Řešení romské problematiky ve Vsetíně v letech 1998 – 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Příležitost dělá(t) zaměstnance
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Pobočka Sokolov Zpracovala: Mgr. Kamila Lišková. Začátky Společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku Prvním městem v Karlovarském.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR Nízkoprahové programy „Nízkoprahové programy bezpečný přechod do dospělosti.“ Aktivity ČAS jsou podpořeny z ESF, státního rozpočtu ČR.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Komunitní a otevřená škola
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
Transkript prezentace:

Řešení romské problematiky ve Vsetíně v letech 1998 – 2006

Situace v roce 1998 – ulice Sušilova č.p. 1330 Ve zdevastovaném domě v centru města se nacházelo 36 bytů, 4 z nich obývaly početné nepřizpůsobivé rodiny.

Situace v roce 1998 – ulice Sušilova č.p. 1331 Ve zdevastovaném domě v centru města se nacházelo 36 bytů, 5 z nich obývaly početné nepřizpůsobivé rodiny.

Situace v roce 1998 – ulice Sušilova č.p. 1335  Ve zdevastovaném domě v centru města se nacházelo 72 bytů, 20 z nich obývaly nepřizpůsobivé početné rodiny.

Situace v roce 1998 – ulice Smetanova č.p. 1336 Ve zdevastovaném domě v centru města se nacházelo 64 bytových jednotek, 15 z nich obývaly nepřizpůsobivé početné rodiny.

Situace v roce 1998 – ulice Hlásenka č.p. 788 Ve zdevastovaném domě v centru města se nacházelo 12 bytů, všechny obývaly početné nepřizpůsobivé rodiny.

Situace v roce 1998 – ulice Jiráskova č.p.960 Ve zdevastovaném domě v městské části Trávníky se nacházelo 12 bytů, všechny obývaly početné nepřizpůsobivé rodiny.

Situace v roce 1998 – Poschlá č.p. 988 Ubytovna pro neplatiče – v domě se nacházelo 9 „holobytů“, které byly obsazeny až v roce 1999 nepřizpůsobivými rodinami. Ty je za pouhých sedm let zcela zdevastovaly.

Situace v roce 1998 – další zdevastované objekty, v té době již opravené nebo asanované Na místě, kde nyní stojí garáže, dřív stála „černá vila“. Zdevastovaly ji nepřizpůsobivé rodiny. Domy na ulici 4. Května zdevastovaly nepřizpůsobivé rodiny (uprostřed Juráňova vila). Většina z nich byla asanována koncem minulého století. Dům č.p. 1272 na Tyršově ulici - rekonstruován v roce 1995 nákladem cca 50 milionů korun, od 80. let minulého století v něm žily desítky nepřizpůsobivých rodin.

Současný stav Zdevastované domy v centru města byly rekonstruovány v letech 1999 až 2004, zpět se do nich vrátila jen část romských nájemníků (ti, kteří byli schopni platit nájem, vodit své děti do škol a plnit si další povinnosti). K ničení bytového fondu již nedochází, protože od roku 1999 jsou se všemi nájemníky uzavírány smlouvy na dobu určitou a město důsledně dbá na dodržování jejich občanských povinností.

Současný stav – ulice Sušilova č.p. 1330 Dům byl rekonstruován v letech 2000 – 2001 nákladem 25,249 mil. Kč, nyní se v něm nachází 44 bytových jednotek.

Současný stav – ulice Sušilova č.p.1331 Dům byl rekonstruován v letech 1999 – 2000 nákladem 23,744 mil. Kč, nyní se v něm nachází 44 bytových jednotek. Tři z nich užívají romské rodiny.

Současný stav – ulice Sušilova č.p. 1335 Dům byl rekonstruován v letech 2001 – 2002 nákladem 29,320 mil. Kč, nyní se v něm nachází 85 bytových jednotek. Devět z nich užívají romské rodiny.

Současný stav – ulice Smetanova č.p. 1336 Dům byl asanován na podzim roku 2006 nákladem více než 8 milionů korun. Jeho nájemníci, většinou Romové, kteří již kvůli dluhům neměli právní nárok na bydlení, dostali byty v lokalitě Poschla v nově vybudovaných domech, jejichž výstavba si vyžádala 40 milionů korun (36 rodin), šest rodin dostalo půjčku na rodinný dům na Jesenicku a Prostějovsku. Zbývajících 22 rodin dostalo bydlení v běžných bytových domech.

Současný stav - ulice Hlásenka č.p. 788 Dům byl rekonstruován v letech 2000 – 2001 nákladem 11,650 mil. Kč, nyní se v něm nachází 12 bytových jednotek.

Současný stav – Jiráskova ulice č.p. 960 Zdevastovaný dům byl v roce 2004 asanován nákladem přibližně 0,5 milionu korun, plocha nyní slouží jako parkoviště.

Současný stav – Jiráskova ulice č. 409 Nájemníci domu č. 960 na Jiráskově ulici byli před demolicí objektu přestěhováni jakožto dlužníci města do pavlačového domu u polikliniky (č.p.1336), naopak nejlepší nájemníci z pavlačového domu u polikliniky dostali nové byty v  domě č.p. 409, který město koupilo od soukromé firmy za 2,7 milionů korun a nákladem 8,382 mil. Kč jej v letech 2003 – 2004 nechalo rekonstruovat. V něm se nachází 14 bytových jednotek a ve všech žijí bez zásadních problémů romské rodiny.

Lokalita Poschlá č.p. 988 “Holobyty“ byly nájemníky za pouhých sedm let zdevastovány tak, že se již nedaly obývat. Radnice je nechala zrekonstruovat nákladem 2,1 milionů korun, v části objektu vznikl nízkoprahový klub pro mládež Diakonie ČCE a ve druhé části 3 přístřeší.

