Tuky ve stravování dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tuky ve výživě ryb.
Advertisements

Co je to tuk? Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc.
TUKY (LIPIDY).
LIPIDY.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Tuky v dětském jídelníčku
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Výživa.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy obecný popis.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tuky Výživa ve sportu RVS.
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Výživa.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Tuky ve stravování dětí

Tuky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem kalorií Tuky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem kalorií. Na energii však tělo snadněji než tuky zpracovává glukózu a alkohol. Díky tukům nám jídlo chutná - dodávají jídlu krémovou konzistenci a látky, které mu propůjčují charakteristickou chuť a vůni. Jsou však nejhůře stravitelnou složkou potravy. Jídelníček typický pro průmyslové země obsahuje 40 a víc % (rozhodně by příjem neměl klesnout pod 20%).

Fyziologické funkce tuků: zdroj energie (TGL) energetická zásobárna (depotní tuk) mechanická opora a ochrana orgánů izolační vrstva termoregulace (hnědý tuk) součást buněčných membrán (cholesterol, složené lipidy) Jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Jsou výchozím stavební kamenem pro syntézu některých látek.

Triglyceridy Tuky obsažené v potravě se nazývají triglyceridy (TGL), protože obsahují jednu molekulu glycerolu, který váže 3 mastné kyseliny (MK). Tři mastné kyselin obsažené v molekule triglyceridu jsou často různé. V jednom tuku mohou být molekuly s nasycenými, mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami. Potravinu hodnotíme podle toho, který typ mastné kyseliny v dané surovině převládá.

Mastné kyseliny mají dva výrazné znaky, kterými se od sebe odlišují a ovlivňují využití tuků v organizmu: 1. Délka uhlíkového řetězce: SCT (short chain triglycerides) mají 4 – 8 uhlíků (mléčný tuk) MCT (medium chain triglycerides) s 8 – 12 uhlíky (kokosový a palmový olej) LCT (long chain triglycerides) více než 12 uhlíků (většina živočišného tuku) Rostlinné oleje mají na rozdíl od živočišného tuku většinou delší řetězce.

2. Typ vazby mezi atomy uhlíku (jednoduché a dvojné) a umístění vodíku v uhlíkovém řetězci: Nasycené mastné kyseliny – bez dvojných vazeb. Nenasycené mastné kyseliny

Nasycené MK (SFA) jsou při pokojové teplotě spíše tuhé, je to tuk obsažený zejména v živočišných produktech v másle, sádle, mléku, vaječném žloutku a z rostlinných zdrojů se nachází v palmovém a kokosovém oleji. Jsou zdrojem energie a vitamínů rozpustných v tucích. Většina tuků živočišného původu a některé rostlinné oleje obsahují hodně nasycených mastných kyselin, jejichž nadměrná konzumace škodí zdraví, protože zvyšuje množství cholesterolu v krvi.

Nenasycené MK obsahují dvojné vazby, přítomnost těchto dvojných vazeb ovlivňuje vlastnosti MK (např. bod tání je tím nižší, čím více dvojných vazeb MK obsahuje) Mononenasycené MK (MUFA)- obsahují jednu dvojnou vazbu zdroj: olivový a řepkový olej, avokádo, ořechy a jádra Předpokládá se, že mononenasycené MK mohou snižovat citlivost tkání na oxidační stres.

Polynenasycené MK (PUFA)- mají více dvojných vazeb (kyselina linolová má 18C a 2 dvojné vazby, kyselina linolenová 18 C a 3 dvojné vazby, kyselina arachidonová 20 C a 4 dvojné vazby) zdroj: většina rostlinných (slunečnicový, sojový, kukuřičný, klíčkový) a rybích olejů, Čím více dvojných vazeb tuk obsahuje, tím snadněji podléhá oxidaci!

Nasycené a nenasycené MK si může tělo vyrobit ze sacharidů, alkoholu a bílkovin. Některé polynenasycené si tělo vyrobit nedokáže, musí je čerpat z potravy = esenciální (linolová, linolenová). Existují 2 skupiny esenc. MK: 1. skupina omega-6 (označení znamená, že první dvojná vazba je na 6 uhlíku od konce) 2. skupina omega-3 (první dvojná vazba je na 3 uhlíku)

skupina omega-6 nachází se v rostlinných olejích (slunečnicový, olivový) i v živočišných (sladkovodní ryby -úhoř, sumec, kapr, pstruh); je nezbytnou součástí buněčných membrán, slouží k tvorbě eikosanoidů denní dávku pro dosp. člověka obsahují: 2 lžičky sluneč. oleje nebo hrst mandlí či ořechů

skupina omega-3 n-3 rostlinného původu se nachází v sojovém, řepkovém oleji, ořechách, n-3 živočišného původu v mořských rybách a živočiších (sardinky, sleď, makrela, losos); je nezbytná pro správný vývoj mozku a oční sítnice v ranném vývoji lidského plodu, zmírňuje záněty a snižuje srážlivost krve, napomáhá při léčbě srd. chorob, lupénky a artritidy denní dávka: 10 dkg sledě, 1- 2 lžičky řepkového oleje, hrstka ořechů

Zdravotně rizikové jsou oxidované tuky Zdravotně rizikové jsou oxidované tuky. Čím starší tuk nebo čím více je v tuku dvojných vazeb, tím snáze se oxiduje. Proto běžné oleje nejsou vhodné ke smažení či fritování.

Doporučení pro adekvátní příjem tuků v dietě Denní kalorická hodnota příjmu tuků by měla odpovídat 20 – 30 % z celkového příjmu. Nižší příjem než 20 % je rizikový – nedostatek esenciálních mastných kyselin a vitamínů rozpustných v tucích! V poměru 1:1:1 by zde měly být zastoupeny nasycené,mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny