Ing. Jaroslav Broulík Ing. Jiří Žebrák

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
… méně efektivní než systémy plantážní velkoplošné a velkoobjemové !!! PROČ udržitelná politika ???
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Facility management ČSN EN
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Workshop ke konceptu společenské odpovědnosti firem - CSR - Klára Tichá partner rozvojového partnerství Equal Aspra, a.s. Moderní formy péče o zaměstnance.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Společenská odpovědnost firem jako součást firemní strategie
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Těžební průmysl Jan Plicka.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Systém managementu jakosti QMS
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Monitoring a reporting faktorů udržitelného rozvoje
Firemní komunikace Obsah 1.Pojem firemní komunikace 2.Tvorba podnikové komunikace 3.Komunikace formou marketingových aktivit 4.Podniková kultura 5.Otázky.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A3 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2012.
Společenská odpovědnost organizací
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Společenská odpovědnost a školy
Společenská odpovědnost firem
UNIVEZITA SPOLUVYTVÁŘÍ SVOU ZEMI
Společensky odpovědné podnikání
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Společenská odpovědnost a základní informace o komunikaci s veřejností v těžebním průmyslu Ing. Jaroslav Broulík Ing. Jiří Žebrák VŠB-TU Ostrava, katedra společenských věd

Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů ČÁST A – Společenská odpovědnost firem v těžebním průmyslu 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů Co je to CSR? Corporate Social Responsibility (CSR) Společenská odpovědnost firem (SOF) Prvním pokusem je definice uvedená v „Zelené knize“, která byla Evropskou komisí vydána v roce 2001, a podle které je CSR definována jako idea /koncept/, na základě které firmy dobrovolně integrují sociální a environmentální problematiku do vlastní činnosti (podnikání), ale i do vztahů s jejich dalšími hlavními účastníky. 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

V praxi to znamená, že firmy… dobrovolně stanovují vysoké etické standardy jsou poctivými partnery na trhu pěstují dobré vztahy se svými zaměstnanci podporují region, ve kterém působí snaží se minimalizovat negativní dopady na životní prostředí 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Jak dlouho se koncept CSR utváří? Vítkovické horní a hutní těžířstvo – ředitel Kupelwiesser – 1876 - 1893 Období první republiky 20.-30.léta 20.století – firma Baťa, Značný pokrok lze sledovat od roku 1995, kdy ČR vstoupila do OECD. Dalším mezníkem ve vývoji konceptu CSR v ČR byl vstup ČR do EU v roce 2004. 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Základní charakteristiky CSR 3 oblasti 1. ekonomická 2. sociální 3. environmentální dobrovolnost dlouhodobost důvěryhodnost dialog se stakeholdery Společenská odpovědnost firem se promítá paralelně ve 3 rovinách - ekonomické, environmentální (oblast životního prostředí) i sociální. Důležitým prvkem odpovědného podnikání je jeho dobrovolnost. Společensky odpovědná firma vyvíjí aktivity CSR nad rámec svých povinností vymezených zákonem. Společenská odpovědnost firmy je dlouhodobou záležitostí. Budování odpovědné strategie a sledování přínosů je možné jen v delším časovém horizontu. Začlenění principů CSR do denního fungování firmy, nakloněný vlastník i management konceptu CSR, zaměstnanci se ztotožňují s hodnotami firmy, vhodná komunikace CSR ven – to vše vytváří důveryhodnost CSR aktivit. 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů 6

Ekonomická oblast Sociální oblast Ekologická oblast kodex podnikatelského chování firmy (etický kodex) transparentnost kvalitní a bezpečné produkty a služby odmítání korupce včasné placení faktur ochrana duševního vlastnictví marketingová a reklamní etika recyklační program úspora energie/vody hospodaření s odpady balení a přeprava soulad s normami a standardy (např. ISO) ekologická výroba, produkty a služby ochrana přírodních zdrojů zdraví a bezpečnost vzdělávání a rozvoj vyváženost pracovního a osobního života rovné příležitosti rozmanitost na pracovišti podpora propouštěných zaměstnanců firemní dárcovství firemní dobrovolnictví podpora kvality života občanů rozvoj zaměstnanosti a místní infrastruktury 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů 7

Reportování společenské odpovědnosti firem Vznikají mnohé národní a mezinárodní standardy měření a reportování CSR. Dosud nejznámějším jsou: GRI = Global Reporting Initiative Sustainability Reporting Guidelines 2002 GRI Mining and Metals Sector Supplement 2005 OECD Guideliness for Multinational Enterprises www.globalreporting.org www.sa-intl.org 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů www.sa-intl.org 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

