Workplace learning v rozvoji pracovníků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Bílá místa na mapě profesního vzdělávání Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno
Ústav pedagogických věd FF MU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
ÚŘAD PRÁCE V JIHLAVĚ partner projektu „Budování rozvojového partnerství…“
Analýza vnitropodnikového trhu práce
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Společnost vědění/učící se společnost
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Strategický leadership
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Společnost vědění/učící se společnost Lenka Damborská Pavla Hošková Gabriela Krzemińská Simona Macháčková Iveta Matoušková Pavla Schneiderová Petr Večeřa.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Lubomír Valenta Národní centrum Europass ČR Národní ústav odborného vzdělávání Europass v kontextu uznávání neformálního učení (Třetí odborné setkání projektu.
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Didaktický proces Androdidaktika.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Potenciální zisky z aplikace workplace learning v rozvoji pracovníků Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Problémy a perspektivy středního školství
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Skryté světy učení na pracovišti
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Transkript prezentace:

Workplace learning v rozvoji pracovníků Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka 1 602 00 Brno e-mail: novotny@phil.muni.cz Příspěvek je dílčím výstupem z projektu Decoding working places as learning spaces

Potřeba rekonceptualizace profesního učení a vzdělávání? Přechod k postindustriální společnosti Diskontinuita vývoje v ČR: souběh dvou klíčových událostí: Rozpad systémů podnikového vzdělávání Rozpojení kvalifikačních a ekonomických struktur („disproporce uvnitř systému ability*“ Šimek, 1995). *Konfigurace obsahu, charakteru dělby práce s určitý sociálně kulturním a sociálně politickým opatřením. Abilita Konfigurace obsahu, charakteru dělby práce s určitý sociálně kulturním a sociálně politickým opatřením.

Workplace learning Workplace learning Klíčem je UČENÍ PRO PRACOVIŠTĚ Učení na pracovišti, učení pro pracoviště a prostřednictvím pracoviště (Evans, Karen, 2007) Klíčem je UČENÍ PRO PRACOVIŠTĚ Koncept, který obrací pozornost k interakci JEDINEC - PRACOVIŠTĚ

Rozšířenost konceptu Ellstrom a kol. (2006): „přinejmenším v rovině rétoriky existuje široký konsensus mezi výzkumníky stejně jako tvůrci politiky o významu učení pro pracoviště z perspektivy celoživotního učení a také z perspektivy konkurenceschopnosti a inovativnosti ve firmách“. versus Mnohé studie přesvědčivě dokládají, že existují značné rozdíly v míře i způsobu prosazení učení pro pracoviště podle národních, kulturních a ekonomických kontextů (Rainbird, 2004, s. 23-34).

Workplace learning Pozornost věnovaná mezi-prostorům ON THE JOB OFF THE JOB WPL

Workplace learning Pozornost věnovaná mezi-prostorům FORMÁLNÍ UČENÍ INFORMÁLNÍ UČENÍ NEFORMÁLNÍ UČENÍ WPL

Workplace learning inspirace a souvislosti Celoživotní učení Organizační učení Rozvoj lidských zdrojů (sociálně zodpovědný) Reflektivní praxe Sociální konstruktivismus atd.

Teoretická východiska Billet (2001) učení je součástí každodenní zkušenosti pracovníka, a formuje jeho myšlení a jednání; učení pro pracoviště je spoluformováno podmínkami pracoviště; pouze strukturovaná a reflektovaná zkušenost nabytá na pracovišti přispívá k tomu, aby pracovníci dokázali „vyhovět novým úkolům na pracovišti a přenášet svou odbornost do jiných situací“; pracoviště jsou soupeřivým prostorem, kde jsou reprezentovány rozmanité zájmy jednotlivců a skupin vzdělávací instituce mohou významně přispět k rozvoji odborných znalostí.

Limitovaná zkušenost jedince zatímco požadavky na zvládání pracovních a profesních rolí jsou teoreticky v principu neomezené, zkušenost nabývaná na pracovišti je omezená: fyzickým prostorem pracoviště, sociálním světem pracoviště, časem limitovanou sadou operací a činností Zkušenost nabytá v tomto limitovaném prostoru není automaticky přenosná a kumulace zkušenosti neznamená vždy automatický zisk pro pracovníka a organizaci; rutina může spíše svazovat jednotlivce a bránit organizační změně.

Limitovaná zkušenost Důsledky pro praxi Určité znalosti, případně i dovednosti, se tedy nelze učit pouze pobýváním na pracovišti a pak je třeba, aby učení bylo pedagogicky zprostředkováno, aby proces učení byl facilitován a znalosti byly zpřístupněny všem pracovníkům (srv. Castletone, 2004, s. IX).

Limitovaná zkušenost Důsledky pro teorii Teorie by měla pokrýt přítomnost nahodilého učení, stejně jako učení organizovaného a řízeného, Teorie by měla řešit otázku organizovaného zprostředkování a doplňování zkušenosti. Teorie by měla pokrýt učení v rovině individuální, skupinové a organizační.

Workplace learning pozitivní konotace Produktivita práce Alternativní cesty k dovednostem Horizontální i vertikální mobilita Vyrovnávání příležitostí Posilování sebeúcty a profesního sebevědomí Adaptace pro pracoviště Atd.

Učení je pro jedince i organizaci „jen“ jednou cestou řešení situací Řešení situací učením není samozřejmost a dokonce to nemusí být řešení nejvýhodnější. Rutinní řešení může být psychologicky bezpečnější (vede k uspokojení z vlastní kompetenci). Rutinní řešení může být efektivnější z pohledu pracovního výkonu. Pracovník však může volit strategii úniku. Změny v požadavcích na kompetence pracovníků spojené se změnami či inovacemi mohou řešit reorganizací lidských zdrojů, přesuny pracovníků či změnou organizační struktury Organizace volí podle odhadu, které z možných řešení vyvolá nejmenší rezistenci; tlak na učení pracovníků je riskantní, protože může vést k rezistenci zaměstnanců.

Učící se jedinec v učící se (?) organizaci … NESOULAD Individuální cyklus učení Organizační cyklus učení Inovační cyklus

Učící se jedinec v učící se (?) organizaci … NESOULAD Individuální cyklus učení Organizační cyklus učení Učební a inovační cykly probíhají v různých rytmech (Cutcher a Gershenfeld, 2006) Inovační cyklus

Problémy rozkryté perspektivou WPL Ilegální učení Střety učebních cyklů Tendence obhajovat NE-vzdělávání (mj. Horwath a Morrison, 1999)