SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava,
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
PROF SVAR s.r.o. Tento dokument je v tištěné podobě neřízený, pokud není podepsán ředitelem společnosti !!! Příručka integrovaného systému managementu,
Zdravý obchod s krmivy s GMP Udržujte bezpečnost krmiv pod kontrolou
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Řízení jakosti, standardy
Presentation Title.
White paper on food safety
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
Není značka jako značka
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Ekologické zemědělství
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Rostlinná produkce obsah přednášky
Bio a Ekologické zemědělství
Systém GMP+: krátké představení
Zásady správné zemědělské praxe
Management kontinuity činností organizace
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Magisterský studijní program
Biopotraviny ve školním stravování
Zemědělství.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Bio není jenom zrní.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
S Q A S (Safety and Quality Assessment System)
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY. Certifikace – nepovinná aktivita Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Ekologické zemědělství
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Standardizace v hygieně výživy
Transkript prezentace:

SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE

AGRÁRNÍ POLITIKA ZAJIŠTENÍ POTRAVIN (A KRMIV) BEZPEČNOST SLEDOVATELNOST RESPEKTOVÁNÍ SPOTŘEBITELE UDRŽITELNÝ ROZVOJ OHLED NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

SYSTÉMY HOSPODAŘENÍ KONVENČNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ ROZHODUJÍCÍ SYSTÉM HOSPODAŘENÍ 80 – 90 % TLAK NA DODRŽOVÁNÍ SPRÁVNÉ PRAXE GAP EKOLOGICKÉ PRVKY ALTERNATIVNÍ HOSPODAŘENÍ BIOPRODUKCE INTEGROVANÉ SYSTÉMY

POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ CODEX ALIMENTARIUS STANDARDY PRODUKTŮ DOPORUČENÉ POSTUPY SPRÁVNÉ PRAXE ZÁKONNÉ POŽADAVKY SYSTÉMY DOTACÍ CERTIFIKACE PODLE STANDARDŮ A SYSTÉMŮ STÁTNÍ DOZOROVÉ OGRÁNY

mezinárodní standard pro správnou zemědělskou praxi (vznik 1997) GLOBALG.A.P. GLOBALG.A.P. ( ) mezinárodní standard pro správnou zemědělskou praxi (vznik 1997)

Společná iniciativa producentů a obchodníků : GLOBALG.A.P Společná iniciativa producentů a obchodníků : vytvořit praktickou příručku pro správnou zemědělskou praxi (GAP) zavést všeobecně uznávaný standard nabídnout možnost certifikace ➙ dobrovolný soukromý mezinárodní standard pro zemědělskou produkci GLOBALG.A.P.

Globální partnerství pro bezpečné a udržitelné zemědělství GLOBALG.A.P Globální partnerství pro bezpečné a udržitelné zemědělství snížení rizik v primární produkci posílení důvěry spotřebitelů v kvalitu a bezpečnost potravin minimalizace negativních dopadů zemědělské produkce na životní prostředí zajištění zdraví a pohody chovaných zvířat i pracovníků v zemědělství

Společné cíle a výhody: otevřený nediskriminační přístup pro všechny GLOBALG.A.P Společné cíle a výhody: otevřený nediskriminační přístup pro všechny podpora rozvoje postupů správné praxe včasná identifikace problémů bezpečnosti a kvality objektivní nástroj pro transparentní a systematické posuzování správné praxe omezení mnohočetných auditů a navyšování požadavků odběrateli

Co je GLOBALGAP: ISO GLOBALGAP ISO 22000 HACCP GMP, GHP, GDP, GAP

značka používaná pouze v obchodním styku, nikoliv v maloobchodě GLOBALG.A.P Co je GLOBALGAP: soubor normativních dokumentů pro GAP – pro produkci a posklizňové zpracování na farmě značka používaná pouze v obchodním styku, nikoliv v maloobchodě soukromý standard - sdružení GLOBALGAP FoodPlus (Kolín n.R.) – správa a řízení EHI Retail Institut

členové – obchodníci (35) a producenti (150) GLOBALG.A.P Kdo je GLOBALGAP: členové – obchodníci (35) a producenti (150) přidružení členové – dodavatelé přípravků a služeb (120)

GLOBALG.A.P Kdo je GLOBALGAP:

GLOBALG.A.P Kdo je GLOBALGAP:

Implementace standardu: počet zemí GLOBALG.A.P Implementace standardu: počet zemí

Implementace standardu: počet producentů GLOBALG.A.P Implementace standardu: počet producentů

Současnost: GLOBALGAP STRUKTURA NORMY jeden dokument Integrované zajištění farem (IFA) modulová struktura

Integrované zajištění farem koncipováno pro konvenční zemědělství GLOBALG.A.P Integrované zajištění farem koncipováno pro konvenční zemědělství zdůrazněny prvky integrované ochrany důraz na bezpečnost potravin: postupy založené na analýze rizik nová místa, rezidua, bezpečnost práce,..

vedení záznamů a interní hodnocení GLOBALG.A.P Všechny farmy vedení záznamů a interní hodnocení historie umístění a management stanoviště zdraví, bezpečnost a pracovní podmínky pracovníků školení management odpadů a znečištění ochrana životního prostředí stížnosti sledovatelnost a stahování z trhu

používání a skladování hnojiv závlahy GLOBALG.A.P 2. Rostlinná produkce odrůdy, osivo, sadba půdní management používání a skladování hnojiv závlahy přípravky na ochranu rostlin, analýza reziduí sklizeň, osobní a pracovní hygiena sklady, posklizňové manipulace, doprava

umístění, kontrola škůdců, vybavení bezpečnost práce GLOBALG.A.P 3. Živočišná produkce umístění, kontrola škůdců, vybavení bezpečnost práce původ a identifikace zvířat, sledovatelnost ustájení, krmení a napájení zdraví zvířat, léčiva, nákazy hygiena provozu zacházení se zvířaty expedice a přeprava zvířat

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ PRODUKCE BIOPOTRAVIN

EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ metody šetrné k životnímu prostředí kvalita a struktura půdy, čistota vod snaha o celkovou harmonii agroekosystému podpora biodiverzity upřednostnění obnovitelných zdrojů energie recyklace surovin , uzavřené systémy

EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ limitované použití syntetických přípravků v péči o kvalitu půdy při kontrole plevelů, škůdců a chorob v chovu hospodářských zvířat důraz na pohodu zvířat

EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ zákonné podmínky pro ekologické hospodaření zákon 242/2000 Sb. (v platném znění) nařízení Rady 2092/91, nařízení Rady číslo 834/2007 (od 2009)

EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ přechodné období pro zahájení ekoprodukce 2 roky pro ornou půdu, pastviny, chov ryb 3 roky pro sady, vinice úřední kontrola a certifikace

EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ počet ekofarem (2007) 1200 výměra obhospodařované půdy 315 000 ha ~ 7,4 % z toho orná půda 30 600 travní porosty 260 000 sady, vinice 1 600 počet výrobců biopotravin 178

EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ

EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ

INTEGROVANÉ HOSPODAŘENÍ ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření pro produkci a kvalitu produktů minimalizace obsahu cizorodých látek – kvalifikovaný přístup při používání chemických přípravků výběr vhodných stanovišť odrůd technologických postupů

INTEGROVANÉ HOSPODAŘENÍ dobrovolný závazek pěstitelů interní kontroly v rámci Svazů