Tereza Jungbauerová 9. třída

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přítel je osoba, se kterou se odvažujete být sami sebou
Advertisements

Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Pozdrav 9.třída (2009/2010) Nikola Potencová. Co je to pozdrav? Lidský pozdrav odpovídá usmiřovacím gestům společensky žijících tvorů, kterým se se zdraví.
Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.
E TIKETA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
200 LET LOUIS BRAILLE SONS BLANSKO DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 12.LEDNA 2009.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
POZVEDNI VÝŠ KOROUHEV CHVÁLY
Vytvořila: Kristina Thielová
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
26. Izraelský národ se během let v Egyptě rozrostl.
Digitalizace výuky Příjemce
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
EVROPSKá UNIE.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Národnosti Jazyky.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
VY_32_INOVACE_PSYM24760ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Rady, návody, poučení pro studenty prvního a druhého ročníku.
Zdravení – - podávání.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_04 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluJak se mluví v Evropě Anotace V prezentaci žák přesouváním.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
JAK ZDŮRAZNÍME GESTIKULACÍ SVÁ SLOVA? A KTERÁ GESTA BYCHOM POUŽÍVAT NEMĚLI.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Vypracovala: Denisa Karasová. formálně známy jako Hind-arabské číslice dnes nejrozšířenější zápis čísel původ v Indii, 400 př. n. l n. l. do Evropy.
Pozvedni výš korouhev chvály a vyznej slovo vítězství
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mateřský jazyk.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Příběh o budoucnosti lidstva Já si například myslím že v roce 2696 bude náš svět strašně znečištěný, ale vyspělý.
7/ Etiketa v diplomacii I. Etiketa v diplomacii – prokazování úcty, … Guth-Jarkovský: „Zdvořilost a dobrý mrav žádá, abychom se k neznámým chovali vždy.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_C_01_Anglické pozdravy Téma: Komunikace a slovní zásoba.
Rozhovor s paní učitelkou Pavlou Jemelíkovou. 1.Na naší školu jste nastoupila teprve nedávno. Představte se nám, prosím. Bydlím v Krupce, učím 7. rokem,
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
M Ý M A O Č I M A TEREZA NAVRÁTILOVÁ. ANGLIE-2002/STUDIJNÍ POBYT Do Anglie jsem byla poslána (letecky) svým milovaným otcem, prostřednictvím Student Agency.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ÚVOD- ETIKETA_PREZENTACE_01 Název školyStřední škola.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_10_ Společenská pravidla Číslo projektu:
Společenské chování Společenské chováníOB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
TEST Společenské chování
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_02_ČLOVĚK.
Národnostní struktura obyvatelstva
Sociální Sítě Plhák Šumperk 5.B.
Lidské rasy.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Společenská výchova – Společenská významnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Etiketa - Představování
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_32_VLASTIVĚDA
Dobrý den, prosím a děkuji
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.04_vztahy_mezi_lidmi Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Společenská výchova – Podání ruky
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Lidé kolem nás TÉMA: Zásady.
GLOBALIZACE.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Tereza Jungbauerová 9. třída Pozdrav Tereza Jungbauerová 9. třída

Co je to pozdrav? Pozdrav je nejjednodušší, nejelementárnější společenský kontakt, nejzákladnější projev zdvořilosti, projev úcty, přátelství, který je projevován gesty, nebo slovy. Lidé se zdraví při loučení i vítání. Pozdrav patří ke společenskému životu lidí. Za život pozdraví člověk průměrně více než třistatisíckrát, což představuje celkem sto devadesát hodin.

Historie pozdravu Historie pozdravu není jistá. Každá kultura si vytvořila svůj vlastní pozdrav. Dříve se lidé nejčastěji klaněli.

Podání ruky Uklonění Políbení Smeknutí klobouku Druhy pozdravů: Podání ruky Uklonění Políbení Smeknutí klobouku

Podání ruky Podávání ruky obvykle tvoří součást pozdravu. Je však vyšším stupněm vyjádření přátelství nebo vztahu. Podání ruky patří na celém světě k nejrozšířenější formě pozdravu. Vždy se podává ruka pravá, i u leváků. Podává se ruka celá, nikdy ne jen prsty. Způsob podání je velmi důležitý: bolestivý stisk je hrubostí a žádný stisk, jen vložení, působí nemožně, až to hraničí s projevem naprostého nezájmu vůči tomu, komu ruku podáváme. Nikdy nesmíme ženě ruku stisknout tak, aby jí stisk připadal významným, raději stiskneme velmi slabě. Žena s podáváním ruky mužům šetří a málokdy ji podá cizímu muži napoprvé. Příteli svého manžela však manželka podá ruku ihned, jakmile je představen. Mladá dívka podá ruku mládenci nebo mladšímu muži jen tehdy, jestliže ho  zná.

