Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

NÁZEV: VY_32_INOVACE_494_Slovesný způsob
Slovesa a mluvnické kategorie
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Popiš jedním slovem, co se na obrázcích děje.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Slovesa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Poznáváme slovesa Slovesa vyjadřují děj..
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
1. Datum vytvoření: Téma: Slovesa Cíl prezentace: Základní názvosloví a mluvnické kategorie Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Slovesa (verba).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Řípová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Slovesa.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovesný.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Tvarosloví – slovesa 1 Střední odborná škola Otrokovice
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
Procvičovací cvičení – slovesa, časy
Pro 5. ročník ZŠ Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova - Tvarosloví VY_32_INOVACE_139 květen 2011Mgr. Hana Patschová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Slovesa – osoba, číslo, čas
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J19/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Pro 5. ročník ZŠ Jazyk a jazyková výchova – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova – Tvarosloví VY_32_INOVACE_137 duben 2011 Mgr. Hana Patschová.
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_326_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
TVARY OZNAMOVACÍHO A ROZKAZOVACÍHO ZPŮSOBU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
VY_32_INOVACE_30_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_SLOVESA
SLOVESA soutěž řad – 4. třída
Za předpokladu použití psacích potřeb
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_520_Slovesa AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská ROČNÍK, DATUM:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Slovesa“
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Časování sloves Co je časování sloves ? čas přítomnýbýt 1. já jsem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _Slovesa II. část - časování
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
  Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 10 – slovesa – slovesný čas
Popiš jedním slovem, co se na obrázcích děje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_Sib_I_14 Slovesa
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Slovesný způsob Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
SLOVESA – SLOVESNÉ KATEGORIE
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ VY_32_INOVACE_J13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: Český jazyk a literatura Tematická oblast: Slovní druhy Okruh: Časování sloves ve způsobu oznamovacím Ročník: 1., 2., 3. Autor: Mgr. Lenka Dvořáková Klíčové slovo: časování sloves, způsob oznamovací, čas přítomný, čas minulý, čas budoucí Datum/období vytvoření: říjen 2012 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“

Anotace:. Prezentace se věnuje časování sloves ve způsobu. oznamovacím Anotace: Prezentace se věnuje časování sloves ve způsobu oznamovacím. V úvodních slidech si žáci zopakují své znalosti o slovesech, další slidy jsou zaměřeny na časování sloves v oznamovacím způsobu v čase přítomném, minulém a budoucím. Učitelé mohou žákům jednotlivé tabulky vytisknout a nalepit do sešitu. Závěr prezentace se věnuje procvičování probraného učiva.

Co už víme Slovesa mohou svými tvary vyjadřovat osobu, číslo a čas – ČASUJÍ SE. Slovesná osoba je trojí: první, druhá a třetí. Slovesné číslo je dvojí: jednotné a množné. Slovesný čas je trojí: přítomný, minulý a budoucí.

Co už víme Tvary sloves, které jsou vyjádřeny jedním slovem (plavte, udělají) a tvary sloves se zájmenem se, si (učíme se, blahopřejí si) se nazývají tvary jednoduché. Tvary sloves, které jsou vyjádřeny více slovy (uklidili jsme, budu bruslit), se nazývají tvary složené.

Slovesný způsob U některých slovesných tvarů můžeme vedle osoby, čísla a času určit také způsob. Slovesné tvary vyjadřují trojí způsob: 1. oznamovací (píšu, psal jsem, budu psát, ...) 2. rozkazovací (piš, pišme, pište, ...) 3. podmiňovací (psal bych, ...)

Tvary oznamovacího způsobu v čase přítomném Koncovky, kterými se odlišují slovesné tvary, se nazývají osobní koncovky. Např.: cvičím, cvičíš, cvičí. V osobních koncovkách přítomného času se píše vždy -i/í.

Tvary oznamovacího způsobu v čase přítomném Přehled časování v čase přítomném číslo osoba vézt mýt prosit dělat jednotné 1.(já) 2.(ty) 3.(on, ona, ono) vezu vezeš veze myji myješ myje prosím prosíš prosí dělám děláš dělá množné 1.(my) 2.(vy) 3.(oni, ony, ona) vezeme vezete vezou myjeme myjete myjí prosíme prosíte děláme děláte dělají

Tvary oznamovacího způsobu v čase minulém Tvary minulého času jsou složeny z příčestí činného významového slovesa a z přítomného času pomocného slovesa být. Např.: četl jsem Ve 3. osobě jedn. i množného čísla se pomocné sloveso vynechává. Např.:on psal, oni šli

Tvary oznamovacího způsobu v čase minulém Přehled časování v čase minulém číslo osoba rod mužský rod ženský rod střední jednotné 1.(já) 2.(ty) 3.(on, ona, ono) psal jsem psal jsi (psals) (on) psal psala jsem psala jsi (psalas) (ona) psala psalo jsem psalo jsi (psalos) (ono) psalo množné 1.(my) 2.(vy) 3.(oni, ony, ona) psali jsme psali jste (oni) psali psaly jsme psaly jste (ony) psaly psala jsme psala jste

Tvary oznamovacího způsobu v čase budoucím Budoucí čas lze vyjádřit dvěma způsoby: Složeným tvarem slovesa. (U sloves, která mohou vyjádřit právě probíhající děj.) Složený tvar se skládá z pomocného slovesa být a z infinitivu významového slovesa. Např.: budu mluvit, budou sedět 2. Jednoduchým tvarem slovesa. (U sloves, která nemohou vyjádřit právě probíhající děj – svým přítomným tvarem vyjadřují čas budoucí.) Např.: promluvím, poběžíš

Tvary oznamovacího způsobu v čase budoucím Přehled časování v čase budoucím číslo osoba složené tvary jednoduché tvary jednotné 1.(já) 2.(ty) 3.(on, ona, ono) budu číst budeš číst bude číst přečtu přečteš přečte množné 1.(my) 2.(vy) 3.(oni, ony, ona) budeme číst budete číst budou číst přečteme přečtete přečtou

Cvičení: Vyčasuj zadaná slovesa ve všech časech, v 1. osobě č Cvičení: Vyčasuj zadaná slovesa ve všech časech, v 1. osobě č. jednotného, způsobu oznamovacího.  Sloveso v infinitivu Přítomný čas Minulý čas Budoucí kupovat kupuji kupoval jsem budu kupovat malovat   dělat psát číst

Řešení cvičení: Sloveso v infinitivu Přítomný čas Minulý čas Budoucí kupovat kupuji kupoval jsem budu kupovat malovat  maluji maloval jsem budu malovat dělat  dělám dělal jsem budu dělat psát píšu psal jsem budu psát číst čtu četl jsem budu číst

Použité zdroje: Galerie obrázků z aplikace MS PowerPoint. MAŠKOVÁ, Drahuše. Český jazyk: přehled středoškolského učiva. Dotisk 1. vydání. Třebíč: Petra Velanová, 2006. 175 stran. ISBN: 80-902571-5-1. ŠTĚRBOVÁ, Ludmila, VYTEJČKOVÁ, Ota. Český jazyk pro 1. až 3. ročník odborných učilišť. 2. vydání. Praha: Septima, 2002. 96 stran. ISBN: 80-7216-174-1.