GRI = Global Reporting Initiative Pro sestavení zprávy jsou stanoveny tzv. CORE INDIKATORS (základní indikátory). 24 sociálních 16 environmentálních 10 ekonomických Platná zpráva je tehdy, pokud se firma vyjádří ke všem indikátorům nebo řádně odůvodní, proč některé z nich vynechala. 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Kritéria specifická pro kovoprůmysl a těžební průmysl těžební aktivity v chráněném území hodnocení biodiverzity analýza geologických rizik a nebezpečí ukládka a likvidace hlušiny rekultivace lomů, monitoring zavřených lokalit energetická efektivita produkce kovů využití sekundárních odpadů 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Hodnocení společenské odpovědnosti v těžebním průmyslu Plusy Trvanlivost, recyklovatelnost kovů Pozitivní vliv na pracovní trh a infrastrukturu Snaha omezovat negativní vliv velkých projektů Mínusy Zásahy do životního prostředí Častý konflikt zájmů mezi původními obyvateli Kontroverzní environmentální postupy 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Udržitelný rozvoj z pohledu firmy Cíle environmentální a sociální odpovědnosti Skupiny Czech Coal: minimalizovat obchodní rizika pro zákazníky a dodavatele v oboru hnědého uhlí vyplývající z: nejistoty dalšího vývoje environmentální a energetické legislativy nepříznivého sociálního vývoje Mosteckého regionu zvyšovat povědomí zákazníků o svých právech na demonopolizovaném trhu elektrické energie vytvářet dostatečné finanční prostředky pro podporu projektů regionálního rozvoje a revitalizaci rekultivovaných území rozvoj monitoringu environmentálních dopadů a vytváření podmínek pro další snižování znečištění uvnitř společností Skupiny vytvářet podmínky pro další zvyšování bezpečnosti práce a rozvoj kvalifikace zaměstnanců. 13 Zákazníky vyhledávaný partner pro dodávky paliv, energie a souvisejících služeb

Udržitelný rozvoj a nefinanční reporting Reporting reflektuje praxi skupiny Praxe: Proměna vlivů průmyslové činnosti Obnova životního prostředí (snížení znečištění, rekultivace) Restrukturalizace odvětví (snížení těžby a zaměstnanosti) Zlepšování pracovních a sociálních podmínek Rozvoj dialogu se zainteresovanými subjekty (Spolužití) Finanční podpora regionu (Regionální politika) Průběžný monitoring vlivů a přínosů činnosti skupiny Reporting: faktory udržitelného rozvoje Výsledky monitoringu a diskuse se stakeholdery (2003-2005) Metodické zpracování a publikace Zprávy o udržitelném rozvoji skupiny Czech Coal Důvěra začíná tam, kde existuje transparentnost. Tam, kde existují údaje, začíná diskuse. Diskuse je podmínkou spolupráce. 14 Zákazníky vyhledávaný partner pro dodávky paliv, energie a souvisejících služeb

Závěr: Přínosy nefinančního reportingu Vnitro-firemní přínosy: komplexní metoda reportingu poskytuje smysluplné indikátory a data pro řízení každoroční zpráva - dokument pro vnitrofiremní komunikaci znalost mezinárodně uznávaného know-how pro monitoring, reporting a řízení UR Stakeholder engagement = Zpětná vazba od zájmových skupin znalost potřeb a očekávání různých zájmových skupin, vč. podmínek svolení s činností definice měřítka - data jsou komplemetární s daty státní správy na nejnižší úrovni (obce) zájmové skupiny – „stakeholders“ participují na reportingu a obsahu zprávy Obchodní přínosy – dlouhodobá komparativní podnikatelská výhoda informace pro obchodní a strategické partnery a oborová sdružení (i EU) významná pomůcka v marketingu (odlišení od konkurence; transparentnost) společná znalost rizik a příležitostí vzhledem k vývoji v energetice 15 Zákazníky vyhledávaný partner pro dodávky paliv, energie a souvisejících služeb

