Výzkumné záměry v oblasti klastrů a inovační výkonnost klastrů Libor Friedel Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu FaME, Univerzita Tomáše Bati ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Národní a regionální klastrová politika
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Enterprise Europe Network v České republice ClusterForum pro inovace 16. březen 2009 Ing. Daniela Váchová.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM: HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Ekonomika malých a středních podniků
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Výzkumné záměry v oblasti klastrů a inovační výkonnost klastrů Libor Friedel Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu FaME, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

CAEV – Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Poslání  CEAV vzniklo v březnu 2007  Posláním CAEV je zlepšovat pozici FaME v oblasti vědecko-výzkumné práce a její aplikace do praxe a posilovat prestiž, internacionalizaci a výzkumně-projektovou spolupráci fakulty s dalšími univerzitami, výzkumnými organizacemi, podniky a zainteresovanými ve veřejném sektoru, v jejich vzájemný prospěch

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Vize  CAEV chce být prvkem spolupráce a konkurenceschopnosti a příležitostí pro FaME jak uspět v nových podmínkách*,v regionu jako „znalostním klastru“ * Poreformní podmínky, kdy budou pro hodnocení výkonu univerzit a výzkumu a jejich financování platit nová pravidla

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Zaměření výzkumu  Obecně na manažerské a ekonomické příčiny a aspekty výkonnosti, konkurenceschopnosti a jejich vývoje a měření, v kontextu jednotlivých organizací, klastrů a regionů, v podmínkách rozvíjející se znalostní ekonomiky a různých inovačních rámců

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Kontext MIKRO- úroveň - Jednotlivé organizace, společnosti a instituce MEZO- úroveň - Klastry, sítě, komunity, regiony MAKRO- úroveň - Národní, mezinárodní a globální kontext

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Širší zájmové oblasti výzkumu CAEV  Management znalostí  Intelektuální kapitál (nehmotná aktiva)  Inovace  Průmyslová ekologie/průmyslová symbióza  Společenská odpovědnost organizací

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Síťování Výkonnost Měření Strategie/Řízení Kontext výzkumu CAEV MIKRO- úroveň - Jednotlivé organizace, společnosti a instituce MEZO- úroveň - Klastry, sítě, komunity, regiony Znalosti Intelektuální kapitál Inovace Průmyslová ekologie Společenská odpovědnost

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Mezinárodní přístup  CAEV má vytvořené kontakty nebo buduje kontakty v následujících zemích  Finsko  Itálie  Kanada  Maďarsko  Německo  Nizozemí  Polsko  Rakousko  Slovensko  Španělsko  Švédsko  USA  Velká Británie  …

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Tým CAEV  Ing. Libor Friedel, MBA  Ředitel CAEV  Ing. Lucie Tomancová  Projektová manažerka, administrativa  Ing. Eva Jirčíková, PhD  Výzkumný pracovník  Ing. Hana Greplová  Projektová manažerka  Simona Pekařová  Sekretariát (50%)  Prof. Ing. Milan Zelený, PhD, MSc  Fordham University, New York

FaME/CEAV a klastry/klastrové iniciativy

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Mezinárodní kontext výzkumu a spolupráce  CEE Cluster Network  European Cluster Alliance  TCI Evaluation Group  European Expert Group on Cluster Policy  IMP 3 rove Networking Partner  Harvard Business School – Microeconomics on Competitiveness  European Interest Group on Creativity and Innovation  European Enterprise Network

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Domácí kontext  Ústavy FaME – ÚFÚ, ÚMM…  CzechInvest / MPO (?)  Konsorcium OKO Biotech  Etablování Národní klastrové asociace  Projekty Grantové agentury ČR  Projekty Interní grantové agentury FaME  (Bakalářské a diplomové práce)

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu CAEV v akci (2009 a dále)  Pokračování výzkumu českých klastrů (+technol. platformy)  Výkonnost klastrů a klastrových politik (modely hodnocení, inovace, benchmarking, nehmotná aktiva…)  Životní cyklus klastrů  Výzkum klastrů a klastrových politik – Polsko, Slovensko (…V4, CEE…)  Výzkum a aplikace nad rámec OPPI – Spolupráce  Klastr kreativního průmyslu (kreativní klastr)  Znalostní klastr (platforma znalostní sítě CAEV/FaME ve ZLK)  Klastr lázeňství, „agro“…  „Městský klastr“ (např.  Průmyslová symbióza  Znovuotevření spolupráce kolem leteckého klastru…  Odkaz rodiny Baťů / T. Bati  Vzdělávání a klastrové konference k výzkumu a spolupráci

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Nová kniha  Spoluautoři  Drahomíra Pavelková  Libor Friedel  Eva Jirčíková  Adriana Knápková  Petra Škodáková  Karel Skokan  Grada Publishing 2009

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu 2009  ClusterForum pro inovace  Výkonnost ve vědě, výuce a praxi  Zlín, (FaME-ÚFÚ)  Workshop on IMP 3 rove (společně s EEN)  Praha 5/2009 (?) (CAEV)  Research Conection  Praha (akce Předsednictví EU)  Mezinárodní klastrová konference  Zlín, (CAEV)

