 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Advertisements

TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
První pomoc První pomoc Krvácení Výukový text.
POHYB CO JE VLASTN Ě POHYB A JAKÉ MÁ VLASTNOSTI. CO JE TEDY VLASTNĚ POHYB?  POHYB JE D Ě J, P Ř I KTERÉM T Ě LESO M Ě NÍ SVOJI POLOHU V ŮČ I JINÉMU T.
Co napsat do pisku Co vytesat do kamene.
Projekt vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
 Od ř eniny  Tr ž né a ř ezné rány  Krvácení z nosu  Úrazy pohybového aparátu.
KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Zemní ochrana v sítí s izolovaným uzlem Jan Č iviš Tomáš Ř íha.
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
word – Tabulky podle normy
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
VY_32_INOVACE_PPM14160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Skupina se skládá z: Jan Hošek, Zuzana Jírová, Michal Vinduška a Terka Semecká.
První pomoc při poranění elektrickým proudem
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Krvácení Pavel Urbánek IPVZ
KURZ PRVNÍ POMOCI Ve č tvrtek 13. února 2014 jsme navštívili Mendelovu st ř ední školu v Novém Ji č ín ě, kde si pro nás ž ákyn ě 4. ro č níku pod vedením.
Základy první pomoci 7. ročník.
Postup p ř i ošet ř ování drobn ě jších zran ě ní Resuscitace ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Velké planety Plynní obři
ZPRACOVAL: Zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň
KRVÁCENÍ.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
PRVNÍ POMOC. Zdravotnický materiál lékárnička rukavice náplast.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
- pes, kočka, králík, drůbež.  mohou kousnout  mohou škrábat  velmi hbité!  končetiny od sebe!  pozor na obličej!
¨ ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Projekt:OP VK Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena P ř ibíková Č íslo DUM:P ě Datum ov ěř ení ve výuce:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1702_POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ Pojištění Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz.
DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_20_Disk slo ž ka Šablona č íslo: VII.Sada č íslo: 3.Po ř adové č íslo DUM: 20. Autor:Mgr. Milan Ž i ž ka.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
První pomoc při úrazu elektřinou První pomoc při úrazu elektřinou Ing. Jaroslav Bernkopf Montér elektrických rozvaděčů 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Tento projekt je spolufinancován z
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_04-11 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
První pomoc - bezvědomí
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
První pomoc. První pomoc Jak poskytneme první pomoc Musíme zjistit, jestli je zraněná osoba při vědomí. Zkusíme dotyčného oslovit, případně ho můžeme.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
Neodkladná resuscitace
Akutní stavy u dětí - krvácení
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Krvácení, rány Andrea Ječmenová 2012.
Stavební fakulta ČVUT, B407
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová
Běžné úrazy a první pomoc
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S RŮZNÝMI DRUHY KRVÁCENÍ, VYSVĚTLIT, JAK POSKYTNOUT 1. POMOC. POPSAT ÚRAZ ELEKTRICKÝM PROUDEM A JAK SE PŘI NĚM ZACHOVAT.
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
1. pomoc Sraz K+K Loučovice.
Věcné učení První pomoc
První pomoc.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KOSTRA.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM
Josef ryska, filip hubálek, filip pham, david kocanda
Transkript prezentace:

 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota

 Zavolání pomoci  Zavolání Záchranné slu ž by 155  Rychlé ošet ř ení krvácející rány  Záklon hlavy

 ANO!

 P ř edstavím se  Co se stalo – typ zran ě ní  Místo, kde ke zran ě ní došlo: co nejp ř esn ě jší adresa, orienta č ní body  Co mám d ě lat?

 1) Stla č ení cévy v rán ě – vhodné jako první reakce, ihned p ř i prvním kontaktu s posti ž eným. Provede se tak, ž e svými prsty ucpeme krvácející ránu, pokud je rána v ě tší, p ř ekryjeme ji svou dlaní a p ř itla č íme druhou rukou. Pro vlastní ochranu doporu č ujeme nasadit si gumové rukavice.

 2) Tlakový obvaz - je tvo ř en vrstvou krytí, savou vrstvou a obvazem. Tlakovým obvazem m ůž eme stav ě t krvácení na kon č etinách a hlav ě, na jiných č ástech t ě la tímto zp ů sobem nelze docílit stla č ení. Po p ř ilo ž ení krycí a savé vrstvy musí být provedena pevná fixace obvazem. Pokud obvaz za č ne prosakovat krví, m ůž eme p ř ilo ž it další tlakový obvaz a op ě t pevn ě fixovat. P ř i ošet ř ování kon č etiny zran ě ného polo ž te na zem a zvedn ě te kon č etinu nad úrove ň srdce, sní ž íte tím krevní ztrátu.

 3) Zaškrcení kon č etiny – tuto techniku lze aplikovat pouze na kon č etinách, a to v oblasti pa ž e nebo stehna (na bérci a p ř edloktí jsou dv ě kosti, tepny procházející mezi nimi nelze zaškrcovadlem stla č it). Optimální pom ů ckou pro zaškrcení je originální pry ž ové zaškrcovalo ( 4 cm široké a 50 cm dlouhé), ale improvizovat m ůž eme nap ř. páskem, kravatou, šátkem. Nevhodný je provaz, lano, drát… Nakládáme jej v ž dy mezi srdce a ránu, pokud mo ž nou na holou poko ž ku, ale p ř es tri č ko, košili. V ž dy provádíme n ě kolik oto č ek kolem kon č etiny v ší ř í kolem 5 cm. Zaškrcovadlo pou ž íváme pouze v nutném p ř ípad ě, zpravidla tam, kde krvácení nelze zastavit tlakovým obvazem.

 Ž ivot posti ž eného je ohro ž en p ř edevším p ř i masivním zevním krvácení, kdy je porušena st ě na tepny a jasn ě č ervená krev z rány st ř íká nebo rytmicky vytéká. Zran ě ný je výrazn ě bledý, opocený, malátný. Jeho tep je zrychlený nad normální hodnoty, které se pohybují mezi 60 a ž 80 tepy/min. Od ě v m ůž e být nasáklý krví, na zemi bývá kalu ž krve. Pokud takto posti ž enému není poskytnuta ihned adekvátní první pomoc, b ě hem n ě kolika minut vykrvácí.

 P ř ivolání dosp ě lého  Zavolání RZP  Tlakový obvaz p ř i velkém krvácení  Záklon hlavy p ř i bezv ě domí  Základní informace o nej č ast ě jších poran ě ních (bodnutí hmyzem, od ř eniny, popáleniny…)

    oc/umele_dychani.gif