Organizace působící v ČR zaměřené na CSR Business Leaders Forum (www.blf.cz nebo sof.cz) Občanské sdružení AISIS (www.aisis.cz) Fórum dárců (www.socialnimarketing.cz) CG Partners, s.r.o. (www.governance.cz) CSR CONSULT, s.r.o. (www.csr-online.cz) Databáze nejlepších praktik (www.bestpractices.cz) EPS, o.s. (www.responsibility.cz) AIESEC Hestia o.s. (www.hest.cz) Hospodářská komora ČR (www.komora.cz) Institut Svazu průmyslu (www.institut-sp.cz) Nadace Via (nadacevia.cz) Fórum dárců (www.donorsforum.cz) Transparency International (www.transparency.cz) 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Standardy používané v ČR ISO 9001 – Systémy managementu jakosti ISO 14001 - Systém enviromentálního managementu je mezinárodní systém zaměřený na životní prostředí SA 8000 - Social Accountability 8000 je certifikační systém zaměřený na oblast pracovních vztahů OHSAS 18001 –Systémy managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ? ISO 26000 Systémy společenské odpovědnosti (social responsibility) – nejen firemního sektoru ale všech organizací – v přípravě viz www.iso.org/sr 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů Příprava mezinárodní normy ISO 26000 – Společenská odpovědnost Tato norma pro oblast společenské odpovědnosti by měla vejít v platnost v roce 2009 a bude určena pro všechny typy organizací vč. vládních a neziskových. Zabývat se bude principy společenské odpovědnosti a stanovením „kritických bodů“ v organizaci. Není určena k certifikaci třetí stranou ! Cílem normy bude: .transparentní, srozumitelná norma určená pro všechny typy organizací .poskytnout návod pro funkční společenskou odpovědnost .identifikovat a zapojit do práce zainteresované strany .zvýšit důvěryhodnost organizací, a tím i jejich konkurenceschopnost .zvýšit spokojenost a důvěru zákazníků .podporovat jednotnou terminologii pro společenskou odpovědnost .být v souladu s již existujícími dokumenty, kodexy a dalšími mezinárodními dohodami (např. Světová deklarace lidských práv, Deklarace ILO) 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů Část B – Základní informace o komunikaci s veřejností v těžebním průmyslu 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů Výsledky vyhledávání pojmů a jejich ekvivalentů pomocí vyhledávače Google Pojem Angličtina Čeština Němčina Francouzština Ruština Španělština Těžební firma 3 200 000 1 640 42 000 794 000 71 500 Hornictví 7 780 000 701 000 197 000 917 000 236 000 193 000 Hornické muzeum 264 000 95 000 127 000 6 880 Z výše uvedených údajů je zřejmé, že o problematice těžby nerostných surovin je možné získat na Internetu velké množství informací V současné době je možné považovat internet za jeden ze základních informačních zdrojů o těžbě nerostných surovin Z pohledu srovnání kvality, množství a aktuálnosti informací bohužel české weby za zahraničními zaostávají 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Weby světově významných těžebních firem www.newmont.com www.hecla-mining.com/ www.metalin.com www.stillwatermining.com www.harmony.co.za www.fcx.com www.cliftonmining.com www.newjerseymining.com www.barrick.com www.rosebudmining.com www.kennecott.com www.coldrivermining.com www.bhpbilliton.com/ www.marathon.com www.kockw.com www.texaco.com www.huntoil.com www.uni-mainz.de www.enoc.com www.lukoil.com www.kgoc.com www.aramco.com www.evraz.com 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Seznam nejvýznamnějších hornických muzeí v ČR a ve světě Pro názornost a hlubší pochopení informací je pro člověka nejvhodnější seznamovat se s problematikou těžby nerostných surovin v expozicích muzeí. Specializovaná hornická muzea resp. expozice v regionálních a místních muzeích v hornických oblastech, mohou prezentovat na základě historických ověřených fakt, mnohaletou koexistenci těžby nerostných surovin a místní komunity. Německé hornické muzeum Bochum - Německo www.bergbaumuseum.de Hornický skanzen Lewarde – Francie www.chm-lewarde.com Hornický skanzen Wieliczka –Polsko www.kopalnia.pl Hornický skanzen Zollverein – Německo www.industriedenkmal.de/html/zeche_zollverein.html Hornický skanzen Rammelsberg – Německo www.rammelsberg.de 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Seznam nejvýznamnějších hornických muzeí v ČR a ve světě Slovenské banské museum v Bánské Štiavnici – Slovensko www.muzeumbs.sk Hornické muzeum v Příbrami - ČR www.muzeum-pribram.cz Hornické muzeum OKD v Ostravě - ČR www.muzeumokd.cz Národní uhelné hornické muzeum Anglie - Velká Británie www.ncm.org.uk Hornický skanzen Virginia - Spojené státy americké www.coalwoodwestvirginia.com/coal_mining.htm Hornický skanzen Terra Mystica a Terra Medica – Rakousko www.bergbauverein-bad-bleiberg.at 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Hornické památky v seznamu UNESCO Hornické město Potosí – Bolívie Iwami Ginzan stříbrorudný důl – Japonsko Hornické město Guanajuato a důl Adjacent – Mexiko Hornické město Røros a důl Tlen – Norsko Hornický revír Falun měď – Švédsko Solný důl Wieliczka – Krakow, Polsko Historické město Bánská Štiavnica – Slovensko Hornická krajina Las Médulas - Španělsko 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Hornické