVE-SMA] UI analyzačního nástroje Daniel Puncman A4M39NUR.
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Frenetův trojhran křivky
MODULAČNÍ RYCHLOST – ŠÍŘKA PÁSMA
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Lineární regresní analýza
Informační podpora při krizovém řízení
Soustavy souřadnic – přehled
Technická diagnostika "dia-gnozis" - "skrze poznání" Zkoumá technické objekty za účelem posouzení jejich technického stavu, tj. schopnosti vykonávat určenou.
Analýza snímků VŠB – Technická univerzita Ostrava Katedra informatiky Doc. Ing. Lačezar Ličev, CSc.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ III.
Počítačová chemie (5. přednáška)
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Model lidského zraku pro hodnocení kvality obrazu
Podobnost trajektorií Jiří Jakl Úvod - využití Rozpoznáváni ručně psaných textů GPS navigace Analýza pohybu pracovníku v budovách Predikce.
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
Alternativní ovládání PC a okolí Nature Inspired Technologies Group (NIT) - Katedra kybernetiky Fakulta elektrotechnická ČVUT.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
Aplikace MKP v biomechanice - Modelování zatěžování obratle krční páteře pomocí softwaru ANSYS Řešení úlohy statického zatížení obratle Konečná vizualizace.
Případová studie Seminář 2014.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Struktura bakalářské práce
Struktura měřícího řetězce
Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký.
Laser Simulation DSS Ing. Jana Hájková Doc. Ing. Pavel Herout, Ph.D.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
IV..
Alternativní ovládání PC a okolí Nature Inspired Technologies Group Dept. of Cybernetics FEE CTU in Prague.
BU51 CAD systémy RNDr. Helena Novotná. Obsah přednášek  Co potřebujeme z teorie  Ovládání a přizpůsobení AutoCADu (profily, šablony, pracovní prostory,
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Memoriae mundi series Bohemica digitalizace rukopisů a starých tisků Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o. dceřinná společnost Albertina icome Praha s.r.o.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Paul Adrien Maurice Dirac 3. Impulsní charakteristika
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
Digitální měřící přístroje
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Geografické informační systémy
Hydraulika podzemních vod
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Rentgenfluorescenční analýza
9. Klotoida – přechodnice v silničním stavitelství
9. Klotoida – přechodnice v silničním stavitelství
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Kohonenovy samoorganizující se mapy a možnosti jejich aplikace
, Brno Připravil: Kryštof Német
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

Diagnostika pacientů s Parkinsonovou chorobou Jan Doležel Vedoucí práce: Ing. Miroslav Skrbek Ph.D.

Cíle práce Vytvořit aplikaci pro podporu diagnostikování pacientů s Parkinsonovou chorobou Vytvořit aplikaci pro podporu diagnostikování pacientů s Parkinsonovou chorobou Ve spolupráci s neurologií v Motolské nemocnici Ve spolupráci s neurologií v Motolské nemocnici Sledování stavu pacienta po podání léků Sledování stavu pacienta po podání léků Navrhnout sadu testů Navrhnout sadu testů Najít charakteristické příznaky třesu Najít charakteristické příznaky třesu

Výhody navrhovaného řešení Dosavadní praxe lékařů: Dosavadní praxe lékařů: Kreslení na papír (souřadnice x, y) Kreslení na papír (souřadnice x, y) Skladování papírů → ztrácejí se Skladování papírů → ztrácejí se Subjektivní Subjektivní Tablet a aplikace umožňují: Tablet a aplikace umožňují: Zaznamenat souřadnice x, y; ale i tlak a sklon pera Zaznamenat souřadnice x, y; ale i tlak a sklon pera Sledování křivky v čase → dynamika pohybu Sledování křivky v čase → dynamika pohybu Uložení dat v databázi Uložení dat v databázi Vizualizaci a analýzu nasnímaných dat Vizualizaci a analýzu nasnímaných dat Sledování vývoje třesu u pacienta Sledování vývoje třesu u pacienta

Výsledky předchozích prací Analýza spirál (Seth. L. Pullman) Analýza spirál (Seth. L. Pullman) Předpokládá lineární závislost Předpokládá lineární závislost úhlu na poloměru → nevyhovující: citlivé na deformaci spirál Zkoumání vizuomotorických schopností Zkoumání vizuomotorických schopností Nekvantifikují třes Nekvantifikují třes Nebo nezkoumají třes u Parkinsoniků Nebo nezkoumají třes u Parkinsoniků Tradiční metody (akcelerometr) Tradiční metody (akcelerometr) Nelze použít v aplikaci na počítači Nelze použít v aplikaci na počítači

Testy navržené po dohodě s lékaři

Schéma aplikace

GUI aplikace

Analýza dat (spirály) Odstranění artefaktů Odstranění artefaktů Filtrování Filtrování Problém určení délky filtru Problém určení délky filtru Časová oblast Časová oblast x, y funkcí času (dva sousední body vzdálené 5 ms) x, y funkcí času (dva sousední body vzdálené 5 ms) Lepší pro FFT, spektrogram (frekvence třesu) Lepší pro FFT, spektrogram (frekvence třesu) Převzorkování na vzdálenost Převzorkování na vzdálenost x, y funkcí vzdálenosti (dva sousední body vzdálené 0,5 mm) x, y funkcí vzdálenosti (dva sousední body vzdálené 0,5 mm) Najde „ideální průběh“ = vyhlazený = zamýšlená spirála bez třesu Najde „ideální průběh“ = vyhlazený = zamýšlená spirála bez třesu Lepší pro počítání vzdáleností (amplituda třesu) Lepší pro počítání vzdáleností (amplituda třesu)

Nemocný člověk (časová oblast)

Nemocný člověk (převzorkování na vzdálenost)

Hledání zamýšleného průběhu

Vizualizace I Zobrazení lineární regrese a vzdálenosti Zobrazení lineární regrese a vzdálenosti Toleranční pásmo pro rovné čáry Toleranční pásmo pro rovné čáry Zamýšlená čára aproximována přímkou Zamýšlená čára aproximována přímkou Zobrazení tlaku Zobrazení tlaku

Vizualizace II Zobrazení tolerančního pásma Zobrazení tolerančního pásma Vyhlazování adaptivním filtrem Vyhlazování adaptivním filtrem Zobrazení signálu v časové oblasti Zobrazení signálu v časové oblasti Možnost zobrazit: x, y, v x, v y, tlak, θ Možnost zobrazit: x, y, v x, v y, tlak, θ

Vizualizace III Zobrazení rozdílu původního a filtrovaného signálu na čase Zobrazení rozdílu původního a filtrovaného signálu na čase Zobrazení signálu jako funkce délky Zobrazení signálu jako funkce délky

Vizualizace IV Fourierova transformace Fourierova transformace rozdílu původního a filtrovaného signálu rozdílu původního a filtrovaného signálu Spektrogram Spektrogram rozdílu původního a filtrovaného signálu rozdílu původního a filtrovaného signálu

Příznaky (Maximální) vzdálenost kreslené křivky od zamýšlené (Maximální) vzdálenost kreslené křivky od zamýšlené Poměr délky kreslené a zamýšlené křivky Poměr délky kreslené a zamýšlené křivky Maximum FFT, spektrogramu Maximum FFT, spektrogramu Plocha FFT, spektrogramu Plocha FFT, spektrogramu Nespojitosti funkce úhlu (v závislosti na čase) Nespojitosti funkce úhlu (v závislosti na čase) Počet překročení prahu Počet překročení prahu

Závěr Implementoval jsem aplikaci na sběr dat Implementoval jsem aplikaci na sběr dat Nalezl jsem postupy na extrakci příznaků Nalezl jsem postupy na extrakci příznaků Příznaky ověřeny na nasnímaných datech Příznaky ověřeny na nasnímaných datech Potřeba více dat pro důkladné ověření Potřeba více dat pro důkladné ověření Navrhl jsem základní analytické a vizualizační nástroje a implementoval je do aplikace Navrhl jsem základní analytické a vizualizační nástroje a implementoval je do aplikace Aplikace nasazena v Motolské nemocnici Aplikace nasazena v Motolské nemocnici