Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.–3.11. 2010, Brno AKVŠ v roce 2010… a jak dál? Iva Prochásková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
ECVET v Programu celoživotního učení
Komise Hana Landová (SIC ČZU) Bibliotheca Academica 2012.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
OPEN ACCESS, OTEVŘENÁ VĚDA, PROPAGACE, VZDĚLÁVÁNÍ DOKTORANDŮ A VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ Věra Pilecká, Lenka Němečková.
AKVŠ – silná asociace s jasnou vizí do roku 2020 Iva Prochásková Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
AKVŠ – nová témata – nové výzvy Marta Machytková předsedkyně VV.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
ASOCIACE KNIHOVEN VYSOKÝCH ŠKOL ČR SLAVÍ 10. NAROZENINY BARBORA RAMAJZLOVÁ
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Jak válčíme: průzkumy, standardy, postery… Lenka Bělohoubková Komise IVIG.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2009, 3.– , Zlín AKVŠ v roce 2009… a jak dál? Iva Prochásková
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
CPVŠK, České Budějovice Novela Knihovního zákona Co je nového? Iva Prochásková, UK UPa.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
CPVŠK 2003 Asociace knihoven vysokých škol v roce 2003 Barbora Ramajzlová ČVUT Praha.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Zpráva o projektech FRVŠ podaných do výběrového řízení 2013 doc. PhDr. Petr Zemánek, CSc. Květen 2012.
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fond rozvoje sdružení CESNET
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Hlavní manažér SP Kvalita I
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
doc. PhDr. Soňa Jandová, Ph.D. /
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Transkript prezentace:

Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno AKVŠ v roce 2010… a jak dál? Iva Prochásková

Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno O čem bude řeč Výběr z aktivit VV Fond podpory zahraničních cest Odborné semináře Koncepce rozvoje knihoven v ČR do roku 2020 Co se nepodařilo INFOZ Jak dál?

Ze života výkonného výboru Počátkem roku se VV zabýval přípravou výroční konference a voleb, statistickým výkazem a ukončením činnosti komise eVŠKP Bylo aktivováno členství AKVŠ v IFLA Od – 3 noví členové: Ing. Svobodová (Mendelu), Mgr. Šléglová (MU), PhDr. Fabián (UTB) Hlavní aktivity v jarním a letním období:  příprava BA 2010  příprava odborných seminářů  účast v pracovních komisích pro přípravu Koncepce rozvoje knihoven na léta (2020) Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno

Fond podpory zahraničních cest Dotace 100 tis. Kč Hodnotící komise ve složení:Mgr. Cihlová (JČU), Ing. Fasura (VUT), Ing. Mazal (UPOL), Mgr. Řehořová (ZČU) a Mgr. Tkačíková (VŠB-TUO). 6 přihlášek (požadované finance ve výši Kč  5 – účast na zahraniční konferenci, z toho 1 aktivní  1 – stáž v zahraniční instituci Podpořeny projekty na účast na konferencích, dotace vyčerpána

Odborné semináře Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů (VŠB-TUO, 18. – ) v rámci 3. setkání skupiny Dspace  vytvořila se skupina pracovníků knihoven s cílem podpořit různými aktivitami povědomí o open access na vysokých školách a v Akademii věd ČR  VV uvítal tuto iniciativu, podpořil ji umístěním odkazu na web AKVŠ a přislíbil finanční podporu aktivitám skupiny Správa a budování knihovního fondu s využitím nových technologií (VUT, ) EDD: hranice a perspektivy v souvislosti s autorským právem Témata pro rok 2011? Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno

Koncepce rozvoje knihoven 2011 až 2014 (2020) Pracovní skupiny k jednotlivým oblastem, účast zástupců VV ve skupině  Procesy a legislativa (Prochásková)  Fondy (Machytková, Svobodová)  Závěrečné dvoudenní jednání v Třešti (Prochásková, Svobodová) Výsledkem jsou velmi ambiciózní cíle (prezentováno v Seči), jejichž dosažení klade vysoké nároky na finance i legislativní změny Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno

Hlavní témata Legislativní a finanční podpora role knihoven jako přirozených center v občanské společnosti Silný portál jako vstupní bod systému, silné centrální služby Podpora digitalizace a vyřešení dlouhodobé ochrany digitalizovaných dokumentů Koncepce celoživotního vzdělávání knihovníků Zavedení ROI (return on investment), tj. dokázat, že investice do knihoven se dlouhodobě vyplácejí Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno

Co se v roce 2010 (opět) nepodařilo Dosáhnout aktivního zapojení všech stávajících členů do činností  Důvody? Zapojit se aktivněji do mezinárodní spolupráce, např. v rámci výborů LIBER, především výbor pro Scholarly communication (open access, e-science, inovative research work flows) Získat za člena Univerzitu Karlovu  podle sdělení kvestora musí členství schválit AS UK

Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno INFOZ aneb never ending story Problémy s financováním projektů, jejichž nositelem nejsou VŠ  VZ Web of Knowledge  VZ09003 EIZ z oblasti technických a aplikovaných věd Neznali jsme znění projektu, celkovou finanční náročnost a délku trvání Oba projekty jsou extrémně finančně náročné

Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno Na co se soustředit v roce 2011? Poslední rok financování INFOZ – co bude dál? Změna statistických výkazů V21-01 od 2011  zkušebně vyplnit již za rok 2010  seminář v lednu 2011 – vyjasnění problémů Podpořit větší zapojení do mezinárodních aktivit v rámci LIBER a IFLA Vaše náměty

Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno Daří se nám plnit programové prohlášení? Aktivity zaměřené na  podporu rovnovážných vztahů, vzájemného respektu a spolupráce s partnerskými organizacemi v ČR i v zahraničí,  zvyšování prestiže knihoven v prostředí VŠ, posilování jejich role v informačním zabezpečení vzdělávání a VaVaI,  aktivity přispívající k celoživotnímu vzdělávání pracovníků VŠ knihoven včetně sdílení zkušeností a dobrých příkladů z praxe,  vytváření otevřeného prostředí pro diskusi a výměnu názorů mezi pracovníky vysokoškolských knihoven. Bez aktivní podpory vedoucích pracovníků všech knihoven je to nemožné!

Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno Prostor pro: Připomínky, dotazy, náměty  hned ústně  během BA písemně (odevzdejte do krabice u registrace)  kdykoliv na Děkuji!