ORGANIZACE SPOJENÝCH NÁRODŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globalizace Mezinárodní organizace
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Mezinárodní politické organizace a seskupení
OSN OSN= organizace spojených národů
Severoatlantická aliance Evropská unie
Mezinárodní integrace
NATO.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_20.
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
Světové organizace.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
OSN „Je to tvůj svět.” Z materiálů Marka Vargy a Pearla A. Forbese upravil a editoval Vít Zahradníček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autorka: Jaroslava Suchá
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organizace spojených národů
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
Mezinárodní organizace a OSN
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
OSN Historie Charta OSN Oficiální jazyky a rozpočet Cíle a zásady
Afrika – organizace Antonín Věžník OPVK Inovace výuky geografických studijních oborů, CZ.1.07/2.2.00/
VY_32_INOVACE_ 11- OSN.  Vznikla z členských států protifašistické koalice v roce 1945 jako pokračovatelka meziválečné Společnosti národů VY_32_INOVACE_.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vypracovaly: Monika Molnárová Petra Zajíčková
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Organizace spojených národů
Organizace spojených národů
OSN (United Nations Organization)
Mezinárodní vztahy Test 2. – Mezinárodní organizace.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Mezinárodní organizace
Úvod do mezinárodních vztahů
Integrace Štěpánka Hybnerová 4.Z 2015.
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Test 2. Mezinárodní organizace
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE – OSN (ADS 98, PaLZ 116,117)
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
EVROPSKÁ UNIE.
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
Společnost národů, její vznik a úloha
OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských.
Anglický název: United Nations Organization Český název: Organizace spojených národů.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
OSN.
ORGANIZACE SPOJENÝCH NÁRODŮ
Mezinárodní organizace
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Severoatlantická aliance
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

ORGANIZACE SPOJENÝCH NÁRODŮ Mgr. Michal Oblouk

SPOLEČNOST NÁRODŮ mezinárodní organizace založená po skončení první světové války na základě výsledků pařížské mírové konference - 28. června 1919 byla podepsána Versailleská mírová smlouva úkolem organizace byla poválečná demilitarizace, udržení světového míru, prevence před dalšími válečnými konflikty pomocí zásad kolektivní bezpečnosti a diplomatického vyjednávání měla nejvíce 70 členů, ČSR zakládající sídlila v Ženevě organizace nebyla schopna důrazně prosadit své cíle - s počátkem druhé světové války v letech 1939 a 1940 ztratila faktický význam, formálně byla rozpuštěna r. 1946

OSN byla založena 26. června 1945 v San Franciscu (USA) na základě přijetí Charty OSN 50 státy včetně tehdejší ČSR (Charta začala platit 24. 10. 1945 – Den OSN) nahradila Společnost národů, která jako garant kolektivní bezpečnosti a mírového řešení konfliktů neobstála sídlí v New Yorku (další sídla – Ženeva, Vídeň, Nairobi) úředními jazyky jsou angličtina, čínština, francouzština, španělština, ruština a arabština členství je založeno na principu suverénní rovnosti (každý stát má 1 hlas) má 193 členských států (nečlenské státy – Vatikán, Palestina, Cookovy ostrovy, Niue, Tchaj-wan)

CÍLE OSN zachovat mír a bezpečnost ve světě při respektování suverenity a rovnosti jednotlivých zemí rozvíjet přátelské vztahy mezi národy prohlubovat mezinárodní spolupráci v oblasti hospodářské, sociální, kulturní a humanitární spory řešit pokojnými prostředky, nepoužívat síly a hrozby a nezasahovat do vnitřních záležitostí ostatních států podporovat základní lidská práva a svobodu odstranit světovou chudobu a hlad zpřístupnit základní vzdělání pro všechny prosazovat rovnost pohlaví, posílit roli ženy ve společnosti snížit dětskou úmrtnost bojovat s HIV, AIDS, malárií a dalšími nemocemi

VALNÉ SHROMÁŽDĚNÍ hlavní (nejvyšší) orgán OSN jsou v něm zastoupeny všechny členské státy, v čele stojí předseda projednává všechny otázky, které jsou spojené s Chartou OSN, zprávy dalších hlavních orgánů a volí jejich členy jako pomocné orgány si tvoří výbory a komise, hlavních výborů je šest - politický a bezpečnostní, hospodářský a finanční, sociální, humanitní a kulturní, speciálně-politický a dekolonizační, administrativní a rozpočtový, právní zasedá jednou ročně

RADA BEZPEČNOSTI výkonný orgán odpovědný za zajištění světového míru, mezinárodní bezpečnosti a řešení konfliktů navrhuje kandidáta na generálního tajemníka a spolu s Valným shromážděním volí soudce mezinárodního soudního dvora rezoluce jsou závazné a Rada může jejich splnění vynucovat i silou (podnikání vojenských akcí) je patnáctičlenná - pět členů jsou tzv. stálí členové se zvláštními pravomocemi (např. právo veta), zbylých 10 členů (nestálí členové) je voleno Valným shromážděním na dvouleté období a to tak, že každým rokem se obmění pět členů stálí členové – Čínská lidová republika, Francie, Rusko, USA a Spojené království