Sociální práce V letech 1998 – 2002 nastavilo vedení vsetínské radnice systém efektivní podpory neziskového sektoru formou grantových programů a přímé dotační politiky. Cílem bylo podpořit vznik a činnost organizací, které našim občanům významně zkvalitňují život a přitom maximálně využít vícezdrojové financování. Ve městě tak do dnešního vzniklo bezmála 160 neziskových organizací, a to v nejrůznějších oblastech – sportovní, kulturní, práce s mládeží, sociální a samozřejmě také v oblasti práce s romskou komunitou. Jen za rok 2005 uvolnilo město Vsetín ze svého rozpočtu 23, 255 milionů korun, které putovaly na podporu těchto aktivit. Kromě toho jsou přímo na Městském úřadě Vsetín na odboru sociálních věcí zřízena čtyři místa sociálních terénních pracovníků.

Romští terénní pracovníci Romští terénní pracovníci působí na sociálním odboru vsetínské radnice od roku 2002. V současné době jsou tři a roční náklady na jejich mzdy ve výši celkem 654 tisíc korun jsou hrazeny z rozpočtu města Vsetína a dotace Úřadu vlády. Ve své činnosti se zaměřují například na: řešení dluhů na nájemném zajišťování pravidelné docházky dětí do základních škol pomoc při vytváření hygienických návyků pomoc s hospodařením v domácnosti pomoc při vyřizování sociálních dávek pomoc při získávání ubytování, žádosti o byt a další -

Diakonie ČCE – středisko Vsetín Vsetínské středisko Diakonie ČCE poskytuje sociální službu v oblasti národnostních menšin a exkludovaných skupin obyvatelstva prakticky od roku 2003. Diakonie zaměstnává 15 pracovníků, z nichž 11 se věnuje práci s Romy. Těmto lidem pomáhá ještě 10 dobrovolníků. Náplní jejich činností je zejména: celodenní provoz nízkoprahového centra, které je určeno pro děti a mládež ve věku od 6 do 26 let provoz komunitního centra pro romské rodiny s dětmi, v němž se zaměřují především na práci s předškolními dětmi a jejich rodinami provoz kontaktního místa, které je zřízeno především pro účely vyhotovování písemností a formulářů potřebným v září 2006 byl zahájen projekt „Koordinace komunitního života Romů ve Vsetíně“, zaměřeného především na organizování domovní správy na Poschle terénní sociální práce  Práce vsetínského střediska Diakonie ČCE se dotýká přibližně 250 klientů všech věkových kategorií. Město Vsetín letos přispěje na jeho provoz 460 tisíci korunami.

Charita Vsetín Centrum pro romské matky a děti Centrum pro romské matky a děti vzniklo z iniciativy města Vsetína a Charity v roce 2003. V současné době zaměstnává 4 pracovníky, jimž pomáhá 14 dobrovolníků. Ve své činnosti se zaměřují například na: aktivizační programy pro romské děti a ženy zvyšování kvality využití volného času pomoc při integraci do škol běžného typu (pomoc s domácí přípravou, motivace rodičů pro umísťování dětí do škol běžného typu) zlepšení seberealizace, schopnost řešit problémy vlastní i komunity poskytování základního poradenství romským rodinám pomoc při získávání základních sociálních a hygienických návyků Centrum pro romské matky a děti poskytuje své služby více než 130 klientům, přičemž osmnácti z nich poskytuje individuální domácí přípravu.

Podpora zaměstnávání Romů Technické služby Vsetín p.o. Technické služby Vsetín, které jsou příspěvkovou organizací města Vsetína, realizují od roku 2005 projekt zaměřený na zaměstnávání Romů. Díky němu získaly práci dvě desítky Romů, kteří se podílí především na ručním úklidu. Projekt probíhal nejprve ve spolupráci s Úřadem práce Vsetín, který hradil těmto pracovníkům část mzdových nákladů včetně povinných odvodů. Od prosince 2006 technické služby zahájí další, navazující projekt zaměřený na vzdělávání a pracovní terapii Romů, který byl podpořen Evropskou unií a státem. Díky němu získá rekvalifikaci 15 Romů a 12 z nich získá práci v technických službách.

Podpora zaměstnávání Romů Agentura podporovaného zaměstnávání – Elim Vsetín Agentura podporovaného zaměstnávání se od roku 2004 intenzivně věnuje začlenění Romů do pracovního procesu. V současné době zaměstnává 4 lidi a v dané oblasti vyvíjí následující aktivity: v letech 2004 - 2005 realizovala projekt Integrace Romů na otevřený trh práce, náklady ve výši 1 605 tisíc korun byly hrazeny převážně z evropských fondů, 225 tisíc korun poskytlo také město Vsetín (dohoda o spolupráci byla uzavřena s 20 romskými klienty, v rámci projektu bylo sjednáno 12 pracovních míst) v roce 2006 již není speciálně zaměřený projekt na integraci Romů, jejich začlenění do běžného pracovního procesu se však pracovníci agentury věnují v běžných projektech (v roce 2006 se agentura věnuje 32 klientům, z toho 8 Romům) hlavní činnost agentury je však směřována k podpoře osob se zdravotním postižením

Politika města Vsetína v dané oblasti finanční podpora sociální a terénní práce realizace a finanční podpora projektů zaměřených na zaměstnávání Romů zvyšování odpovědnosti Romů za jejich chování (nájemní smlouvy jsou uzavírány na dobu určitou a prodlužují se pouze v případě placení nájemného, elektřiny, posílání dětí do škol, apod.) interpelace poslanců s cílem změnit sociální zákony tak, aby byl příjem sociálních dávek podmíněn odvedením veřejně prospěšných prací a Romové byli motivováni ke vzdělávání a práci