Konference Bezpečnost dodávek v energetice 31.5.2007 – 1.6.2007 Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ENVIROS - Company presentation
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
KONFERENCE „Česká energetika na rozcestí“ 22. – 23. června 2009, zámek Mělník Mgr. Aleš Kuták náměstek ministra životního prostředí ředitel sekce ochrany.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Úspory energie a regenerace
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Č. P
Operační program životní prostředí
Operační program Životní prostředí
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing. Rut Bízková náměstkyně ministra - ředitelka sekce ekonomiky a politiky životního prostředí

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Proč podporovat projekty úspor? Úspory energie:  mají v podmínkách ČR dosud velký potenciál  jsou nákladově efektivním a inovativním řešením v oblasti hospodaření s energií  jejich realizace zvyšuje efektivitu vynaložených prostředků státního rozpočtu na ostatní projekty v oblasti energetiky (např. podpora CZT apod.)

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Aktivity MŽP v oblasti úspor Reflektují úsilí EU o snížení energetické náročnosti a o snížení závislosti na energetických zdrojích z jiných částí světa  Zelená kniha o energetické účinnosti – méně znamená více (COM(2005)265)  Akční plán pro energetickou účinnost (COM(2006)265)

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Zelená kniha & Akční plán Předpoklad - zvýšení energetické efektivnosti snížení spotřeby primární energie na území EU o 390 Mt oe snížení emisí CO 2 o 780 Mt Prioritní oblasti z hlediska potenciálu úspor:  Energetická náročnost produktů, budov a energetických služeb  Zlepšení v oblasti přeměny energie  Úspory v dopravě

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Podpora projektů úspor v ČR  Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů na roky 2006 – 2009 (Národní program)  Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie (Státní program)  Operační program Životní prostředí (OPŽP)

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Státní program  nástroj k naplňování cílů Národního programu  zpracováván a předkládán každoročně MPO ve spolupráci s MŽP Hlavní priority:  iniciace aktivit vedoucích k úsporám energie a snižování energetické náročnosti s minimalizací negativních ekologických dopadů při spotřebě i přeměně paliv a energie Odpovědnost za zajištění cílů:  všechny resorty v rámci příslušné části Státního programu  MŽP – část B: podpora OZE prostřednictvím SFŽP  MPO – program EFEKT k ovlivnění úspor energie a využití OZE

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Státní program – část B - MŽP Podpora:  environmentálně šetrné způsoby vytápění a ohřevu TUV pro byty a rodinné domy  environmentálně šetrné způsoby zásobování energií v obcích a částech obcí  environmentálně šetrné způsoby vytápění a ohřevu vody ve školství, zdravotnictví apod.  vytápění bytů a rodinných domů tepelnými čerpadly  kombinovaná výroba elektrické energie a tepla z biomasy a bioplynu  environmentálně šetrné způsoby vytápění a ohřevu vody v účelových zařízeních Podmínka:  objekty musí minimálně splňovat v současné době platné standardy tepelné ochrany budov!!!

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Operační program životní prostředí  prováděcí dokument schvalovaný na úrovni ČR  Obsahuje podrobné informace o implementaci (realizaci) programu  Rozpracovává prioritní osy do oblastí podpory Odpovědnost za přípravu:  SFŽP ve spolupráci s MŽP

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Cíle OPŽP v oblasti hospodaření s energií Prioritní osa 3 – udržitelné využívání zdrojů energie:  zvýšení kapacity pro výrobu tepla a elektřiny z OZE  zvýšení využití odpadního tepla a úspor energie  snížení spotřeby energie na vytápění  náhrada spalování fosilních paliv a snížení znečištění životního prostředí

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Podpora z OPŽP v oblasti hospodaření s energií Prioritní osa 3 – udržitelné využívání zdrojů energie: 3.1výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny 3.2realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry 3.3environmentálně šetrné systémy vytápění a přípravy teplé vody pro fyzické osoby

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Podporované aktivity v rámci oblasti podpory 3.2  zateplovací systémy budov  řešení výplní otvorů (výměna oken atd.)  zrušení tepelných mostů  měření a regulace  zvýšení účinnosti energetických systémů budov  instalace zařízení na využívání odpadního tepla k výrobě tepelné či elektrické energie

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Zajištění podpory priority 3 Forma podpory:  nevratná finanční pomoc Realizace:  MŽP, zprostředkující subjekt SFŽP Vazba na jiné prioritní osy:  Prioritní osa 2 – Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí – podpora opatření zaměřených na úspory energie u bytových a rodinných domů a dále tam, kde budou úspory energie řešeny současně s rekonstrukcí zdroje tepla neobnovitelného charakteru (OZE méně než 50 %) Vazba na jiné programy EU:  OP Podnikání a inovace (MPO, příjemci podnikatelská sféra)

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Výše podpory pro oblast podpory 3.2  u projektů generujících příjmy stanovena na základě finanční analýzy (popř. finančně-ekonomické analýzy)  v relevantních případech může být stanovena v závislosti na charakteru projektu z hlediska veřejné podpory Zdroj prostředků a podmínky financování:  Fond soudržnosti  maximální hranice celkových způsobilých výdajů u projektů předkládaných veřejnými subjekty – 85%  minimální způsobilé výdaje na realizované projekty jsou stanoveny na úrovni 0,5 mil. Kč (při kombinací oblastí podpory 3.1 a 3.2 – 1 mil. Kč)  finanční účast příjemce na spolufinancování – min. 10 %  národní spolufinancování: SFŽP – max. 4 %, SR – max. 1 %

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Rozdělení finanční alokace pro prioritu výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny 437,431 mil. EUR 3.2 realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry 215,351 mil. EUR 3.3 environmentálně šetrné systémy vytápění a přípravy teplé vody pro fyzické osoby 20,189 mil. EUR CELKEM – 672,971 mil. EUR

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Děkuji za pozornost Ing. Rut Bízková 