EKONOMICKÁ A SOCIÁLNÍ RADA má 54 členů, kteří jsou voleni na 3 roky, každý rok se mění jedna třetina členů zasedá dvakrát ročně, a to jednou v New Yorku a jednou v Ženevě kompetence - otázky spojené s ekonomickým, sociálním, kulturním a zdravotním rozvojem; podpora dodržování lidských práv a dojednávání spolupráce s přidruženými odbornými mezinárodními organizacemi spadá pod ní 5 regionálních komisí, jejichž úkolem je iniciovat opatření na podporu ekonomického rozvoje příslušného regionu a posílit ekonomické vztahy mezi zeměmi - Evropská hospodářská komise, Africká hospodářská komise, Hospodářská komise pro Latinskou Ameriku a Karibik, pro Asii a Tichomoří, pro západní Asii

PORUČENSKÁ RADA její rolí bylo zabezpečit přechod závislých a nesamostatných území k samostatnosti v současnosti nepracuje - formálně ukončila činnost 1. listopadu 1994, kdy se nezávislým státem a členem OSN stalo Palau, poslední území pod správou OSN byla upravena její procedurální pravidla a Rada se má scházet jen v případech, kdy to bude situace vyžadovat má 5 členů: Čína, Francie, Rusko, Velká Británie a USA

MEZINÁRODNÍ SOUDNÍ DVŮR hlavním soudní orgán OSN sídlí v nizozemském Haagu hlavním úkolem je řešit spory mezi státy a podávat posudky o právních otázkách na žádost oprávněných orgánů skládá se z 15 soudců volených Valným shromážděním a Radou bezpečnosti na devět let (mohou být znovuzvoleni), každé tři roky se obnovuje jedna třetina soudců, členy soudu nemohou být zároveň dva příslušníci stejného státu pracují pod ním soudní tribunály, které rozhodují o trestních věcech, týkající se válečných zločinů nebo zločinů proti lidskosti

SEKRETARIÁT mezinárodní úřednický tým vytvořený ke správě ostatních orgánů OSN tvoří jej 7500 zaměstnanců úředníci řídí jednotlivé operace, vypracovávají zprávy i potřebné podkladové materiály, organizují mezinárodní konference vč. zajištění překladů do oficiálních jazyků OSN v čele je Generální tajemník OSN, kterého jmenuje Valné shromáždění na základě doporučení Rady bezpečnosti hlavním centrem je New York, další důležité úřady jsou v Addis Abebě, Bangkoku, Bejrútu, Nairobi, Santiagu, Vídni a Ženevě

GENERÁLNÍ TAJEMNÍK OSN hlava a osoba komunikující navenek OSN je jmenován na pětileté období mezi pravomoci patří správa majetku OSN a právo zúčastnit se jednání všech orgánů OSN Trygve Lie, Norsko (1946 – 1953) Dag Hammarskjöld, Švédsko (1953 – 1961) U Thant, Barma (1961 – 1971) Kurt Waldheim, Rakousko (1972 – 1981) Javier Pérez de Cuéllar, Peru (1982 – 1991) Butrus Butrus-Ghálí, Egypt (1992 – 1996) Kofi Annan, Ghana (1997 – 2006) Pan Ki-mun, Jižní Korea (od r. 2007)

ODBORNÉ ORGANIZACE OSN Mezinárodní organizace práce (ILO) Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu (UNESCO) Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) Světová meteorologická organizace (WMO) Světová zdravotnická organizace (WHO) Mezinárodní měnový fond (MMF) Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (Světová banka) - IBRD Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) Dětský fond OSN - UNICEF Organizace OSN pro průmyslový rozvoj - UNIDO Světová poštovní unie (UPU) Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO) Mezinárodní námořnická organizace

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/OSN http://cs.wikipedia.org/wiki/Spole%C4%8Dnost_n%C3%A1rod%C5%AF http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_OSN http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4%8Dlensk%C3%BDch_st%C3%A1t%C5%AF_O SN http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_pozorovatel%C5%AF_Valn%C3%A9ho_shrom%C3% A1%C5%BEd%C4%9Bn%C3%AD_OSN http://cs.wikipedia.org/wiki/Valn%C3%A9_shrom%C3%A1%C5%BEd%C4%9Bn%C3%AD _OSN http://cs.wikipedia.org/wiki/Rada_bezpe%C4%8Dnosti_OSN http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekonomick%C3%A1_a_soci%C3%A1ln%C3%AD_rada_OSN http://cs.wikipedia.org/wiki/Poru%C4%8Densk%C3%A1_rada_OSN http://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_soudn%C3%AD_dv%C5%AFr http://cs.wikipedia.org/wiki/Sekretari%C3%A1t_OSN http://cs.wikipedia.org/wiki/Gener%C3%A1ln%C3%AD_tajemn%C3%ADk_OSN http://cs.wikipedia.org/wiki/Kofi_Annan