Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín LIDSKÉ RASY 1 1.
Advertisements

LIDSKÁ PLEMENA Mgr. Helena Tlapáková.
LIDSKÉ RASY.
Bílé plemeno Člověk se mění
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Lidské rasy VY_52_INOVACE_05 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EVROPA OBYVATELSTVO VLASTIVĚDA 5.ročník Gabriela Mikulková 2013.
Rasismus.
vytvořený v projektu OP VK
Obyvatelstvo AMERIKY.
AMERIKA - OBYVATELSTVO
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Číslo a název šablony klíčové aktivity
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Lidské rasy Název školy
STÁTY SVĚTA Rasová skladba.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
AMERIKA OBYVATELSTVO.
Europoidní Negroidní Mongoloidní
Lidské rasy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rasy Národy Jazyky Náboženství
Lidské rasy Nemoci kůže.
Lidské rasy.
Společenské a hospodářské prostředí
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Lidské rasy, národy, jazyky
Bytosti kolem nás. Jak je vnímáme.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Lidské rasy 2 Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
LIDSKÉ RASY.
Lidské rasy 1 Název školy
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
LIDSKÉ RASY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Rasy a národy, rasismus.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_LIDSKÉ RASY ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
LIDSKÉ RASY.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
LIDSKÉ RASY.
OBYVATELSTVO SEVERNÍ AMERIKY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_23_Lidské rasy
Lidské rasy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Tolerance k národnostním menšinám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Digitální učební materiál
Rasismus Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
USA – obyvatelstvo opakování
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_ZE7-07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ANOTACE a) PRÁCE JE UČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: AMERIKA - obyvatelstvo C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s původním obyvatelstvem Ameriky.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Rasy, národy a náboženství
AMERIKA - obyvatelstvo
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé pouze evropského původu. Později se sem začali zařazovat i lidé z blízkého východu, severní Afriky, střední Asie a severozápadní části indického subkontinentu.

Mongoloidní rasa Mongoloidní rasa (též žlutá rasa či asijsko-americká rasa) je jednou ze tří hlavních lidských ras. Vyznačující se snědou (žlutou) pletí, rovnými tmavými vlasy a tzv.: šikmé oči. Kolébkou této rasy je pravděpodobně území dnešní Číny. Dnes jde o nejpočetnější lidskou rasu. Patří do ní Číňané, Japonci, Korejci, Vietnamci, Mongolové, Kazaši... a také američtí Indiáni a Eskymáci.

Negroidní rasa Negroidní rasa je jednou ze tří hlavních lidských ras. Protože se vyznačuje tmavou pletí, jsou její příslušníci obecně označováni jako černoši. Výraz černoch je někdy považován za spíše lidovější (odborné označení bylo negroid, v současné době z důvodů bující politické korektnosti byl vymyšlen název rasa ekvatoriální), ale je často užíván i v odborném styku. Tmavá pigmentace se nachází téměř na celém povrchu těla s výjimkou např. dlaní. Je způsobena zvýšeným obsahem melaninu v kůži.Jejich charakteristikou je velký nos, velké rty a tmavé často kudrnaté vlasy. Černoši žijí především v subsaharské Africe. Vzhledem k tomu, že v minulosti byli černoši často zneužíváni jako otroci, tvoří dnes významnou menšinu i v jiných státech, např. v USA, kde jsou oficiálně nazýváni Afroameričané.

Australoidní rasa K negroidní (ekvatoriální) rase se někdy přiřazuje australoidní rasa. Patří k ní původní obyvatelé Austrálie. Vyznačuje se temnou pletí a kudrnatými vlasy.

Jakub Šlechta Zš Komenského Ostrava-Poruba Připravil: Jakub Šlechta Zš Komenského Ostrava-Poruba