památky v seznamu UNESCO Horní město Kutná Hora – Česká republika Uhelný důl Zollverein - Essen, Německo Industriální krajina Blaenavon – Velká Británie Hornická krajina Cornwall a West Devon – Velká Británie Doly v Rammelsbergu a historické město Goslar – Německo Neolitický důl Flint Mines v Spiennesu - Belgie 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Výukový web o těžbě uhlí-oblast Kentucky http://www.coaleducation.org/ 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Universita Idaho – edukační web www.uidaho.edu 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Australská těžební firma s dobrou ukázkou CSR a edukace http://www.griffincoal.com.au/default.aspx?MenuID=175 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Těžební firma v severním Walesu http://www.coal.com/index.htm 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Geopark v Bavorsku s těžbou kaolínu http://www.geopark-kaolinrevier.de/ 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Adresy dalších univerzitních edukačních webů Michigan Tech: Mining Engineering Department Provides education in mining engineering and research in mineral processing, the mining industry and underground construction. www.mg.mtu.edu Mining Educator's Website Links to mining schools around the world, maintained by Dr. John R. Sturgul, Department of Metallurgical and Mining Engineering, University of Idaho. www.uidaho.edu Southern Illinois University: Coal Research Center Center for coal, energy and environmental research. www.siu.edu University of Arizona: College of Engineering and Mines Offering degrees in Mining and Geological Engineering, Hydrology and Water Resources, Chemical and Environmental Engineering, and other related fields. www.engr.arizona.edu 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Adresy dalších univerzitních edukačních webů University of Kentucky: Center for Applied Energy Research (CAER) Research center and institute providing a focal point for energy and environmental studies at UK. www.caer.uky.edu University of Missouri-Rolla: Mining Engineering Department Information of courses, degrees, faculty and research offered at MSMUMR. www.umr.edu University of Missouri-Rolla: School of Mines and Metallurgy Provides instruction and research in subjects pertaining to the extraction and use of the earth's crustal resources. www.umr.edu University of Nevada, Reno: Mackay School of Mines Offers academic programs in the earth, mineral and engineering sciences, along with diverse research activities. www.mines.unr.edu University of Texas Coal Research Conducts methane research at the Bureau of Economic Geology, focused on the geology and hydrology of major coal-bearing stratigraphic units in the lower Tertiary of the Texas Gulf Coast and Upper Cretaceous of western US coal basins. www.utexas.edu 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Veřejně diskutované konflikty při těžbě nerostných surovin v ČR Těžba hnědého uhlí v severních Čechách Těžba zemního plynu a černého uhlí Frenštátsko (Beskydy) Stanovení dobývacího prostoru Osečná, Brzkov, Polná, Jamné na Jihlavsku - uran (Uran Limited, Timex Zdice) Těžba zlata Zlaté Hory Povolení dobývání kaolínu Karlovarsko Těžba vápence Zábřeh na Moravě Těžba nafty Břeclav Těžba vápence Český kras (Tmáň) Nepovolená těžba vltavínů Těžba šterkopísků Dolní Benešov 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů Výše sazby úhrady podle druhu vydobytého nerostu Druh vydobytého nerostu Sazba % ----------------------------------------------------------------------- 1. Radioaktivní nerosty 0,3 2. Ropa na ložiskách se zbytkovými zásobami dotěžovanými pomocí druhotných těžebních metod 0,5 3. Ropa a hořlavý zemní plyn 5 4. Rudy 10 5. Grafit 1 6. Diatomit 2 7. Sklářský a slévárenský písek 6 8. Bentonit 2 9. Nerosty používané pro kamenickou výrobu, včetně štěpných břidlic 8 10. Technicky využitelné krystaly nerostů a drahé kameny 10 11. Sádrovec 5 12. Keramické jíly a jílovce hlubinně dobývané 0,5 13. Keramické jíly a jílovce dobývané povrchově 4 14. Kaolin pro výrobu porcelánu 8 Druh vydobytého nerostu Sazba % ----------------------------------------------------------------------- 15. Kaolin pro papírenský průmysl 6 16. Ostatní druhy kaolinu 2 17. Živcové pegmatity 1 18. Ostatní živcové suroviny 8 19. Křemen, křemenec, dolomit, slín, čedič, znělec, trachyt, pokud tyto nerosty jsou vhodné k chemicko- technologickému zpracování nebo zpracování tavením 4 20. Vysokoprocentní vápenec 10 21. Ostatní vápence a cementářské suroviny 4 22. Uhlí hlubinně dobývané 0,5 23. Uhlí dobývané povrchově 1,5 24. Ostatní vyhrazené nerosty 5 25. Stavební kámen 2 26. Štěrkopísky 3 27. Cihlářské suroviny 1 28. Ostatní nevyhrazené nerosty 2 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů

Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů Kontaktní údaje Adresa: VŠB-TU Ostrava, katedra společenských věd, Dr. Malého 17, Mor. Ostrava Telefon: 597 321 745 www.vsb.cz/katedry/711/vyzkum Děkujeme za pozornost ! Ing. Jaroslav Broulík, Ing. Jiří Žebrák 13. 2. 2008 Seminář Těžba nerostných surovin a řešení konfliktů