Historie a princip INTERNET.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připojení k internetu.
Advertisements

Informatika Počítačové sítě.
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internet Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Internet - historie.
INTERNET.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
VY_I/2_INOVACE_37_Internet Internet Miroslav Kaňok.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Informatika Internet.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Historie internetu.
3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Informatika - prezentace
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Klára Pospíchalová 5. A.  Propojení počítačů  Komunikace, sdílení a předávání informací  Uzly  IP adresa.
Internet.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Počítačové sítě Počítačová síť vzniká propojením skupiny počítačů a dalších zařízení (tiskáren, pamětí, …) tak, aby tato zařízení mohla vzájemně komunikovat.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Moduly ECDL M7_Internet
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
Jak to všechno začalo Za všechno může Studená válka, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy a SSSR. Když Svaz sovětských socialistických republik vypustil.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Internet Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
R.1962 provádí se první počítačový výzkum r.1969 ARPANET r r.1987 Internet r.1989 Hypertext r Internetová stránka r.1990 Internet v.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
INTERNET DOLEJŠÍ JIŘÍ. NĚCO O INTERNETU INTERNET JE SVOBODNÝ. INTERNET VLASTNĚ NIKOMU NEPATŘÍ, PROTO NA NĚJ NIKDO NEMÁ LICENCI, NIKDO JEJ NECENZURUJE.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_11
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Internet - historie.
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Informační a komunikační technologie
VY_32_INOVACE_21_Co_je_internet
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Provádí se první počítačový výzkum.
ADÉLA JANÁČOVÁ  Internet je obrovskou studnou informací  Komunikace.
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Provádí se první počítačový výzkum.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Historie a princip INTERNET

KLADY: Internet je obrovskou studnou informací Internet obsahuje obrovské množství informací jako žádný jiný zdroj na světě. Komunikace prostřednictvím internetu je rychlá Internet nezná hranice a kontinenty. Internet je spolehlivý Internet je decentralizovaný, není závislý na jediném bodě (uzlu). Pokud má náhodou nějaké výpadky, pak jsou vždy pouze lokální. Internet je svobodný Internet vlastně nikomu nepatří, proto na něj nikdo nemá licenci, nikdo jej necenzuruje.

ZÁPORY: Komunikační nástroj „podvratných živlů“ Internet bohužel slouží i např. obchodníkům s drogami, teroristům apod. Snazší porušování autorských práv Kopírování autorských děl – hudba, texty, obrázky, filmy. Anonymita některých choromyslných jedinců Internet zajišťuje anonymitu každému, kdo si anonymní být přeje. To bohužel také nahrává různým choromyslným jedincům, kteří rozesílají bombové výhrůžky, vydávají se za někoho jiného apod. Naštěstí existují instituce specializované na boj s tímto problémem, které disponují nástroji, jak tyto jedince či skupiny dohledat.

Historie Počátky sahají do 70 let 20. století. Důvody byly vojenské. Snaha o propojení jednotlivých vojenských základen, měst a státních úřadů z důvodu výměny informací. Dosud byl používán princip sítě založené na jednom centrálním uzlu. V případě zničení tohoto uzlu by však nefungovala celá síť. V r. 1964 – společnost RAND papírovně navrhla síť bez centrálního uzlu (všechny uzly byly rovnocenné). Celá síť byla navržena tak, aby od samého počátku dokázala odolávat kolizím – pokud by zkolaboval jeden uzel, zbytek sítě by dokázal pracovat bez potíží. Na podzim 1969 byl společností ARPA (která zpracovala návrh společnosti RAND prakticky) instalován první uzel sítě a koncem tohoto roku již existovaly 4 uzly. Název sítě: Arpanet. Síť byla spolehlivá a oblíbená.

V r. 1971 měl Arpanet již 15 uzlů. V r. 1972 měl Arpanet již 32 uzlů. Během 70. let rostla síť Arpanet závratným tempem. Netrvalo dlouho a Arpanet přesáhl hranice USA. Jednalo se již o síť mezinárodní a začalo se jí říkat Internet (Inter = mezinárodní, net = síť) V r. 1991 vzniká World Wide Web – tedy standard pro přenos hypertextových a grafických informací (internetové stránky). Tento krok doslova „odpálil“ rozšíření internetu neobyčejně explozivním způsobem. Díky WWW se internet stal přístupný nejen pro počítačové experty, ale i pro běžné uživatele.

Jak internet funguje (obr.35) Všechny uzly = servery v internetu jsou mezi sebou určitým způsobem propojeny. Neexistuje žádný centrální uzel, který by řídil celý chod internetu. Všechny servery jsou propojeny „zdánlivě chaoticky“. Všechny servery mají rovnocenné postavení. Z těchto důvodů má internet obrovskou výhodu – velkou stabilitu a spolehlivost fungování