Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam SJM pro inkaso pohledávek
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Věcná práva (vlastnické právo, věcná práva k věci cizí) Mgr
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření30.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
Dotazník Prosím vyplňte dle Vašeho názoru Nezdráhejte se i konstruktivní kritiky Prosím nepodepisujte – jde o anonymní dotazník.
Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (NOZ)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_RODINNÉ.
Ustavení a vznik.
Mgr. Jan Siostrzonek Rodinné právo Vztahy mezi manžely Mgr. Jan Siostrzonek
VY_32_INOVACE_06_EKO_312_Dri
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Komanditní společnost
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Předmanželská smlouva
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
PRÁVNÍ ASPEKTY VLASTNICTVÍ
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Vlastnictví Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Základní pojmy a instituty:
JUDr. Jaroslav Stránský
Daň darovací Darování majetku =
Obchodní společnosti.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Komanditní společnost
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Práva a povinnosti mezi manželi
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Obchodní společnosti I.
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Zdaňování ostatních příjmů
Další vnitrostátní předpisy
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Společné jmění manželů

SJM (společné jmění manželů) vzniká dnem uzavřením manželství tvoří ho majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství, s výjimkou : 1. majetku získaného dědictvím nebo darem 2. majetkem nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela, jehož i věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů

3. věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právními nástupci původního vlastníka 4. závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého.

Stane-li se jeden z manželů za trvání manželství společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva, nezakládá nabytí podílu, včetně akcií, ani nabytí členských práv a povinností členů družstva, účast druhého manžela na této společnosti nebo družstvu, s výjimkou bytových družstev.

Rozšíření nebo zúžení SJM Manželé mohou smlouvou uzavřenou formou notářského zápisu rozšířit nebo zúžit stanovený rozsah společného jmění manželů. Jestliže je předmětem smlouvy nemovitost, která již nenáleží do SJM nebo do výlučného majetku jednoho z nich, nabývá smlouva účinnosti vkladem do katastru nemovitostí.

Předmanželská smlouva Muž a žena, kteří chtějí uzavřít manželství, mohou smlouvou uzavřenou formou notářského zápisu upravit své budoucí majetkové vztahy v manželství obdobně.

Užívání a správa majetku 1.Majetek, který tvoří SJM, užívají a udržují oba manželé společně. 2.Obvyklou správu majetku náležejícího do SJM může vykonávat každý z manželů. V ostatních záležitostech je třeba souhlasu obou manželů; jinak je právní úkon neplatný.

3.Závazky, které tvoří SJM, plní oba manželé společně a nerozdílně. 4.Z právních úkonů týkajících se SJM jsou oprávněni a povinni oba manželé společně a nerozdílně.

Podnikání manžela/ky Majetek ve SJM nebo jeho část může jeden z manželů použít k podnikání se souhlasem druhého manžela. Souhlas je třeba udělit při prvním použití majetku ve SJM.

Soudní zúžení majetku Soud může ze závažných důvodů na návrh některého z manželů zúžit SJM až na věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti (např. že jeden z manželů začne podnikat). Na návrh některého z manželů soud zúží SJM až na věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti v případě, že jeden z manželů získal oprávnění k podnikatelské činnosti nebo se stal neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti.

Zánik SJM SJM zaniká zánikem manželství. Zanikne-li SJM, provede se vypořádání, při němž se vychází z toho, že podíly obou manželů na majetku patřícím do jejich společného jmění jsou stejné. Každá z manželů je oprávněn požadovat, aby mu bylo uhrazeno, co ze svého vynaložil na společný majetek, a je povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní majetek. Závazky obou manželů vzniklé za trvání manželství jsou povinni manželé splnit rovným dílem.

Při vypořádání se přihlédne především k potřebám nezletilých dětí, k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu, a k tomu, jak se zasloužil o nabytí a udržení SJ. Je třeba vzít též zřetel k péči o děti a k obstarání společné domácnosti.

1.Dohoda o vypořádání Dohoda o vypořádání SJM musí mít písemnou formu. Jestliže, do SJM náleží též nemovitost, nabývá dohoda účinnosti v kladem do katastru nemovitostí. 2.Soudní vypořádání Neprovede-li se vypořádání dohodou, provede je na návrh některého z manželů soud.

3.Ze zákona Nedošlo-li do 3 let od zániku SJM k jeho vypořádání dohodou nebo nebyl-li do 3 let od jeho zániku podán návrh na jeho vypořádání rozhodnutím soudu, platí ohledně nemovitých věcí, že se manželé vypořádali podle stavu, v jakém každý z nich věci ze SJM pro potřebu svou, své rodiny a domácnosti výlučně jako vlastník užívá. O ostatních movitých věcech a o nemovitých věcech platí, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a podíly obou spoluvlastníků jsou stejné; totéž platí přiměřeně o ostatních majetkových právech, pohledávkách a závazcích manželům společných.