Energetika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY.
Výroba a distribuce elektrické energie
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
2 Výroba elektrické energie
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
Anna Šimonová. Těžba uhlí již od r Vyrábí zhruba polovinu celkové elektrické energie na území ČR Staré technologie – vysoké procento znečišťování.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Výroba elektrické energie - obecná část
Rozvodná elektrická síť
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Výroba a rozvod elektrické energie
Výroba elektrické energie - obecná část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Popis a funkce elektrárny
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektrárny.
Elektrárny v ČR.
Tematický workshop pro studenty SPŠ stavební v Opavě
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Energetika.
Společenské a hospodářské prostředí
Digitální učební materiál
Fyzika Elektrárny.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Tepelná elektrárna.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Odvětví průmyslu Česka
Výroba elektrické energie
Tepelné akumulátory.
Využití energie Slunce
Výroba elektrické energie - obecná část
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
Jaderná elektrárna.
Těžký průmysl Energetika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Obnovitelné zdroje energie, jsou zdroje, které mají schopnost se částečně nebo úplně obnovovat.(samy nebo za pomoci člověka)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Energetika

Co to ta energetika je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí všech forem energie. Jedná se zejména o výrobu elektrické energie a její distribuci prostřednictvím přenosové soustavy Závisí na těžbě, distribuci a využití uhlí, ropy, zemního plynu, jaderného paliva či dřeva. využití energie vody, větru, přílivu, odlivu či energie geotermální. V širším slova smyslu zahrnuje též výstavbu a výrobu energetických zařízení

Elektrárna Elektrárna je technologické zařízení sloužící k výrobě elektrické energie. Ta se získává přeměnou z energie vázané v nějakém zdroji. Nejčastěji je tato energie nejdříve přeměněna na energii mechanickou, kterou je následně poháněn elektrický generátor. Další alternativou může být využití fotovoltaického jevu nebo termoelektrického jevu, ale obě možnosti jsou prakticky nepoužitelné pro větší elektrické výkony

Typy elektráren Tepelné jsou obvykle kondenzační parní elektrárny, která získává energii spalováním fosilních paliv (nejčastěji uhlí) nebo biomasy. Vzniklým teplem je ohřívána pára, která pohání parní turbínu turbogenerátoru. Tepelné elektrárny bývají často kombinovány s teplárnami a pára z parní turbíny je dále rozváděna k odběratelům pro účely vytápění, ohřevu teplé vody a k technologickým účelům.

Princip tepelné elektrárny

Jaderné elektrárny Jaderná elektrárna je v podstatě kondenzační parní elektrárna, která má místo parního kotle jaderný reaktor a energii získává přeměnou z vazebné energie jader těžkých prvků (uranu 235 nebo plutonia 239). Výhodou jaderných elektráren je vysoký výstupní výkon vzhledem k dodanému množství paliva.

Vodní elektrárna vyrábí elektrickou energii přeměnou z potenciální energie vody. Voda roztáčí vodní turbínu, která pohání elektrický generátor. Podle konstrukce se vodní elektrárny se dělí na: Jezové (průtočné) Derivační (náhonové), jejichž spád je vytvořen umělým kanálem (náhonem). Přehradní (akumulační) Přečerpávací, Přílivové, využívajícího energii mořského přílivu.

Větrné elektrárny vyrábějí elektrickou energii přeměnou z kinetické energie vzduchu proudícího mezi oblastmi s různým atmosférickým tlakem. Elektrárna je obvykle tvořena vysokým sloupem, na jehož vrcholu je umístěna hřídel s větrným kolem nebo vrtulí. Proudící vzduch (vítr) působí na lopatky kola nebo vrtule, čímž kolo nebo vrtuli roztáčí. Na hřídeli je připojený elektrický generátor, který vyrábí elektrickou energii.

Geotermální elektrárny využívají energii zemského jádra, kterou získávají z hlubokých vrtů do nitra Země. Z těchto vrtů je obvykle získávána pára nebo horká voda. Možnost stavby elektrárny je závislý na tektonických podmínkách dané lokality.