Podání ruky Kdo komu? Vždy osoba starší než vy. Žena je ve společnosti nadřazena muži. Nadřízený k podřízenému. Více populární a známé osobnosti méně známým osobám. V zásadě tedy platí, že ve společnosti podává první ruku žena muži, starší žena mladší ženě, starší muž mladšímu muži.

Políbení ruky Políbení ruky je nutné pokládat za mimořádný projev úcty nebo vděčnosti a podle toho se rozhodujeme jestli polibek vykonat. Tajemství políbení ruky má zůstat doménou ženy, ta má rozhodnout, zda to dovolí. I muž se může rozhodnout, že ženě ruku políbí, přestože mu k tomu podána nebyla, ale sebemenší odpor ruky ženy proti tomu musí okamžitě respektovat. Žena podává k políbení ruku hřbetem k nám. Když ruku pozvedne, muž ji uchopí jemně a jeho prsty jsou pod špičkami jejich prstů. Pak přiblíží hřbet její ruky ke svým rtům, kterými se její ruky sotva dotkne.

Jak podávat ruku a jak ne? - Zásadně si nepodáváme ruku v sedě, přes stůl, ani ne do kříže. - Nepodáváme ruku zašpiněnou při práci, ruku v sádře, ani v rukavici. Potí-li se nám ruka, nenápadně si ji utřeme v kapse do kapesníku.

Úklon Jestliže jsme přišli do společnosti a zdravíme ženu, je slušné se při pozdravu uklonit, a jde-li o starší ženu nebo společensky výše postavenou ženu, měl by být úklon hlubší (nikdy ne však hlubší než po naše ramena). Pánům se nikdy neklaníme, ale k pozdravu starším mužům nebo mužům vysoce postaveným přidáme úklon hlavou. Když se ženě ukloníme, děláme to v takové vzdálenosti od ní, abychom nemuseli v případě, že nám podá ruku ustoupit.

Pozdrav polibkem Polibek, byl vždy používán jako jeden z nejčastějších pozdravů. Římané kdysi líbali ženy, aby zjistili zda jejich dech nevoní po víně. V Evropě a v Latinské Americe je polibek na tvář běžný u rodinných příslušníků, kamarádů a mezi mladými. Podle odborníků polibek na tvář, který skončí ve vzduchu vyjadřuje neupřímnost a pokrytectví.

Smeknutím klobouku V dnešní době už není moc obvyklé nošení klobouků. Pokud má muž klobouk, je slušnost ho při pozdravu smekat. Výjimka může nastat, pokud prší nebo je mráz. Měli byste být na pozdrav připraveni, proto byste měli mít pravou ruku volnou, pokud smekáte pravou. Pro leváky platí opak. Zdravit byste neměli ani moc na velkou nebo na malou vzdálenost. Smekání je vhodné doplnit mírnou úklonou a pozdravem. Slovně zdravíte ale jen v případě, že potkáte dobré známé nebo přátele.

Pozdravy v cizích jazycích: Good morning– anglicky Guten Tag - německy Bonjour – francouzsky Buenos días – španělsky Buon giorno – italsky здравствуй - rusky Ni hao – čínsky Šalom – hebrejsky Salve - latinsky Dobr´ dan – chorvatsky Dzień dobry – polsky Dobrý deň – slovensky 

Pozdravy skupin lidí: vodáci „Ahoooj“ myslivci „Lesu a Lovu zdar!“ rybáři „Petrův zdar“ šachisti "Šachu zdar a šachové skladbě zvlášť" horníci „Zdař Bůh“ sokolové "Nazdar!" hasiči "Vlasti zdar - ohni zmar!" sportovci „Zdar“.

Světový den pozdravů (World hello day) Myšlenka světového dne pozdravů je u nás málo rozšířená. Vznikl v roce 1973, kdy se rozpoutala arabsko izraelská válka a USA uvedly svou armádu do pohotovosti. Michael McCormack, tehdy student Harvardské univerzity, byl válkou velmi znepokojený. Cítil se bezmocný. Věděl, že nemůže zabránit další globální válce. Přemýšlel, co by mohl každý z nás udělat pro to, aby válku zastavil. A tak přišel s nápadem Světového dne pozdravů. Věřil, že pokud by lidé všude na světě ukázali svým vůdcům, že je lepší spolu mluvit nežli bojovat, bylo by možné válkám zabránit. Vycházel z toho, že první slovo, které si lidé při setkání řeknou, je pozdrav. To platí mezi lidmi bez rozdílu víry, politické příslušnosti a národa. Den pozdravů se slaví 21.11.