VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY PŘÍRODNÍ LÁTKY TUKY A BÍLKOVINY VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
glycerol + karboxyl. kysel.→ tuk + voda T U K Y ČLOVĚK: 36% ORG.LÁTEK 19% BÍLKOVIN 15% SACHARIDŮ 1% TUKŮ !!! 4% MINERÁLNÍ LÁTEK OSTATNÍ JE VODA….? Tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin (s větším počtem atomů uhlíku v molekule) s glycerolem. V organismech vznikají esterifikací: glycerol + karboxyl. kysel.→ tuk + voda Pro člověka jsou největším zdrojem energie. Jsou-li při pokojové teplotě tuhé = tuky. Jsou-li při pok. Teplotě kapalné = oleje. Ve vodě jsou nerozpustné. Tuky nemají teplotu tání. Zahříváním měknou. Jsou obsaženy v rostlinách i v živočiších. Dají se vyrobit i uměle. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY DĚLENÍ TUKŮ ROSTLINNÉ JSOU KAPALNÉ (OLEJE).ESTERY KYSELIN MAJÍ MEZI ATOMY VODÍKU DVOJNÉ VAZBY. ŽIVOČIŠNÉ JSOU PŘEVÁŽNĚ TUHÉ. VYJÍMKA – RYBÍ TUK (OLEJ). PŘ. SÁDLO, MÁSLO, LŮJ.) UMĚLÉ SE VYRÁBÍ Z UHLOVODÍKŮ. JSOU NESTRAVITELNÉ, POUŽÍVAJÍ SE VE VÝROBĚ MÝDEL, PLASTICKÝCH HMOT APOD. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY Získávání tuků lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy Škvařením (sádlo) Stloukáváním (máslo) VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VÝROBA MÝDEL - ZMÝDELŇOVÁNÍ Působením hydroxidu sodného se tuky rozkládají, vzniká glycerol a sodné (draselné) soli karboxylových kyselin tuk + hydroxid sodný (draselný) → glycerol + mýdlo Mýdla jsou tradiční prací a čistící prostředky Čistící účinek mýdel spočívá v jejich schopnosti snižovat povrchové napětí kapalin, hlavně vody. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY OTÁZKY: Co jsou z chemického hlediska tuky? Dělení tuků: Jak získáme tuky? Jmenuj základní vlastnosti tuků. V čem spočívá zmýdelňování? Jmenuj živočišné tuky a rostlinné tuky. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY Bílkoviny obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku i síry a fosforu. Jsou základní látkou všech organismů. Jsou to makromolekulární látky vzniklé spojením aminokyselin peptidickou vazbou – CO – NH - . Tvoří nezbytnou složku potravy živočichů ( rostliny si je vytvářejí samy). Vyšší teploty, roztoky kyselin, hydroxidů a soli těžkých kovů je poškozují. VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY Funkce bílkovin Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a proto v něm plní různé funkce. Stavební Transportní a skladovací Zajišťující pohyb Katalytické, řídící a regulační Ochranné a obranné VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY ZDROJE: Tapeta pro tuto prezentaci byla použita šablona z: http://office.microsoft.com/cs-cz/templates/results.aspx?qu=2013%20%C5%A1ablony&ex=2&av=all#pg:2|ai:TC102824363| VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY