Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) 52-65 ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Ochrana seniorů při předváděcích akcích a podomním prodeji
ESSOX s.r.o Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7,
SPOTŘEBITEL A JEHO PRÁVNÍ OCHRANA
Seminář Eshop clubu E-shopy a spotřebitelé
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Síť evropských spotřebitelských center Nakupování přes internet v EU Tomáš Večl, Martin Rezek Evropské spotřebitelské centrum při České obchodní inspekci.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Elektronické obchodování a právní úprava prodeje
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Smlouvy uzavírané na dálku a mimo obchodní prostory
AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Spotřebitel a jeho práva
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Systém soukromého práva
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
ZÁRUČNÍ DOBA A REKLAMACE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Podnikání v e-komerci Právní minimum Jan Vetyška Výkonný ředitel APEK.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
Přijímání a vyřizování reklamací
Obchodní závazkové vztahy
Závazkové právo – obecná část
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Systém soukromého práva
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Cestovní kanceláře a agentury
Struktura obchodní smlouvy
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1262Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní smlouva Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
REKLAMACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
JUDr. Eva Dobrovolná. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO obecná část.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_17.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_18.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_15.
Spotřebitelské smlouvy Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Katedra práva.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Bezpečný nákup na internetu
Přínosy a negativa transpozice z pohledu českých spotřebitelů
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Ochrana spotřebitele v EU I.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv, možno je uplatnit např. u koupě, smlouvy o dílo, o poskytnutí nějaké služby Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv, možno je uplatnit např. u koupě, smlouvy o dílo, o poskytnutí nějaké služby

D e f i n i c e spotřebitele Spotřebitel: veřejnopráv. definice FO nebo PO která nakupuje výrobky nebo užívá služby za jiným účelem než pro podnikání s těmito výrobky (zák. č. 634/1992 Sb.,ZOS Soukromoprávní definice: Osoba, která při uzavírání a plnění smlouvy nejedná v rámci své obchodní nebo jiné podnikatelské činnosti (ObčZ § 52 odst.3), jeto vždy fyzická osoba

To znamená že: Jedna osoba – dodavatel, poskytovatel, prodávající, jedná v rámci své podnikatelské činnosti (činnosti, která je pro ni obživou) A Druhá osoba – zákazník odběratel… jedná jako konečný spotřebitel, ne jako podnikatel

se jedná o vztah mezi laikem a profesionálem Kategorie spotřebitelských smluv: (Nejedná se o další, nové smluvní typy) Smlouvy uzavírané na dálku (pomocí prostředků komunikace na dálku Smlouvy o finančních službách uzavírané na dálku Smlouvy uzavírané mimo provozovnu Smlouvy, ve kterých se sjednává dočasné užívání ubytovacího zařízení nebo s tím spojené služby dříve:Smlouvy o užívání budovy nebo její části na časový úsek (timesharingové smlouvy)

Obchodní zákoník jiným typem spotřebitelské smlouvy je ta podle § 262 ObchZ mohou je uzavřít dva neprofesionálové, nebo spotřebitel a profesionál; směřuje-li smlouva ke zhoršení právního postavení neprofesionála/nepodnikatele, je (relativně) NEPLATNÁ rozdílů se smlouvami podle ObčZ je dost ale jedno mají společné: OCHRANU SLABŠÍ STRANY VZTAHU neboli spotřebitele jako neprofesionála

Informační povinnost podnikatele, výhody spotřebitele Uzavírání smluv na dálku (distanční) § 53 ObčZ uzavírané prostř.komunikačních prostředků na dálku (tištěné,elektronické) informační povinnost obchodníka vůči spotřebiteli §53 odst 4 písm. a)-h) a odst 6) SPOTŘEBITEL MÁ PRÁVO OD SMLOUVY ODSTOUPIT DO 14 DNŮ od převzetí plně- ní, při NESPLNĚNÍ inform povinnosti je lhůta pro odst. 3 měsíce Plní-li dodavatel spotřebiteli bez objednávky, není s…povinen jeho plnění vrátit (zaplatit) a ani jej o tom vyrozumět

Uzavírání smluv o finančních službách na dálku Týká se bankovních, platebních, pojistných a úvěrových služeb, služeb o penzijním připojištění Je přípustné je uzavřít komunikačními prostředky na dálku bez současné fyzické přítomnosti dodavatele a spotřebitele Informační povinnost: kromě identifikace dodavatela také např. titul, na základě kterého d. jedná (plná moc, smlouva o zastoupení, zprostředkování aj), kontrolní orgán d. a možná rizika spojen se službou

Spotřebitel… … je vždy FO může odstoupit od smlouvy do 14 dnů po uzavření bez udání důvodu a bez sankce do 30 dnů od smlouvy o penzijním připojištění

Smlouvy uzavírané mimo provozovnu Provozovna např. neexistuje Spotřebitel a dodavatel jsou však současně fyzicky přítomni

Smlouvy na dočasné užívání ubytovacího zařízení nebo s tím spojené služby tzv. timesharingové smlouvy typické pro cestovní ruch na dobu delší než 1 rok (čili minim. na 2 roky) platba se poskytuje najednou masivní informační povinnost poskytovatele Odstoupit je možno do 14 dnů po uzavření smlouvy a pak do 1 roku.