VY_32_INOVACE_10_GAS_582_Mel Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_582_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví Předmět Technika obsluhy a služeb Ročník První a druhý Název tematické oblasti (sady) Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Jídelní lístky – druhy, náležitosti, tvorba, pravidla při sestavování Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit co jsou jídelní lístky. Žáci navrhnou jídelní lístek s nabídkou typických českých pokrmů podle gastronomických zásad. Po celou dobu pracují s odbornou literaturou. Výuku je vhodné doplnit ukázkami jídelních lístků. Zhotoveno, (datum/období) 2. března 2013 Ověřeno 3. června 2013
Jídelní lístky A´la carte
Klíčové pojmy Jídelní lístek Nabídky pokrmů na jídelním lístku Tvorba jídelních lístků Druhy jídelních lístků Řazení pokrmů na jídelním lístku
JÍDELNÍ LÍSTEK JE VIZITKOU PODNIKU Význam jídelního lístku? svým vzhledem a provedením je součástí prezentace podniku dotváří jeho image reklama Vzhled jídelního lístku: forma provedení grafické zpracování vizitka podniku desky moderní technologie JÍDELNÍ LÍSTEK JE VIZITKOU PODNIKU
Náležitosti jídelního lístku: název a sídlo podniku druh jídelního lístku kompletní názvy pokrmů charakteristika a složení pokrmu energetická hodnota pokrmu číslování pokrmu jméno zaměstnance nebo vedoucího, který odpovídá za ceny a přípravu pokrmů datum nebo období platnosti cena pokrmů hmotnost pokrmů (v syrovém stavu) couvert upozornění na speciality, zvláštnosti apod.
Doporučení: Připomínky: jazyková správnost estetická úprava gastronomicky správný sled aplikace správných názvů jídel Připomínky: vyprodaný sortiment neškrtáme pokud něco nemáme, hostovi se omluvíme ceny nepřepisujeme
Při sestavování jídelního lístku lze přihlížet na: roční období technologickou úpravu pokrmu sortiment (barevnost, pestrost) věkovou skupinu cenovou různorodost Správná manipulace s jídelním lístkem: z hlediska správného stolování jídelní lístek nabízíme prvnímu čestnému hostu, dále pak ostatním hostům podle důležitosti obsluha jej podává z pravé strany, již otevřený
Druhy jídelních lístků Restaurační jídelní lístek Denní jídelní lísek Stálý jídelní lísek Kombinovaný jídelní lísek Dětský jídelní lístek Vinárenský jídelní lístek Kavárenský jídelní lístek Barový lístek Snídaňový lístek Hotelový jídelní lístek Cizojazyčný jídelní lístek Speciální jídelní lístek ? ? ?
Řazení pokrmů na jídelním lístku
Studené předkrmy Polévky Teplé předkrmy Ryby Drůbež Zvěřina Dětské pokrmy Lehká a zdravotní jídla
Speciality Hotové pokrmy hovězí, telecí, vepřové, mleté, skopové a droby vařené, zadělávané, dušené, zapékané, pečené a smažené. Pokrmy bezmasé Pokrmy na objednávku Zeleninové pokrmy Teplé přílohy Kompoty
Saláty Studené pokrmy Sýry Teplé moučníky Studené moučníky Zmrzliny Ovoce
Jídelní lístek jednoduché zpracování Předkrmy Polévky Ryby Pokrmy z různých druhů mas Sýry Dezerty – moučníky
Kontrolní otázky Popište význam jídelních lístků v restauraci? Uveďte náležitosti jídelního lístku. Vyjmenujte deset pokrmů po sobě jdoucích na jídelním lístku.
Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996, 117 s. ISBN 80-7168-333-7. ČERNÝ, Jiří; SRKALA, Antonín. Moderní obsluha. 1. vyd. Praha: Merkur, 1993. 94 s. ISBN 80-7032-961-0. Použité zdroje: http://www.blesk.cz/clanek/digital-tablety/147491/novy-trend-v-restauracich-misto-jidelniho-listku-ipad.htm http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/111906-ipady-vytlacuji-papirove-jidelni-listky/ Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.