SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
AGRÁRNÍ POLITIKA ZAJIŠTENÍ POTRAVIN (A KRMIV) BEZPEČNOST SLEDOVATELNOST RESPEKTOVÁNÍ SPOTŘEBITELE UDRŽITELNÝ ROZVOJ OHLED NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
SYSTÉMY HOSPODAŘENÍ KONVENČNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ ROZHODUJÍCÍ SYSTÉM HOSPODAŘENÍ 80 – 90 % TLAK NA DODRŽOVÁNÍ SPRÁVNÉ PRAXE GAP EKOLOGICKÉ PRVKY ALTERNATIVNÍ HOSPODAŘENÍ BIOPRODUKCE INTEGROVANÉ SYSTÉMY
POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ CODEX ALIMENTARIUS STANDARDY PRODUKTŮ DOPORUČENÉ POSTUPY SPRÁVNÉ PRAXE ZÁKONNÉ POŽADAVKY SYSTÉMY DOTACÍ CERTIFIKACE PODLE STANDARDŮ A SYSTÉMŮ STÁTNÍ DOZOROVÉ OGRÁNY
mezinárodní standard pro správnou zemědělskou praxi (vznik 1997) GLOBALG.A.P. GLOBALG.A.P. ( ) mezinárodní standard pro správnou zemědělskou praxi (vznik 1997)
Společná iniciativa producentů a obchodníků : GLOBALG.A.P Společná iniciativa producentů a obchodníků : vytvořit praktickou příručku pro správnou zemědělskou praxi (GAP) zavést všeobecně uznávaný standard nabídnout možnost certifikace ➙ dobrovolný soukromý mezinárodní standard pro zemědělskou produkci GLOBALG.A.P.
Globální partnerství pro bezpečné a udržitelné zemědělství GLOBALG.A.P Globální partnerství pro bezpečné a udržitelné zemědělství snížení rizik v primární produkci posílení důvěry spotřebitelů v kvalitu a bezpečnost potravin minimalizace negativních dopadů zemědělské produkce na životní prostředí zajištění zdraví a pohody chovaných zvířat i pracovníků v zemědělství
Společné cíle a výhody: otevřený nediskriminační přístup pro všechny GLOBALG.A.P Společné cíle a výhody: otevřený nediskriminační přístup pro všechny podpora rozvoje postupů správné praxe včasná identifikace problémů bezpečnosti a kvality objektivní nástroj pro transparentní a systematické posuzování správné praxe omezení mnohočetných auditů a navyšování požadavků odběrateli
Co je GLOBALGAP: ISO GLOBALGAP ISO 22000 HACCP GMP, GHP, GDP, GAP
značka používaná pouze v obchodním styku, nikoliv v maloobchodě GLOBALG.A.P Co je GLOBALGAP: soubor normativních dokumentů pro GAP – pro produkci a posklizňové zpracování na farmě značka používaná pouze v obchodním styku, nikoliv v maloobchodě soukromý standard - sdružení GLOBALGAP FoodPlus (Kolín n.R.) – správa a řízení EHI Retail Institut
členové – obchodníci (35) a producenti (150) GLOBALG.A.P Kdo je GLOBALGAP: členové – obchodníci (35) a producenti (150) přidružení členové – dodavatelé přípravků a služeb (120)
GLOBALG.A.P Kdo je GLOBALGAP:
GLOBALG.A.P Kdo je GLOBALGAP:
Implementace standardu: počet zemí GLOBALG.A.P Implementace standardu: počet zemí
Implementace standardu: počet producentů GLOBALG.A.P Implementace standardu: počet producentů
Současnost: GLOBALGAP STRUKTURA NORMY jeden dokument Integrované zajištění farem (IFA) modulová struktura
Integrované zajištění farem koncipováno pro konvenční zemědělství GLOBALG.A.P Integrované zajištění farem koncipováno pro konvenční zemědělství zdůrazněny prvky integrované ochrany důraz na bezpečnost potravin: postupy založené na analýze rizik nová místa, rezidua, bezpečnost práce,..
vedení záznamů a interní hodnocení GLOBALG.A.P Všechny farmy vedení záznamů a interní hodnocení historie umístění a management stanoviště zdraví, bezpečnost a pracovní podmínky pracovníků školení management odpadů a znečištění ochrana životního prostředí stížnosti sledovatelnost a stahování z trhu
používání a skladování hnojiv závlahy GLOBALG.A.P 2. Rostlinná produkce odrůdy, osivo, sadba půdní management používání a skladování hnojiv závlahy přípravky na ochranu rostlin, analýza reziduí sklizeň, osobní a pracovní hygiena sklady, posklizňové manipulace, doprava
umístění, kontrola škůdců, vybavení bezpečnost práce GLOBALG.A.P 3. Živočišná produkce umístění, kontrola škůdců, vybavení bezpečnost práce původ a identifikace zvířat, sledovatelnost ustájení, krmení a napájení zdraví zvířat, léčiva, nákazy hygiena provozu zacházení se zvířaty expedice a přeprava zvířat
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ PRODUKCE BIOPOTRAVIN
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ metody šetrné k životnímu prostředí kvalita a struktura půdy, čistota vod snaha o celkovou harmonii agroekosystému podpora biodiverzity upřednostnění obnovitelných zdrojů energie recyklace surovin , uzavřené systémy
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ limitované použití syntetických přípravků v péči o kvalitu půdy při kontrole plevelů, škůdců a chorob v chovu hospodářských zvířat důraz na pohodu zvířat
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ zákonné podmínky pro ekologické hospodaření zákon 242/2000 Sb. (v platném znění) nařízení Rady 2092/91, nařízení Rady číslo 834/2007 (od 2009)
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ přechodné období pro zahájení ekoprodukce 2 roky pro ornou půdu, pastviny, chov ryb 3 roky pro sady, vinice úřední kontrola a certifikace
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ počet ekofarem (2007) 1200 výměra obhospodařované půdy 315 000 ha ~ 7,4 % z toho orná půda 30 600 travní porosty 260 000 sady, vinice 1 600 počet výrobců biopotravin 178
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ
EKOLOGICKÉ HOSPODAŘENÍ
INTEGROVANÉ HOSPODAŘENÍ ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření pro produkci a kvalitu produktů minimalizace obsahu cizorodých látek – kvalifikovaný přístup při používání chemických přípravků výběr vhodných stanovišť odrůd technologických postupů
INTEGROVANÉ HOSPODAŘENÍ dobrovolný závazek pěstitelů interní kontroly v rámci Svazů