Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Tvary oznamovacího způsobu Autor Fulínová Šárka

2 TVARY OZNAMOVACÍHO ZPŮSOBU – SLO. ČASY (tvarosloví)
Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

3 TVARY OZNAMOVACÍHO ZPŮSOBU 1. ČAS PŘÍTOMNÝ 2. ČAS MINULÝ 3. ČAS BUDOUCÍ

4 Je vyjádřen tvarem přítomným
ČAS PŘÍTOMNÝ Je vyjádřen tvarem přítomným (např.: spím, běhám), v osobních koncovkách přítomného času se píše měkké –i/-í (např.: zpívají, běhají).

5 ČAS MINULÝ Je složen z příčestí činného významového slovesa a přítomného tvaru pomocného slovesa být (např. zpívala jsem, zmýlil jsem se), ve 3.os.č.j. i mn. Se pomocné slovese být vynechává (např.: psal, zmýlil se).

6 pomocným slovesem být a infinitivem významového slovesa
ČAS BUDOUCÍ Lze vyjádřit: pomocným slovesem být a infinitivem významového slovesa (např.: budu zpívat) b) přítomným tvarem u sloves, která jim vyjadřují děj budoucí (např.: zazpívám).

7 3. DOPLŇ KONCOVKY VE VĚTÁCH.
Letní ranní mlhy zahal- (zahal-l-) celý kraj. Davy se val- (val-l-) z koncertu J. Nedvěda. Tyto krabičky se dobře lep- (lep-l-). Některé děti při malování- zlob- (zlob-l-)- Některé druhy látek se bal- (bal-l-) do sáčků. Každý večer se pod lesem objev- (objev-l-) laně. Objev- (objev-l-) se tam i jeleni.

8 ŘEŠENÍ. Letní ranní mlhy zahalí (zahalily) celý kraj. Davy se valí (valily) z koncertu J. Nedvěda. Tyto krabičky se dobře lepí (lepily). Některé děti při malování zlobí (zlobily). Některé druhy látek se balí (balily) do sáčků. Každý večer se pod lesem objeví (objevily) laně. Objeví (objevili) se tam i jeleni.

9


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google