Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

sestavení 1. kanonického tvaru kombinační logické funkce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "sestavení 1. kanonického tvaru kombinační logické funkce"— Transkript prezentace:

1 sestavení 1. kanonického tvaru kombinační logické funkce
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Sestavení kombinační logické funkce
opakování Sestavení kombinační logické funkce Trocha opakování – základní logické funkce: logická negace schematická značka: logická negace (NOT) obrací hodnotu – tzn. z log. 0 dělá log. 1 a naopak zapisuje se (třeba) čarou nad proměnnou; např.: ā ve schematické značce (jazyk FBD) se značí kolečkem v kontaktním schématu (jazyk LAD) se značí rozpínacím kontaktem 1 ā a logický součin logický součin (AND) se chová podobně jako normální algebraický: pokud je kterákoliv proměnná log. 0, výsledkem součinu je log. 0 tzn. logický součin dává log. 1 jen tehdy, pokud všechny vstupy jsou ve stavu log. 1 (tzn. když násobíme jen samé logické jedničky) ve schematické značce (jazyk FBD) se značí & v kontaktním schématu se vytváří sériovým zapojením kontaktů schematická značka: a & a·b b logický součet schematická značka: logický součet dává log. 1 tehdy, pokud je alespoň jeden vstup ve stavu log. 1 ve schematické značce (jazyk FBD) se značí ≥1 v kontaktním schématu se vytváří paralelním zapojením kontaktů a ≥1 a+b b

3 Postup sestavení kombinační logické funkce
1) v pravdivostní tabulce najdeme řádky, kde je na výstupu log. 1 2) pro tyto řádky zapíšeme součin všech vstupů 3) pokud je na daném řádku vstup log. 0, zapíše se s negací 4) součiny z jednotlivých řádků sečteme 5) takto získáme první, tzv. kanonický tvar funkce Příklad: y = a·b·c + a·b·c + a·b·c a b c y 1 a můžeme sestavit blokové schéma (FBD): a·b·c a·b·c a 1 & a·b·c a·b·c b 1 & ≥1 y a·b·c a·b·c c 1 & V pravdivostní tabulce jsou všechny kombinace vstupů a, b, c. Hodnoty výstupu jsou dány konkrétním příkladem.

4 Vytvoření kontaktního schématu
kontaktní schéma Vytvoření kontaktního schématu y = a·b·c + a·b·c + a·b·c v „elektrické“ podobě: v podobě LAD: Unap GND Unap GND c c a b a b y y Kontaktní schéma lze také jednoduše vytvořit rovnou podle pravdivostní tabulky: paralelní větve odpovídají řádkům s log. 1, v místech, kde je vstup ve stavu log. 0, je rozpínací (negovaný) kontakt.


Stáhnout ppt "sestavení 1. kanonického tvaru kombinační logické funkce"

Podobné prezentace


Reklamy Google