Humanitární pomoc EU Jan Blaho Huyen Tran Thu Andrea Votroubková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Člověk v tísni, o.p.s..
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
OSN „Je to tvůj svět.” Z materiálů Marka Vargy a Pearla A. Forbese upravil a editoval Vít Zahradníček.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Michaela Čermáková NMgr. SACH
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Mezinárodní humanitární právo
Ministerstvo pro místní rozvoj Představení hlavních priorit květen – říjen 2009 Tisková konference
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Silnice nebo železnice
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
FONDY EU Programové období
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Institut ochránce práv dětí
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Nástroj pro uprchlíky v Turecku
Humanitární pomoc a soukromý sektor
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
EU v ekonomických vztazích
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
Finanční příležitosti ve vnější akci EU
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Komunitární program PROGRESS
Příprava občanů k obraně státu …
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Humanitární pomoc EU Jan Blaho Huyen Tran Thu Andrea Votroubková

Důvody náboženské a etické X Důvody politické a pragmatické Tradice pomoci Důvody náboženské a etické X Důvody politické a pragmatické

Základní terminologie Humanitární krize – katastrofa zaviněná přírodními (výbuch sopky, hurikán, záplavy atd.) nebo lidskými (násilí, válka atd.) faktory. Humanitární pomoc – pomoc poskytovaná v krizové situaci do doby, než jí nahradí rekonstrukční pomoc a rozvojová spolupráce. Humanitární ochrana – akce, která má zamezit nejhorším (přímým nebo nepřímým) dopadům války na civilní obyvatele. Zaměřuje se hlavně na styl vedení války a na způsob, jakým státy, vázané mezinárodními konvencemi a úmluvami, zacházejí s lidmi, včetně uprchlíků a vnitřních uprchlíků.

Mezinárodní humanitární právo Účelem mezinárodního humanitárního práva, známého rovněž pod názvem právo ozbrojených konfliktů nebo právo válečné, je zmírnit dopady ozbrojeného konfliktu prostřednictvím ochrany osob, které se neúčastní ozbrojeného konfliktu nebo se jej přestaly účastnit, jakož i prostřednictvím úpravy prostředků a způsobů vedení boje.

Stručný vývoj humanitární pomoci v rámci ES 60. léta 80. léta Zefektivnění – ECHO rezoluce č. 1257/96

Rozvojová spolupráce x humanitární pomoc Humanitární pomoc je ve sdílené pravomoci EU a členských států (čl. 4/4, čl. 214/1, poslední věta SFEU). Pro sdílení a paralelismus pravomocí platí pro humanitární pomoc totéž, co pro oblast rozvojové spolupráce.

Cíle EU je globálně největším poskytovatelem humanitární a rozvojové pomoci. V roce 2004 vynaložily členské státy na rozvojovou a humanitární spolupráci prostřednictvím Evropské komise a vlastních národních programů přes 43 mld. USD, což představovalo 52% prostředků vynaložených všemi dárci na oficiální rozvojovou a humanitární pomoc.

Zásady poskytování pomoci Humanitární pomoc musí být poskytována v souladu se zásadami a při dodržování mezinárodního práva. Mimo jiné mezi tyto zásady patří zásada nestrannosti, neutrality a nepřípustnosti diskriminace. Čl. 214/2 SFEU

Koho chránit? Obecně každého Ženevské konvence a jejich Doplňující protokoly, obecně známé jako Mezinárodní humanitární právo (IHL) zmiňují zhruba 15 skupin obyvatel, které si ve válkách zaslouží zvláštní pozornost a ochranu. Jde například o civilisty, vězně, uprchlíky nebo zraněné. K nim jsou zařazeni humanitární pracovníci, zdravotníci, náboženští představitelé nebo novináři.

Negativní dopady Příliš mnoho potravin Epidemie devastuje místní trhy daň Epidemie

Generální ředitelství Evropské komise pro humanitární pomoc (ECHO) Klíčová role v oblasti humanitární pomoci Vznik v r. 1992 Organizace humanitárních operací EU Zajištění zboží (základní potraviny, lékařské vybavení, léky, palivo) a služeb (zdravotnické týmy, týmy na čištění vody, logistická podpora) pro příjemce hum. pomoci

Druhy pomoci Pomoc v případě přírodních katastrof Pomoc v případě člověkem způsobených katastrof Strategická pomoc Pomoc při mimořádných událostech

Formy pomoci Okamžitá pomoc: v hotovosti, na nákup základních potřeb či na financování rekonstrukčních prací při přírodní pohromě. Pomoc je rychlá a pružná Potravinová pomoc: zabezpečování dodávek potravin regionům postiženým hladomorem do doby obnovy běžné produkce, okamžitá potraviná pomoc v případě katastrof Pomoc uprchlíkům a vysídleným osobám: osoby vyhnané ze svých zemí či vysídlené ve svých zemích

Partneři Přibližně 200 partnerů Nevládní organizace, agentury OSN, mezinárodní organizace (Mezinárodní výbor Červeného kříže, Mezinárodní federace Červeného kříže, společnosti Červeného půlměsíce), specializované agentury čl. států EU

Financování V průměru 640 mil. EUR/rok na hum. Pomoc Speciální rozpočtová položka věnována hum. pomoci, prostředky z rezervy na pomoc při mimořádných událostech, prostředky z jiných rozpočtových položek v rámci zahraniční pomoci, EDF určených na humanitární pomoc v AKT zemích Finanční zdroje: souhrnný rozpočet EU a Evropský rozvojový fond

Kontrola financování Výroční zpráva o politice humanitární pomoci a jejím provádění Kontrola EP, Účetním dvorem, čl. státy Efektivita, politika nulové tolerance korupčních aktivit Audity, finanční kontroly

Přemnožení hlodavců v Laosu a Bangladéši Tropické bouře a hurikány v Laosu, Indii, Kambodži a Bangladéši Sucha v západní Africe, na Madagaskaru

Zemětřesení na Haiti Záplavy v Austrálii Zemětřesení a tsunami v Japonsku

Rozdělení finančních prostředků EU na hum. Pomoc v r. 2009

Rozpočet GŘ ECHO na rok 2010

Rozpočet GŘ ECHO na rok 2011

Děkujeme za pozornost!