Solární elektrárny získávají energii ze slunečního záření. Tuto energii přeměňují na energii elektrickou buď přímo prostřednictvím fotoelektrických článků pracujících na principu fotoelektrického jevu, nebo prostřednictvím ohřevu média v solárních kolektorech. Existují také experimentální elektrárny, které prostřednictvím velkých skleněných ploch ohřívají vzduch, který pak stoupá vzhůru a roztáčí větrnou turbínu.

Výkony elektráren v česku Typ elektrárny Výkon v MW Výkon v % Objem výroby v GW/h Pokrytí trhu v % Tepelné 11 435 65,67 54 789 66,35 Jaderné 3 760 21,59 24 728 29,95 Vodní 2 166 12,44 3 027 3,37 Větrné 22 0,13 21 0,03 Spalovací motory a plynové turbíny 29 0,17 13 0,02 Celkem 17 412 100,00 82 578

Přenosová soustava Elektrická přenosová soustava je systém zařízení, která zajišťují přenos elektrické energie od výrobců k odběratelům, čímž se míní přenos ve velkých měřítkách, od velkých zdrojů (elektráren) k velkým rozvodnám. Část od rozvoden k jednotlivým uživatelům, například domácnostem, se nazývá distribuce elektrické energie a odpovídající zařízení distribuční soustava. Přenosová soustava by se dala zhruba přirovnat k dálniční síti – tvoří páteř přenosu elektrické energie a zajišťuje přenosy na velké vzdálenosti a ve velkých objemech.

Výpadky přenosové sítě Potíže v přenosové soustavě bývají jednou z příčin rozsáhlých výpadků dodávky elektrické energie. Důvodem může být např. poškození důležitých venkovních vedení působením nepříznivých přírodních podmínek (námraza, silný vítr, prudká letní bouře apod.), ale i celkovým přetížením soustavy. Zařízení přenosové soustavy jsou proto vybavena pojistnými prvky, které zajistí odpojení vybraných odběratelů v případě, že by hrozilo zničení nebo rozpad sítě vlivem jejího přetížení. Pokud by se tak nestalo, je zde reálná možnost tzv. kaskádového šíření poruchy – po selhání přetíženého vedení vzroste přetížení zbytku sítě, jsou postupně odpojeny další a další prvky sítě, případně až po zcela nežádoucí kompletní rozpad celé přenosové soustavy. Z ekonomických důvodů je vhodné, pokud to je možné, odpojovat nejprve ty odběratele, kde výpadek napájení způsobí nejmenší hospodářské škody.

Rozvodna s transformátorem

Přenosová soustava v Česku Přenosovou soustavu v Česku provozuje státní společnost ČEPS a. s. Síť tvoří vedení vvn 400 kV, 220 kV, vybraná vedení 110 kV a třicet transformačních stanic. Mezinárodně je síť šestnácti vedeními propojena se sítěmi dalších členů UCTE (evropského sdružení provozovatelů přenosových soustav). V roce 2006 se přenášený výkon pohyboval od 4,9 GW do 11,4 GW (rekordní hodnota v zimní špičce) ČEPS zajišťuje regulaci soustavy jednak vlastními prostředky, a také dálkovým ovládáním výkonu dobře regulovatelných zdrojů, jako jsou vodní a přečerpávací elektrárny (např. Dlouhé Stráně).

Co si z promítání odneseme Typy elektráren (vodní, jaderné, tepelné, solární, větrné, paroplynové, geotermální) Tepelné elektrárny v ČR: např. Prunéřov 1 a 2 Vodní el. v ČR: Lipno, Orlík, Dlouhé stráně Jaderné el. V ČR: Temelín, Dukovany Geotermální např. Litoměřice Paroplynové např. Ústí nad Labem Důležitost přenosové soustavy Závislost energetického prům. na ostatních odvětvích

Otázky a úkoly Jak funguje tepelná elektrárna? Jak funguje jaderná elektrárna? Jak funguje akumulační vodní elektrárna? Čím je důležitá přečerpávací elektrárna v přenosové soustavě? Co to je energetika? Z čeho se skládá přenosová soustava? Co nejčastěji způsobuje výpadky v přenosové soustavě? Na čem a jak závisí energetický průmysl? Co závisí na energetickém průmyslu?

Připravil: Jan Petrásek IX.B Dne 12.10.2009 Předmět: Zeměpis Vyučující. Jan Putna Podklady: wikipedia a ČES a.s.