Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
65-51-E/02 Práce ve stravování
Projekt: Datum: E/02 Práce ve stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Projekt: E/02 Práce ve stravování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy.
VY_32_INOVACE_11_GAS_613_Per
Projekt: E/02 Práce ve stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_32_INOVACE_11_GAS_606_Per
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_32_INOVACE_11_GAS_618_Per
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. ročník
Charakteristika, dělení, technologické úpravy a tipy na přípravu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 94
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Guláše z jatečného masa
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Pečení na anglický způsob
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Charakteristika pokrmů
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547.
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ 1 říjen 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130211
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 12 Název školy: Střední průmyslová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová.
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Úprava hovězích plátků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava pokrmů z vepřového masa
Příprava drůbeže vařením, dušením
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_18 Název DUMu: Úprava hovězího masa dušením 2 Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Renata Navrátilová Datum: 24.11.2013

Úprava hovězího masa dušením Dušením upravujeme 1. Masa vcelku – hovězí pečeně, plněné hovězí pečeně, hovězí rolády… 2. Masa porcovaná na plátky – roštěnky, plátky, závitky… 3. Masa krájená na kostky, nudle – guláše, na pepři, v mrkvi…

2. Masa porcovaná na plátky Vhodné hovězí maso na přípravu plátků (filé), roštěnek, závitků: Zadní maso: kýta, plec, vysoký roštěnec

Kýta Nízký roštěnec

Falešná svíčková z plece

Předběžná příprava hovězí roštěné, na přípravu plátků (filé) maso nakrájíme přes vlákna na plátky maso naklepeme nasekneme okrajové blány, aby se při opékání nekroutily okořeníme – osolíme, opepříme opečeme z obou stran na tuku a dále upravujeme jako pečeni, dušením doměkka měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme: nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě jíškou šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem) omáčku důkladně provaříme, dochutíme, přecedíme a podle receptury přidáme upravené vložky do omáčky, které předem tepelně upravíme, nebo servírujeme přímo na talíř ( s roštěnkou - cibule osmažená na slanině, sladkokyselá okurka), některé pokrmy zjemníme mlékem nebo smetanou

Hovězí roštěná na česneku Vysoký roštěnec nakrájíme přes vlákna na plátky, naklepeme, nasekneme okrajové blány, osolíme a opepříme. Na rozpáleném tuku opečeme plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném tuku po mase orestujeme najemno nakrájenou cibulku a vložíme opečené maso zpět. Přidáme nasekaný česnek, kousek másla a podlijeme vodou tak, aby bylo maso do poloviny zalité a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a šťávu zahustíme tak, že šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem). Šťávu provaříme 30 minut, dochutíme solí a přecedíme přes jemné síto. Nakonec zjemníme máslem. Vhodné přílohy: různě upravené brambory, bramborový knedlík, špenát.

Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem

Roštěná na houbách Vysoký roštěnec nakrájíme přes vlákna na plátky, naklepeme, nasekneme okrajové blány, osolíme a opepříme. Na rozpáleném tuku opečeme plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném tuku po mase orestujeme najemno nakrájenou cibulku a kmín. Vložíme opečené maso zpět a podlijeme vodou tak, aby bylo maso do poloviny zalité a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a šťávu zahustíme tak, že šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem). Šťávu provaříme 30 minut, dochutíme solí a přecedíme přes jemné síto. Do hotové šťávy přidáme vařené sušené houby a krátce povaříme. Vhodné přílohy: houskové knedlíky, vařené brambory, dušená rýže.

Roštěná na paprice Vysoký roštěnec nakrájíme přes vlákna na plátky, naklepeme, nasekneme okrajové blány, osolíme a opepříme. Na rozpáleném tuku opečeme plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném tuku po mase orestujeme mletou papriku, vložíme opečené maso, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a šťávu zahustíme tak, že šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem). Šťávu provaříme 30 minut, dochutíme solí, zjemníme smetanou a přecedíme přes jemné síto. Vhodné přílohy: houskové knedlíky, vařené těstoviny, dušená rýže.

Předběžná příprava hovězího masa na přípravu závitků maso nakrájíme přes vlákna na plátky maso naklepeme okořeníme – osolíme, opepříme naplníme podle druhu připravovaného pokrmu a svineme nebo spíchneme kuchyňskou jehlou opečeme na tuku opečené závitky vložíme do základu a dusíme doměkka pokud závitky nezpevňujeme jehlou, vkládáme je do pekáče těsně vedle sebe, prudce zapečeme, zalijeme připraveným základem a úpravu dokončíme podle receptury pokrmu měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme: nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě jíškou šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem) omáčku důkladně provaříme, dochutíme, přecedíme a podle receptury doděláme

Španělský ptáček Z hovězí zadního masa nakrájíme přes vlákna plátky, které naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Na hrubší nudle nakrájenou slaninu, salám, sladkokyselé okurky a na čtvrtiny nakrájená natvrdo uvařená vejce klademe do středu připravených plátků. Plátky svineme a převážeme nití (nebo spíchneme jehlou) a maso na povrchu osolíme. Maso vložíme na dozlatova osmaženou cibuli a krátce opečeme v základu, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Během dušení maso otáčíme a podle potřeby doléváme horkou vodou. Měkké ptáčky vyjmeme, odstraníme nit (jehlu) a šťávu zahustíme jíškou (nebo šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a orestujeme), zalijeme vodou (vývarem) a důkladně provaříme 30 minut. Dochutíme solí a přecedíme přes jemné síto. Vhodné přílohy: dušená rýže, různě upravené brambory.

Popiš přípravu španělského ptáčku

Vyber vhodné potraviny na přípravu roštěné na paprice. sůl Pepř Vysoký roštěnec Vařené sušené houby Hladká mouka Voda, vývar Polohrubá mouka Plec Mletá paprika Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Smetana Tuk Pupek Hrudí

Odpovídej na otázky Popiš přípravu roštěné na česneku. Popiš přípravu roštěné na houbách. Popiš přípravu roštěné na paprice.

Zdroj materiálů: Mgr. Čermáková, Ludmila, Mgr. Vybíralová, Ivana. Kuchařské práce: Technologie 2.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2002, ISBN 80-7320-016-3. http://www.sanytrak.cz/maso/hovezi-zadni.gif http://www.jatka-lanskroun.cz/products-big/21403.jpg http://www.jatka-lanskroun.cz/products-big/21569.jpg http://www.jatka-lanskroun.cz/products-big/21401.jpg http://www.czechtourism.cz/ochutnejte_ceskou_republiku/images/nahled/159_1.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.