Digitální učební materiál Autor: Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast: Chemie Tematická oblast: Organická chemie Téma: Karboxylové kyseliny Ročník: 1.- 3.ročník Datum vytvoření: leden 2013 Název: VY_32_INOVACE_7.3.10.CHE Anotace: Žáci se seznámí s vlastnostmi a použitím karboxylových kyselin v běžném životě. Zařadí kyseliny k již známým činnostem v životě. Prezentace přináší spojení učebního materiálu s reálným životem. Jeho interaktivita spočívá i ve využití hypertextových odkazů na internet, audio a video ukázky a lze ji zvýšit použitím interaktivní tabule. Problémové otázky podněcují diskuzi, udržují pozornost žáků a zvyšují jejich aktivitu. Metodický pokyn: Materiál má multifunkční využití, je vhodný nejen k výkladu, k ověřování znalostí, ale i k samostatnému studiu. Je možné jej použít i k doplnění učiva pro žáky s individuálním učebním plánem. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.
Karboxylové kyseliny a jejich deriváty Prezentace se zaměřuje na vymezení pojmu karboxylových kyselin, jejich názvosloví, vlastností a užití v běžném životě. Pro zvýšení názornosti a propojení s praxí je do prezentace zařazena celá řada obrázků.
Karboxylové kyseliny přírodní látky vyskytují se v tělech živočichů a rostlin ve formě svých solí jednodušší karboxylové kyseliny jsou kapaliny ostrého, štiplavého zápachu dobře rozpustné ve vodě vyšší karboxylové kyseliny jsou nerozpustné krystalické látky
Kyselina mravenčí HCOOH Ostře páchnoucí kapalina Silně leptá pokožku Vyskytuje se v tělech mravenců a v jedu včel a v kopřivách Tlumí varroázu u včel Používá se v koželužství Konzervační prostředek
Kyselina ethanová-octová CH3COOH Bezbarvá kapalina ostrého zápachu. Vzniká kvašením ethanolu. Vyrábí se jako 98%, ale v potravinářství se používá její 8% roztok ke konzervaci nebo jako dochucovadlo. Je surovinou pro výrobu léčiv - Acylpirin, barviv, syntetických vláken – acetátové hedvábí atd. Obr.č.2
Kyselina máselná CH3CH2CH2COOH Kapalina silného zápachu Vzniká při kvašení mléka Je přítomna ve žluklém másle a v potu Obr.č.1
Kyselina citronová Kyselina benzoová Nachází se v citrusových plodech Je konzervačním prostředkem Vzniká při metabolismu sacharidů Má protisrážlivé účinky Kyselina benzoová Aromatická kyselina Bílá krystalická látka Používá se jako konzervační činidlo Petol Je výchozí surovinou pro organické syntézy
Soli - Kyselina askorbová Používá se ke stabilizaci vína Antioxidační účinky Součástí vitamínu C Ochrana proti volným radikálům Člověk ji nedokáže vytvořit, zvířata ano Příznivě působí na tvorbu kolagenu ve vazivových tkáních Zrychluje hojení ran Zpomaluje vývoj šedého zákalu Nachází se v čerstvé zelenině, ovoci a citrusech
Procvičování: Vysvětlete, v čem spočívá účinek octa při odstraňování vodního kamene z nádob? 2) Kolik % kyseliny octové obsahuje ocet? 3) Vyjmenujte běžné využití karboxylových kyselin.
Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Iveta Semencová Obr.č.1: MILLS, Ben. Butyric-acid-3D-vdW.png [online]. [cit. 13.12.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butyric-acid-3D-vdW.png Obr.č.2: AUTOR NEUVEDEN. Acetic-acid-3D-vdW.png [online]. [cit. 13.12.2013]. Dostupný na WWW:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acetic-acid-3D-vdW.png BANÝR, Jiří a Pavel BENEŠ. Chemie pro střední školy: obecná, anorganická, organická, analytická, biochemie. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1995, 160 s. ISBN 80-859-3711-5. MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-057-1. Kliparty – Dostupné pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/