Slunce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Planeta Uran.
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
Země ve vesmíru.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
HISTORIE ZEMĚ.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Složky krajiny a životní prostředí
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Planeta Země jako součást
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Atmosféra Země a její složení
Neptun.
Sluneční soustava Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , září.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Vznik a vývoj atmosféry Země
Vznik života na Zemi.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Planety sluneční soustavy
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Slunce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Země a život, vývoj života
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Základy astronomie, Slunce
Prezentace – výklad učiva
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Šablona VY_52_INOVACE_Z
PLANETA ZEMĚ.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNCE.
Sluneční soustava.
Planeta Sluneční Soustavy
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

Slunce

V Z N I K S L U N C E Přibližně před pěti miliardami roků se v hustém středu mezihvězdného oblaku rodilo Praslunce – obrovská, rudě žhnoucí koule o průměru asi stokrát větším, než má dnešní Slunce. To byl vesmír už pět miliard roků starý. Zdrojem energie Praslunce byla gravitace, nikoliv jaderné reakce, jak se sluší na řádnou hvězdu. Asi deset milionů roků bylo třeba, aby vzniklo dospělé Slunce - obrovský termonukleární reaktor.

Kdy vzniklo Slunce

Slunce je obrovská koule ze žhavých plynů - plazmy Vlastnosti plazmy (hustota, teplota, tlak, chemické složení ) závisí na vzdálenosti od středu Slunce. Jádro má hustotu devětkrát větší než olovo, hustota vnější atmosféry je mnohokrát menší než hustota vzduchu, kterou vdechujeme.

Termonukleární reakce Hluboko pod povrchem, ve středu Slunce je obrovský žár. Za teplot kolem 15 milionů stupňů se protony pohybují rychlostmi několika set km za sekundu. Při srážce se mohou k sobě přiblížit na vzdálenost jednu biliontinu milimetru (10-12 mm).To je jejich průměr. V takové blízkosti jaderná síla protony přitáhne k sobě a vytvoří z nich jádro hélia. Vodík se tak mění v helium. Ze čtyř atomů vodíku jaderná síla vytvoří jeden atom hélia, při tom se uvolní velké množství energie.

Přeměna vodíku v helium je zdrojem veškeré energie Slunce Tato přeměna je důležitá nejen pro všechny ostatní změny na Slunci, ale také pro všechen pohyb a život na Zemi.

Fotosyntéza

Fotosyntéza a dýchání Zázračným procesem (nazývaným fotosyntéza) zelené rostliny zachytávají sluneční záření a ukládají ho do vody a oxidu uhličitého. Vytvářejí složité molekuly (např. cukry a škroby) bohaté na energii. Přitom uvolňují kyslík. Uskladněnou energii (např. v ovoci, obilí, zelenině) přijímá náš organizmus v potravě a uvolňuje ji okysličováním. Dýchání je opačný proces k fotosyntéze).

Země dostává od Slunce jen půl miliardtiny jeho záření. Z celkového slunečního záření 3,8 x 1014TW dopadá na naši Zemi 180 000 TW Obrazně kapka vody ve vodopádu. Spotřeba celého lidstva je 14 TW

Osudy slunečního záření na Zemi: odraz (34%), pohlcení, zahřátí a vyzáření tepla jako infračervené záření (66 %).

Teplo od Slunce Přibližně třetina slunečního záření se odráží v atmosféře zpět do vesmíru (34%). Přibližně z jedné pětiny (19%) je pohlcena v atmosféře a polovina (47%) je pohlcena povrchem Země. Pohlcena (cizím slovem absorbována) znamená přeměněna v teplo. Díky této přeměně je na Zemi průměrná teplota asi 18 °C a pro život příjemné prostředí.

pevniny a oblaků. Průměr je Teplo naší Země je pohlcená sluneční energie Teploty moře, pevniny a oblaků. Průměr je +18 st. C. Bez Slunce by teplota byla -263 st. C.

Teplota Slunce V jádru Slunce je teplota velmi vysoká – 15 milionů stupňů Celsia. Teplota viditelného povrchu Slunce je 6 000 st. C, nejnižší teplota je ve slunečních skvrnách – asi 4 000 st. C. Teplota okolního prostoru je mnohem nižší.

Slunce je obrovská koule ze žhavých plynů Slunce je obrovská koule ze žhavých plynů. Je přibližně milionkrát větší než naše Země. Slunce je plynná koule o poloměru asi 700 tisíc kilometrů, hmotnost činí 330 tisíc hmotností Země.

Porovnání velikosti Slunce a naší planety Země

Sluneční skvrny – jsou tak velké jako Země

Vypočtěme vzdálenost Slunce od Země

Vzdálenost Země od Slunce je 150 000 milionů km Vzdálenost Země od Slunce je 150 000 milionů km. Ve Sluneční soustavě je to v pásmu obyvatelnosti – voda existuje ve všech třech skupenstvích.

Slunce je uprostřed Sluneční soustavy

Slunce udává rytmus životu Slunce udává rytmus životu. Určuje den, rok a pomocí měsíčních fází i (přibližně) týden. „/

Vědecké poznání potvrzuje moudrost dávných generací: SINE SOLE NIHIL SUM Bez Slunce nejsem nic

Otázky Proč se mluví o Slunci jako o dárci života na Zemi? Jaký má Slunce tvar a z jakých látek je složeno? Co je zdrojem veškeré energie Slunce? 4. Kolikrát se Země otočí kolem své osy během jednoho oběhu kolem Slunce?