EKOŠKOLA 2013/2014 -TÉMA ODPADY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění odpadu na naší škole
Advertisements

Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Zlepšování vnitřního i vnějšího prostředí školy. Nové okna, zateplená a barevně omítnuta budova.
Prezentace k soutěži „CHCEME ČISTÉ MĚSTO“ vyhlášené městem Karlovy Vary kategorie: základní školy.
NESEPARUJ SE!!! SEPARUJ!!! ZŠ Vyškov Letní pole.
Logo.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
MŠ Chodovická, Praha 9 třída BROUČEK …pořád se něco děje…
Co víš o recyklaci?.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
Program Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, který v České republice organizuje sdružení Tereza. Jeho cílem je, aby žáci zlepšili prostředí ve.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ Projekt hodiny výchovy k ochraně životního prostředí pro žáky naší školy 22. dubna 2006 Vzdělávací oblast Enviromentální.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
RODINNÉ A MATEŘSKÉ CENTRUM VSETÍN, občanské sdružení SLUNÍČKO
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec Anotace ICT 2 _ 1/59 Prezentace seznamuje žáka s principy zdravého bydlení a vlivem.
Co víš o recyklaci?.
Den Země 2006 Zpráva třídy 6. A, aneb jak jsme Den Země prožili my.
Jak třídíme v naší škole? V naší škole třídíme:  papír  plast  sklo  bioodpad  baterie  drobný elektroodpad.
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Recyklační hra.
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
EVVO aktivity pro školy
SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY ŠKOLY ZŠ Želechovice nad Dřevnicí 4. Května 336, Želechovice nad Dřevnicí.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Ochrana.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Analýza naší školy. VODA + plusy- mínusy + Všude jsou nainstalované pákové kohoutky, teplotu vody nastavíme jedním pohybem. - Spotřeba vody se zvyšuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
 Ekologie je věda zabývající se přírodou  Není to nic nudného  Ekologie je velmi důležitá, protože chrání živočichy a zajímavá místa na Zemi.  Mezi.
Předmět: Prvouka Ročník: 1. – 3. Tematický okruh: Místo, kde žijeme Název učiva: Třídění odpadů Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
1 2 3 Drmaly č. 1 (u vjezdu do Lesní školky), stanoviště pro: 1ks papír, 1ks plast, 1ks sklo Drmaly č. 2 (nad návsí), stanoviště pro:1ks papír, 1ks plast,
FLL 2015/16 Hodkovice nad Mohelkou Medvíďata Nakládání s odpady ve městě Hodkovice nad Mohelkou.
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 27. 3
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 2. 10
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA, VZDĚLÁNÍ A OSVĚTA (EVVO)
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ekologické hotely.
ZŠ Staré Město.
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
EKOŠKOLA.
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín
Člověk a jeho svět Chování v přírodě.
Marek Barták ZŠ a MŠ Ludgeřovice
Transkript prezentace:

EKOŠKOLA 2013/2014 -TÉMA ODPADY ZŠ a MŠ Raškovice

EKOKODEX-pravidla žáků v ekoškole

EKOLOGIZACE PROVOZU ŠKOLY Usilujeme o snížení množství odpadů vznikajících ve škole Třídíme odpad na : PLASTY, PAPÍR, ORGANICKÝ ODPAD (BIO ODPAD), HLINÍK, SKLO, KOVY, NEBEZPEČNÝ ODPAD-barvy, nádoby od sprejů, baterky, elektrospotřebiče, zářivky, apod. , SMĚSNÝ ODPAD

TŘÍDĚNÍ ODPADŮ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ Ve školní jídelně třídí také PLASTY, ORGANICKÝ ODPAD, KOVY, PAPÍR A TETRAPAK, SMĚSNÝ ODPAD. Bohužel žáci plýtvají jídlem, takže průměrně patří k odpadům 19,37kg denně zbytků z oběda.

ZPRACOVÁNÍ ORGANICKÉHO ODPADU Naše škola organický odpad ukládá na kompost a od r. 2010 také do kompostéru, který pořídili žáci v projektu Zdravá půda, zdravá zahrada

ODPADOVÉ NÁDOBY V letošním školním roce máme nové trojdílné koše na prvním i druhém stupni. Tyto koše mají popisky ať všichni víme , kam co vyhodit. Co to je?? >

PRVNÍ STUPEŇ

DRUHÝ STUPEŇ

ODPADOVÉ NÁDOBY-PAPÍRÁK

ODPADOVÉ NÁDOBY Třída 8.B vymyslela a napsala pro celou školu přehled o tom, co do kterého odpadového koše patří a nepatří. Žáci ostatních tříd si to mohli přepsat, nebo dopsat věci, které dávají odpadových nádob nejčastěji.

