VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Příprava a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_18 - TĚLESO V KAPALINĚ
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
Chemické složení organismů
Chemická vazba a výpočty
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
BÍLKOVINY Proteiny.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY PŘÍRODNÍ LÁTKY TUKY A BÍLKOVINY VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

glycerol + karboxyl. kysel.→ tuk + voda T U K Y ČLOVĚK: 36% ORG.LÁTEK 19% BÍLKOVIN 15% SACHARIDŮ 1% TUKŮ !!! 4% MINERÁLNÍ LÁTEK OSTATNÍ JE VODA….? Tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin (s větším počtem atomů uhlíku v molekule) s glycerolem. V organismech vznikají esterifikací: glycerol + karboxyl. kysel.→ tuk + voda Pro člověka jsou největším zdrojem energie. Jsou-li při pokojové teplotě tuhé = tuky. Jsou-li při pok. Teplotě kapalné = oleje. Ve vodě jsou nerozpustné. Tuky nemají teplotu tání. Zahříváním měknou. Jsou obsaženy v rostlinách i v živočiších. Dají se vyrobit i uměle. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY DĚLENÍ TUKŮ ROSTLINNÉ JSOU KAPALNÉ (OLEJE).ESTERY KYSELIN MAJÍ MEZI ATOMY VODÍKU DVOJNÉ VAZBY. ŽIVOČIŠNÉ JSOU PŘEVÁŽNĚ TUHÉ. VYJÍMKA – RYBÍ TUK (OLEJ). PŘ. SÁDLO, MÁSLO, LŮJ.) UMĚLÉ SE VYRÁBÍ Z UHLOVODÍKŮ. JSOU NESTRAVITELNÉ, POUŽÍVAJÍ SE VE VÝROBĚ MÝDEL, PLASTICKÝCH HMOT APOD. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY Získávání tuků lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy Škvařením (sádlo) Stloukáváním (máslo) VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

VÝROBA MÝDEL - ZMÝDELŇOVÁNÍ Působením hydroxidu sodného se tuky rozkládají, vzniká glycerol a sodné (draselné) soli karboxylových kyselin tuk + hydroxid sodný (draselný) → glycerol + mýdlo Mýdla jsou tradiční prací a čistící prostředky Čistící účinek mýdel spočívá v jejich schopnosti snižovat povrchové napětí kapalin, hlavně vody. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY OTÁZKY: Co jsou z chemického hlediska tuky? Dělení tuků: Jak získáme tuky? Jmenuj základní vlastnosti tuků. V čem spočívá zmýdelňování? Jmenuj živočišné tuky a rostlinné tuky. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY Bílkoviny obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku i síry a fosforu. Jsou základní látkou všech organismů. Jsou to makromolekulární látky vzniklé spojením aminokyselin peptidickou vazbou – CO – NH - . Tvoří nezbytnou složku potravy živočichů ( rostliny si je vytvářejí samy). Vyšší teploty, roztoky kyselin, hydroxidů a soli těžkých kovů je poškozují. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY Funkce bílkovin Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a proto v něm plní různé funkce. Stavební Transportní a skladovací Zajišťující pohyb Katalytické, řídící a regulační Ochranné a obranné VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY ZDROJE: Tapeta pro tuto prezentaci byla použita šablona z: http://office.microsoft.com/cs-cz/templates/results.aspx?qu=2013%20%C5%A1ablony&ex=2&av=all#pg:2|ai:TC102824363| VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY