VÝŽIVA DĚTÍ A MLADISTVÝCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Výživa.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Transkript prezentace:

VÝŽIVA DĚTÍ A MLADISTVÝCH PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. Email:jitkajirsakova@seznam.cz

Základní pojmy Poživatiny →lidská potrava; vše, co slouží k výživě organismu Dělíme na : potraviny = mají výživovou hodnotu pochutiny = látky téměř bez výživové hodnoty, působí na tvorbu trávicích šťáv(koření, káva, čaj aj.) Pokrm → potraviny kuchyňsky upravené k přímému požívání Jídlo →vhodná sestava pokrmů podávaných v určitou dobu Strava → sestava denních jídel uspořádaná podle určitých pravidel Stravovací režim → množství, skladba a rytmus přijímané potravy

Výživová hodnota potravy (nutriční hodnota) nazýváme míru, v jaké uspokojuje potrava výživové nároky organismu podílí se na ní: biologická hodnota Živiny →hlavní (bílkoviny, tuky, sacharidy) →přídatné (nerostné látky, voda, stopové prvky, vitamíny) stravitelnost potravy (doba od požití po vstřebání) využitelnost potravy (%,množství živin, které je schopen organismus využít ke své činnosti a obnově tkání) hygienická jakost potravy (zdravotní nezávadnost) energetická hodnota potravy (v kJ) fyziologický nárok spotřebitele

Doporučený poměr živin v potravě

Potravinová pyramida Zdroj: http://www.fzv.cz/files/file/pyramida_new_2009.pdf

Pitná režim Voda je pro tělo absolutně nezbytná! Každá tkáň, orgán i systém fungují v tekutém médiu! Děti mívají velkou žízeň, ale s věkem se pocit žízně snižuje! Kolik tedy vypít? kojenec denně min. 120-180ml/1kg své váhy děti 1-6let 100-125ml/1kg své váhy starší děti a mládež 40-60ml/1kg své váhy dospělí 20-45ml/1kg své váhy

Co pít? nejlepší stolní voda, balení voda, minerálka nebo voda z vodovodu →bez kalorií! přírodní ovocné nebo zeleninové šťávy (ředěné 2-3díly vody nebo čaje) →lepší je celé ovoce či čerstvě vymačkaná šťáva než kupované džusy čaj a káva (děti spíše ovocné čaje či bylinkové) →s cukrem a mlékem se stávají kalorickým nápojem Co „kolové“ nápoje? obsahují hodně cukrů (0,5l až 10 kostek cukru = 1/10 denní energetické spotřeby dítěte) Rizika pití slazených nápojů: nadváha a obezita zvýšená kazivost zubů zvýšení tuků a cholesterolu v krvi s důsledky na cévy urychlování vývoje cukrovky (pokud je rodinná dispozice) .

Výživa dětí a mládeže liší se od výživy dospělých →slouží k udržení života a funkcí organismu, ale hlavně k zajištění RŮSTU! Nejvyšší energetická spotřeba je v prvním půlroce života. potřeba bílkovin →základ výživy (nejdříve v mléce, pak v mase, luštěniny apod.) potřeba tuků → u dětí vyšší (nejdříve v mateřském mléce, později ve žloutcích, olejích, mase apod.) potřeba sacharidů → např. galaktóza je potřeba pro tvorbu nervové tkáně; kryjeme škroby (brambory, chléb) na vznik zubního kazu u dětí mají vliv → sacharidy, kyseliny a mikroorganismy

Doporučené energetické zastoupení jednotlivých složek potravy u dětí (v %) sacharidy 50 – 55 % bílkoviny 15 % tuky celkem 25 – 35 %(u obézních dětí do 30 %)   nasycené MK do 10 %   nenasycené MK poly 8 %     mono 10 – 12 % Cholesterol*     předškolní věk 130 – 170 mg/d   školní věk 210 – 260 mg/d   dospívající 210 – 300 mg/d *Dítě potřebuje dostatečné množství cholesterolu především v období růstových skoků a tvorby hormonů – zejména do 2 let věku a během dospívání. Důležitější je sledovat spíše poměr mastných kyselin, u nichž by měly převládat polynenasycené mastné kyseliny obsažené v rostlinných tucích a olejích, a dbát na dostatečnou konzumaci zeleniny a ovoce. V takovém případě pak nebude umírněná konzumace cholesterolu představovat žádný problém. Zdroj: http://www.fzv.cz/pro-media/publikace/informacni-materialy/vyziva-deti/119-vyziva-deti.aspx

Energetický příjem v dětství stanovení potřebné energie v dětství - velmi složité její množství závisí→ na věku dítěte a na dalších vlivech (např. na růstu či pohybové aktivitě). S věkem potřeba energie na kg váhy dítěte klesá. např. kojenec potřebuje ke svému vývoji asi 100 kcal/kg váhy, u šestiletého dítěte to je 80 kcal/kg, v deseti letech 65 kcal/kg a v 15 letech už jen 50 kcal/kg váhy. Přijatá energie se pak spotřebovává na nejrůznější činnosti organizmu. např. mezi 6 a 12 lety věku dítěte se využívá 50 % energie na bazální metabolizmus,12 % na růst, 25 % na fyzickou aktivitu a 8 % odchází z těla vylučováním.

Obezita u dětí Obezita → nadměrné hromadění tukové tkáně posuzujeme ji podle BMI (Body Mass Index – poměr hmotnosti v kg/výšky v m2; u dětí tzv. percentilové grafy) nebo podle měření obvodu pasu či kožních řas … Obézní děti do 6 let jsou v dospělosti méně často obézní než obézní děti po 6 roce! Prevence obezity dítěte je prevencí obezity dospělých! Mezi rizikové faktory podmiňující rozvoj obezity v dětském věku patří faktory  vrozené, prostředí, fyziologické, sociální, ekonomické a jiné. Hmotnost dítěte při narození  je pozitivně spojována s BMI dospělých. Výživa kojence může významně ovlivnit rozvoj obezity dítěte. Děti obézních rodičů mají významně vyšší pravděpodobnost být obézní. U fyzicky aktivních dětí je rozvoj tukové tkáně nízký. Obezitu dítěte lze hodnotit podle stupně (1 -3) závažnosti. Obézní dítě může mít celou řadu zdravotních obtíží např. dýchací obtíže ve spánku, nemoci jater, žlučníku, slinivky břišní a vzhledem k zátěži rostoucích končetin různé ortopedické problémy. U dětí se také může objevovat vyšší krevní tlak, poruchy tukového metabolismu,  předčasně cukrovka druhého typu a metabolický syndrom. Obezita dětí významně ovlivňuje i zdravotní stav v dospělosti. Zdroj obrázek - http://www.obezita.cz/clanky/zdrave-hubnuti/obezita-a-prevence-u-deti/

BMI (Body Mass Index) Obrázek převzat z letáku VZP Obezita.

Prevence obezity Prevence obezity v kojeneckém věku preference kojení před 4 měsícem zařadit i nemléčnou stravu (?) pozvolné zařazení ovoce a zeleniny Prevence obezity v batolecím a předškolním věku pestrá a energeticky vyvážená strava správná výchova k výživě (nenutit do jídla) zařadit vhodnou pohybovou aktivitu  Prevence obezity školního dítěte zajistit správné stravovací zvyklosti konzumace pravidelné a pestré stravy  dodržovat pitný režim omezit příjem nadměrně slazených nápojů konzumovat ovoce a zeleninu mít pravidelnou pohybovou aktivitu

Zásady zdravého stravování dětí a mládeže Být dětem vzorem správného stravování! Společné stolování a stejné pokrmy! Dodržujte pravidelný stravovací režim (5-6jídel energeticky přiměřených jídel denně). Nemlsat prázdné kalorie mezi jídly– raději ovoce, zeleninu! Pitný režim – raději vodu, než slazené nápoje! (1,5 -2l denně) Dostatek kvalitních bílkovin v potravě (3-4x libové maso týdně, 1-2vejce týdně) mléko a mléčné výrobky představují jedinečný zdroj vápníku a některých vitamínů (dětem do 5 let plnotučné mléko-zdroj energie) Denní konzumace ovoce a zeleniny (min. 3x denně; zdroj vitaminů, minerálních a stopových látek, vlákniny). Ryby nebo rybí výrobky – hlavně mořské (zdroj nenasycených mastných kyselin a jódu) : 1 – 2x týdně Zařazování celozrnného pečiva, obilovin, luštěnin, ořechů (pozor na alergie). Omezování příjmu uzenin, tučných, slaných a pikantních pokrmů a sladkostí. Nepodporujte u dětí návyk na sladké nebo naopak příliš slané potraviny.

Zásady při přípravě stravy pro děti Denně zařazujeme syrové ovoce a zeleninu. Připravujeme pokrmy z celozrnných obilovin a luštěnin. Poskytujeme dostatek vhodných nápojů. Dodržujeme pravidelný stravovací režim. (do jídla nenutíme!) Podáváme stravu pokud možno čerstvě připravenou. Omezujeme stravu konzervovanou a uzeniny. Nepřipravujeme pokrmy výrazně kořeněné, dráždivé chuti. Omezujeme používání kuchyňské soli. Nepřeslazujeme pokrmy, omezujeme sladkosti. Dbáme na vzájemnou návaznost stravování doma a mimo domov.

Mýty o výživě I. Musí mít dítě denně maso? Nemusí, avšak strava dítěte by měla být pestrá a vyvážená, proto maso z jídelníčku nevynecháváme. Dáváme však přednost masu libovému, drůbeži, rybám (pozor na kosti). Je jedno, jaké mléčné výrobky dítě dostává? Dítě potřebuje ke svému růstu také kvalitní mléko a mléčné výrobky. Vhodnější jsou výrobky se sníženým množstvím tuku (ne však nízkotučné) a prospěšné jsou i zakysané mléčné výrobky. Je nezbytnou součástí oběda i polévka? Polévku není nutné podávat vždy, záleží na složení oběda a na chutích dítěte. Polévka může povzbudit chuť k jídlu, v chladnějších dnech může zahřát, sytější polévku můžeme podávat i jako samostatné jídlo. Převzato - http://www.fzv.cz/pro-media/publikace/informacni-materialy/vyziva-deti/119-vyziva-deti.aspx

Mýty o výživě II. Je nutné teplé jídlo dvakrát denně? Není, avšak neustále bychom měli mít na paměti zásady vyvážené stravy. Např. místo chleba s máslem a se salámem je mnohem vhodnější chléb, rostlinný tuk, plátek tvrdého sýra a několik kousků zeleniny. Vyroste dítě z oplácanosti? Dětský věk je specifický tím, že dochází k růstovým skokům – v některých obdobích výška stagnuje a pak dítě najednou hodně vyroste. Rodiče by však na to neměli spoléhat a měli by udržovat správnou životosprávu dítěte s dostatkem pohybu. Je třeba nutit dítě, aby vždy dojídalo? Rodiče by měli vědět, kdy má dítě už dost a jaké jídlo mu chutná či nechutná. Pokud budou dítě do jídla nutit, může si k němu vypěstovat odpor. Zároveň by však rodiče neměli podléhat nátlaku dítěte a podřizovat se jeho chutím, protože to by mohlo vést k přejídání, nevyváženému jídelníčku či dalším problémům (např. k obezitě).

Zajímavé odkazy webu Energetický výdej při pohybu http://www.stob.cz/tabulky-a-cisla-vydej-pri-pohybu/energeticky-vydej- pri-pohybu Zhodnoťte si svoji váhu http://www.stob.cz/tabulky-a-cisla-co-se-jinam-neveslo/zhodnotte-si- svoji-vahu Kalkulátor tepové frekvence http://www.stob.cz/tabulky-a-cisla-co-se-jinam-neveslo/kalkulator- tepove-frekvence Leták VZP – dětská obezita http://www.zijzdrave.cz/soubory/Let%C3%A1k_d%C4%9Btsk%C3%A1% 20obezita.pdf Kalorické hodnoty potravin - nápoje http://www.dieta-fit-hubnuti.cz/kaloricke-hodnoty-potravin-napoje Kalorické hodnoty potravin – sladkosti http://www.dieta-fit-hubnuti.cz/kaloricke-hodnoty-potravin-sladkosti BMI kalkulačka pro děti http://www.vyzivadeti.cz/poradenstvi/kalkulacka-bmi/

Informace o „éčkách“ Cílem projektu CEFF (Certified E-Friendly Food) je poskytnout spotřebitelům snadnou orientaci při výběru potravin a tím jim pomoci snížit spotřebu nežádoucích chemických přísad. Projekt CEFF nepolemizuje o bezpečnosti potravin či o škodlivosti jednotlivých Éček. http://www.ceff.info/index.html

Použitá literatura a www zdroje Marádová, E. „Výživa a stravování I.“, SPN, Praha 1988 Marádová, E. „Rodinná výchova – výživa a příprava pokrmů“, Fortuna, Praha 1997 Letáky VZP, SZÚ WWW zdroje www.fzv.cz www.obezita.cz www.stob.cz www.dieta-fit-hubnuti.cz www.szu.cz www.uzis.cz www.vyzivadeti.cz

Děkuji za pozornost! .