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Věda, výzkum, rozvoj – „zdroje“  European Science Foundation (ESF)  COST, EUROCORES obecně, European Collaborative Research Projects in the Social Sciences (ECRP), Exploratory workshops  CIP (Europe INNOVA II, PRO INNO Europe II)  7. Framework Programme  Interreg IV A-B-C + V4 (IVF)  Regional Studies Association (research networks)…  GAČR / ESF, TAČR (>2010?)  FRVŠ, OP VpK …  Zakázky klastrů…

Inovační výkonnost

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu IMP 3 rove

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Růst díky inovačnímu managementu SZdroj: IMP 3 rove 2007 Detailní zpráva se srovnáním s šampióny růstu Konzultační workshop „Cestovní mapa“ ke zlepšení inovačního managementu jako výsledek konzultačního workshopu Růst díky inovačnímu managementu + +

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Celostní přístup k IM „Dům inovací“ A.T. Kearney  Dopad nástrojů inovačního managementu a výkonnosti inovačního managementu je spojen s podnikatelským úspěchem  Konzultační proces zaměřený na podnikatelský dopad pro MSP  Platforma inovačního managementu navržená k posílení podnikatelské výkonnosti MSP Inovační strategie Inovační organizace a kultura Vývoj produktu/procesu Umožňující faktory, např. řízení lidských zdrojů, management znalostí, projektový management, controlling a IT Management nápadů Spuštění a neustálé zlepšování Řízení životního cyklu inovací Podnikatelský dopad Zdroj: A.T. Kearney, 2006

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu IMP 3 rove je podporován on-line platformou Klíčové charakteristiky konzultačního procesu IMP³rove Cenné benchmarky z hodnocení Plně integrovaný konzultační proces („end-to-end“) Sebe-hodnotící nástroj (SAT) navržený pro potřeby inovačního managementu MSP Vysoce účinný konzultační proces díky kombinaci on-line sebehodnocení, osobním konzultacím a integrovanému hodnocení a monitorování podnikatelského dopadu provedených služeb Podpora sebe-hodnotícím nástrojem (SAT) Proces kontroly Proces benchmarkinguKonzultační procesProces následných činností Rychlé hodnocení Kde jsem ? Zpětná vazba (přímé hodnocení IMC) Přezkoumání dlouhodobéh o dopadu Hloubkové hodnocení Proč? Poskytnutí služby IMC Následné hodnocení IMC = Innovation Management Consultancy; SAT = Self-assessment tool; MMSP = malý a střední podnik Zdroj: IMP 3 rove Core Team, 2007

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Popis Inovační strategie Vize a strategické zacílení na inovaci Implementace strategie Organizace a kultura Role a zodpovědnosti Organizační struktura Organizační kultura a klima Procesy životního cyklu inovací Management nápadů Vývoj produktů/procesů a služeb Spuštění a neustálé zlepšování Umožňující faktory/hybné síly Projektový management Lidské zdroje a pobídky IT a management znalostí Výsledky inovací Firma 3 Firma 2 Firma Výsledky inovací 5 Umožňující faktory/hybné síly Inovační organizace a kultura Inovační strategie Management nápadů Vývoj produktů a procesů Spuštění/neustálé zlepšování Procesy životního cyklu inovací IM je hodnocen v pěti dimenzích výkonnosti

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Skóre ke každé otázce: pozice vůči evropských MSP Skóre ke každé dimenzi “Domu inovací" Globální skóre výkonnosti v inovačním managementu Výsledky RYCHLÉ (QUICK) HODNOCENÍ Výsledky HLOUBKOVÉ (IN- DEPTH) HODNOCENÍ Výsledky za každou otázku Zdroj: IMP 3 rove Core Team, 2006 Analýza silných a slabých stránek vysvětlující výsledky hodnocení Detailní zpráva pro každé hodnocení MSP Jaká jsou opatření, která jsou implementována šampióny růstu v mé kategorii?

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Výsledky rychlého hodnocení MSP poznají lépe své silné a slabé stránky v inovačním managementu: Jak dobrá je jejich výkonnost ve srovnání se šampióny? Profil každé dimenze (příklad) Inovační strategie Inovační vize Obsáhlost inovační strategie Adaptabilita a flexibilita Poměr transferu Skóre ke každé dimenzi (příklad) Inovační strategie Inovační organizace a kultura Procesy životního cyklu inovací Umožňujicí faktory Výsledky inovací Zdroj: IMP³rove Core Team, 2006 Příklad z rychlého hodnocení

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Celkový profil výkonnosti IM (27 firem)

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu Úspěch nejsou jen výrobky a technologie

Centrum aplikovaného ekonomického výzkumu

Kontakt Fakulta managementu a ekonomiky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Mostní 5139 (budova U2, kancelář 201) Zlín tel.: (+420) , mobil: (+420) web: