Jeden příklad v různých programovacích jazycích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sestavení kombinační logické funkce
Advertisements

Automatizační systémy I
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
1 Vnitřní řazení s využitím dynamických struktur Tvorba spojového seznamu je vcelku triviální záležitostí: a)Vytvořím prázdný seznam příkazem LIST:=nil.
Třetí cvičení Podmíněné příkazy Cykly Break a Continue Switch Return
Panasonic Electric Works Czech s.r.o. Slide 1 Přehled PLC Software splňující normu IEC
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Algoritmizace a programování Operátory a příkazy v Delphi - 07
Algoritmizace a programování
If-else, do-while, switch, operátory
Programování PA. Jelikož PA byly původně určeny především jako náhrada logických kontaktních řídících systémů, vycházejí programovací jazyky z požadavku.
Programování PA - 2.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Komunikační diagram (UML)
1 Vyhledávání Principy vyhledávání Klasifikace klíče:  Interní klíč – je součástí prohlížených záznamů  Externí klíč – není jeho součástí, je jím např.
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Informatika I 3. přednáška
Autor:Ing. Peter Podoba Předmět/vzdělávací oblast:Digitální technika Tematická oblast:Mikroprocesorová technika Téma:Atmel AVR – větvení programu Ročník:4.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
13AMP 6. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled Synchronizace procesů Synchronizace procesů Producent-Konzument Producent-Konzument.
C – strukturované příkazy
Algoritmizace a základy programování
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
Gramatiky a jazyky Přednáška z předmětu Řízení v komplexních systémech
Nejmenší řídicí systémy
Simulační modely a programové vybavení. Vývoj simulačních programů  Původně pouze strojový kód –Příliš dlouhé, náročné na programátora, obtížné hledání.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Názvy programovacích jazyků
Programovací jazyk PASCAL
Informatika I 1. přednáška
Pascal - cykly.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
NEÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ. VÝVOJOVÝ DIAGRAM +- Podmínka Příkaz_1.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Úvod do programování.
Elektrotechnika Mikroprocesorová technika
Digitální učební materiál
Petriho sítě (Petri Nets) - pojem
sestavení 1. kanonického tvaru kombinační logické funkce
Sestavení kombinační logické funkce
Programová rozšíření funkcionality tvorby popisů v ArcGIS Ivan MATĚJČEK UP v Olomouci Katedra geoinformatiky Olomouc 2008.
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal – strukturované příkazy
Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Databázové systémy a SQL
© Copyright Radim Štefan
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Algoritmizace a programování
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Transkript prezentace:

Jeden příklad v různých programovacích jazycích 5 programovacích jazyků dle normy IEC 61131-3 Jeden příklad v různých programovacích jazycích

Ladder Diagram (LD) • Standartizováno, bohatá množina ladder programming symbolů • Podobné s používáním elektrických schémat Umístění kontaktů a cívek libovolně Panasonic adresy, IEC adresy, a proměnné jsou možné Spojovací čáry kde se vám hodí. Comments everywhere possible Power-rail Jednoduché funkce cut, copy, past, delete, find, replace, undo, redo, ...

Function Block Diagram (FBD) • Grafický jazyk, široce rozšířeno v Evropě • Programové elementy vypadají jako funkční bloky které se mezi sebou „prodrátují“ podobně jako elektronické obvody (AND, NOR, OR …) Place inputs, outputs, functions, jumps, ... everywhere you want Spojovací čáry libovolně Panasonic adresy, IEC adresy, a proměnné jsou možné Umístění komentářů libovolné Jednoduché funkce cut, copy, past, delete, find, replace, undo, redo, ...

Structured Text (ST) • Vyšší programovací jazyk, blokově strukturovaný • Syntaxe podobná PASCALU • Podporuje: smyčky (REPEAT-UNTIL; WHILE-DO) podmínky (IF-THEN-ELSE; CASE) funkce (SQRT(), SIN()) Panasonic adresy, IEC adresy, a proměnné jsou možné Instruction Umístění komentářů libovolné Jednoduché funkce cut, copy, past, delete, find, replace, undo, redo, ...

Instruction List (IL) • Jednoduchý model založený na principu akumulátoru • Založeno na německém stylu ‘Anweisungsliste’, AWL • Na jednu řádku je možný pouze jeden příkaz Instruction Panasonic adresy, IEC adresy, a proměnné jsou možné Tabulátor nebo mezery Umístění komentářů libovolné Jednoduché funkce cut, copy, past, delete, find, replace, undo, redo, ...

Sequential Function Chart (SFC) • Grafický jazyk, který poskytuje možnost sekvenčního programování tzv. Flowchart. • Založeno na francouzském Grafcet (IEC 848) • Rychlá diagnostika • Základní bloky jsou stavy ( steps ) s akčními bloky a transicemi ( přechodové podmínky do dalšího stavu ) • Stavy se skládají z části programu , který se vykonává tak dlouho, dokud není splněna podmínka pro přechod do dalšího stavu. • Programování komplexního celku se rozdělí na malé části. • Každý element ( stav) může být programován v jiném jazyce.

Sequential Function Chart (SFC) Action(s) Action(s) Step Paralelní rozskok Transition Transition Alternativní rozskok