ODPADOVÉ NÁDOBY S odpadovými nádobami se můžete setkat na každém kroku, tím udržujeme školu čistou. Bohužel se ale některým naším žákům třídit odpad nechce. Proto každý měsíc kontrolujeme třídění odpadů a pořádáme výuku pro mladší spolužáky.

ODPADOVÉ NÁDOBY Při kontrolách košů jsme našili i takovéhle věci: Ale teď musíme říct že se třídění velice zlepšilo :

ODPADOVÉ NÁDOBY Na naší škole chyběly koše a tak se musely dokoupit a nebo objednat na Obecním Úřadě

KONTEJNERY KOLEM ŠKOLY Papír si sami vynášíme do kontejneru u školy, který nám technický pracovník naší školy pan Pohludka upravil tak, že se dají papíráky snadno vysypat .

VYUŽÍVÁNÍ VÝROBKŮ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ Používáme velká balení sešitů, toaletního papíru, čisticích a pracích prostředků, potravin ve školní jídelně (např. mléčné výrobky, mouka, kompoty, sirupy, apod.). Našim velkým nedostatkem je, že nepoužíváme některé výrobky z recyklovaného papíru (obálky, kancelářský papír).

SNAŽÍME SE ŠETŘIT PAPÍREM V naší škole se používají papíry, které používáme: a) jen z jedné strany(písemné práce, výkresy na výstavku) b) z obou stran(některé písemné práce, pracovní listy, apod.) c) šmíráky-papíry, které jsou už z jedné strany popsané (papíry k výpočtům, k náčrtům a v naší školce) d) útržky papírů(na poznámky, vzkazy, barevné- do výtvarné a pracovní výchovy)

ZNOVU VYUŽÍVÁME ODPADNÍ MATERIÁL VE VÝUCE …např. ve výtvarné a pracovní výchově

ÚKLID KOLEM NAŠÍ ŠKOLY V úklidu areálu naší školy se střídají třídy každý týden

ÚKLID ODPADKŮ V PŘÍRODĚ Čištění přírody a obce provádíme vždy na jaře

OSVĚTOVÉ AKCE O ODPADECH V mezinárodní kampani Litter Less jsme uspořádali enviromentální konferenci pro veřejnost a kampaň na Pražmě pro nakupující v místních obchodech . Pořádáme jednou za rok bazárky neboli burzy- zde nabízíme a kupujeme věci, které se dají ještě použít .

OSVĚTOVÉ AKCE O ODPADECH Sběrové dny pořádáme pro žáky, rodiče a veřejnost dvakrát ročně(duben, říjen) na sběrném dvoře v naší obci.

SBĚROVÝ DVŮR-DUBEN Dne 11.4.2014 proběhl sběr papíru, hliníku a elektra na sběrném dvoře v Raškovicích v rámci našeho Sběrového TŘÍDNU. Žáci si připravili výukový program pro rodiče a veřejnost, na různé záludné otázky skoro všichni věděli správné odpovědi.

SBĚROVÝ DVŮR-DUBEN Na sběrném dvoře jsme také zjišťovali evidenční čísla různého nebezpečného odpadu, který se na sběrném dvoře vyskytoval, ukládali a vyrovnávali vysbíraný papír.

SBĚROVÝ DVŮR-DUBEN Když se dovezlo nějaké těžké elektro, tak se kluci pustili do práce a šli pomáhat ho uložit do předem určeného místa

ŽÁCI SE UČÍ TŘÍDIT Součástí vodní stezky ke Dni vody 2014 bylo také stanoviště o třídění odpadů

ŽÁCI SE UČÍ TŘÍDIT Třída 8.B si připravila v hodinách PŘ stanoviště o třídění odpadů a Ekotým prezentaci o naší ekoškole. To této akce se zapojili žáci 1., 2., 3., 4., 6., 7. ročníků a i naši milí předškoláci

BALENÁ VODA NEBO KOHOUTKOVÁ? Ve třídě 8.B jsme si vyzkoušeli, jestli poznáme jaký je rozdíl mezi vodou z kohoutku nebo balenou vodou Zjistili jsme že v ní není skoro žádný rozdíl a proto je lepší pít vodu z kohoutku Je to mnohem zdravější a levnější

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PROJEKTY Náš Ekotým zjišťoval jestli žáci nosí svačiny v sáčcích a nebo v krabičkách V této třídě jsme moc chválili

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PROJEKTY Naši žáci a ekotým připravili 1.4.2014 společně se starostou obce akci pro Klub seniorů Raškovic a veřejnost : prohlídku ekologického provozu naší školy, která je nyní po zateplení a rekonstrukci, seznámení s programem Ekoškola a Les ve škole, prezentace o tepelném čerpadle, odpadech, emisích a o projektu žáků Sázíme stromy Po prezentacích si účastníci prohlédli vybavení školní kuchyně a jídelny a u školy tepelná čerpadla

OBRÁZKY K AKCI SE SENIORY

DĚKUJI ZA POZORNOST Natálie Švecová