Mechanika kapalin a plynů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
8. Hydrostatika.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Ideální plyn Michaela Franková.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_375 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
1 ÚVOD.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Teplo Ing. Radek Pavela.
Skupenské změny.
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Mechanika kapalin a plynů
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
9. Hydrodynamika.
Částicová stavba látek
Hydromechanika.
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Mechanika kapalin a plynů
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Částicová stavba látek
Látky jsou složeny z částic
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Skupenství látek Senta Vavříková , 2.C.
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
12. Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Vlastnosti kapalných látek
Vlastnosti kapalin.
Transkript prezentace:

Mechanika kapalin a plynů Nikola Havlíková, 4.C

Kapaliny částice látky relativně blízko sebe nejsou vázány v pevných polohách Kinetická energie částic kapaliny je malá vykonávají kmitavý pohyb

Vlastnosti kapalin kapalná tělesa nemají svůj tvar kapalná tělesa mají vlastní objem kapalná tělesa mají volný povrch-hladinu kapaliny tvoří kapky kapaliny jsou těžko stlačitelné vodičem elektrického proudu ve vodivých kapalinách jsou ionty Teplo se v kapalinách může šířit prouděním změna polohy částice je u kapalin pomalejší než u plynu

Plyny částice relativně daleko od sebe nepůsobí na sebe přitažlivou silou Kinetická energie částic je velká látky se pohybují téměř volně Aerodynamika 

Vlastnosti plynů plynná tělesa nemají svůj tvar plynná tělesa nemají vlastní objem plynná tělesa nemají volný povrch-hladinu plyny jsou stlačitelné plyny mohou vést elektrický proud teplo se v plynech může šířit prouděním

Tlak v kapalině Působí-li na volný povrch kapalného tělesa tlaková síla, vzniká ve všech místech kapalného tělesa stejný tlak, který působí všemi směry. F= p . S

Tlak v plynech Neustálý pohyb molekul plynu uzavřeného v nádobě vyvolává neustálé srážky těchto molekul s molekulami vnitřních stěn nádoby. Současné nárazy molekul plynu na zvolenou plochu o obsahu S se projevují jako tlaková síla F plynu na tuto plochu.

Pascalův zákon Jestliže na kapalinu působí vnější tlaková síla, pak tlak v každém místě kapaliny vzroste o stejnou hodnotu.

Archimedův zákon Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou, rovnající se tíze kapaliny stejného objemu jako je ponořená část tělesa.

Bernoulliho rovnice V místě s větším průřezem má proudící kapalina větší tlak, ale menší rychlost, zatímco v místě s menším průřezem má menší tlak, ale větší rychlost.

Proč letadla létají???

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Kapalina http://cs.wikipedia.org/wiki/Plyny http://cs.wikipedia.org/wiki/Pascal%C5%AFv_z%C3%A1kon http://cs.wikipedia.org/wiki/Archim%C3%A9d%C5%AFv_z%C3%A1kon http://cs.wikipedia.org/wiki/Bernoulliho_rovnice http://tahaky.lam.cz/f13.html http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/596-tlak-plynu-z-hlediska-molekulove-fyziky http://cs.wikipedia.org/wiki/Aerodynamika http://www.chytrous.cz/proc-letadlo-leta/