AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

AUTORSKÉ PRÁVO Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Nakladatelská licenční smlouva
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
I. Právní rámec smluvního výzkumu a výzkumu na zakázku
Autorské právo v praxi Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Diplomové práce z hlediska autorského práva
Mgr. Tomáš Šetina. Pracovněprávní vztahy  Dohoda o provedení práce, pracovní smlouva Dílo na objednávku § 61 aut. zák. Je-li dílo autorem vytvořené na.
1 Zkušenosti provozovatele s „právem“ Jitka Brandejsová.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Systém pro odhalování plagiátů
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
OMEZENÍ PRÁVA AUTORSKÉHO §§ OBECNÁ VÝKLADOVÁ NORMA § 29 odst. 1 – omezení – tedy užití děl bez souhlasu a bezplatně - je možné jen § 29 odst. 1.
Autorské právo a Open Access
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Výtah z autorského zákona
Použití licencí Creative Commons jako alternativy Copyrightu FF UK, Jan Vobořil.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
COPYRIGHT. OPAKOVÁNÍ PRÁVNÍ NÁSTROJE ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT?
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
CPVŠK Komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Autorský zákon základní pojmy
Autorské právo.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Autorské právo a ochrana označení – vybrané otázky
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
GDPR a budoucí redakční praxe
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biogie JU Kurz „Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví“ Nové Hrady, 28.-29.11. 2011 AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník PatentCentrum Sedlák &Partners s.r.o. Společnost patentových zástupců

Zákon č. 121/2000 Sb., Autorský zákon

· je výsledkem tvůrčí činnosti autora (fyzická osoba) Základní znaky autorského díla - § 2 odst. 1 AZ · je výsledkem tvůrčí činnosti autora (fyzická osoba) · je jedinečné (originální) · je objektivně vnímáno jako výsledek tvůrčí kategorie umění nebo vědy · je vyjádřeno ve smyslově vnímatelné podobě a objektivně sdělitelné dalším osobám.

Jak chránit myšlenku, postup, metodu, statistický graf a podobný předmět ? vyjádřením v jakékoliv objektivně vnímatelné podobě tak, aby splňovaly náležitosti autorského díla nebo se staly jeho součástí (dílo literární, výtvarné)

Počítačový program 2 odst Počítačový program 2 odst. 2 AZ Je autorským dílem (fikce literárního díla), pokud je autorovým vlastním výtvorem Chráněny nejsou počítačové programy rutinního charakteru

Kdy vzniká ochrana díla autorským právem Kdy vzniká ochrana díla autorským právem? v okamžiku, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoliv objektivně vnímatelné podobě

Důkaz vzniku autorského práva datací počítačového souboru ověřením u notáře, úschova autorského díla záleží na konkrétním případu a okolnostech

© Symbol copyrightu nemusí být užíván, ale pouze sděluje informaci o autorovi, případně datu vytvoření díla

Volná užití a zákonné licence, díla nepodléhající autorskoprávní ochraně - § 30 an. AZ Úřední díla Díla tradiční lidové kultury Volná užití Nekomerční užití pro osobní potřebu (neplatí pro software, napodobení architektonického díla stavbou, pořízení záznamu audiovizuálního díla při jeho provozování) Citace Užití díla umístěného na veřejném prostranství Úřední a zpravodajská licence Knihovní licence Dočasné rozmnoženiny Fotografická vlastní podobizna Přiměřené zásahy do architektonického díla Užití volného díla

Školní díla § 35, § 60 Dílo vytvořené žákem nebo studentem ke splnění školních nebo studijních povinností vyplývajících z jeho právního vztahu ke škole nebo školskému či vzdělávacímu zařízení  Typicky diplomové, bakalářské, doktorské práce Škola má právo na uzavření licence o užití školního díla (se souhlasem autora). Autor má právo poskytnout licenci někomu dalšímu, pokud to není v rozporu se zájmy školy.

Zveřejnění vysokoškolských prací Novela zákona o vysokých školách č. 552/2005 Sb. účinná od 1. ledna 2006 v § 47b stanoví, že: (1) Vysoká škola nevýdělečně zveřejňuje disertační, diplomové, bakalářské a rigorózní práce, u kterých proběhla obhajoba, včetně posudků oponentů a výsledku obhajoby prostřednictvím databáze kvalifikačních prací, kterou spravuje. Způsob zveřejnění stanoví vnitřní předpis vysoké školy. (3) Platí, že odevzdáním práce autor souhlasí se zveřejněním své práce podle tohoto zákona, bez ohledu na výsledek obhajoby.

Zákon o vysokých školách je ve vztahu k autorskému zákonu zákonem speciálním – může tedy stanovit výjimku, jako je v tomto případě nový druh zákonné licence

Publikace vysokoškolské závěrečné práce u jiného vydavatele,než je vysoká škola, jejímž je autor studentem majetková práva spravuje sám autor, svou závěrečnou i jinou školní práci tedy lze publikovat jinde bez souhlasu školy, pokud to není v rozporu se zájmy školy a autor neuzavřel se školou licenci, která stanoví jinak.

Poskytnutí školního díla školou další osobě Zveřejněná školní díla je možné je užít v souladu s Aut.Z. (bezplatně k osobní potřebě fyzické osoby, pokud není účelem dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu) Pokud se jedná o jiná školní díla, než jsou vysokoškolské závěrečné práce, nelze je zveřejňovat bez souhlasu autora. Pokud by šlo o komerční využití, je třeba uzavřít licenci s autorem (§§ 46 - 57 Aut.Z.).

Školní dílo – povinná licence § 60 Škola nebo školské či vzdělávací zařízení mají za obvyklých podmínek právo na uzavření licenční smlouvy o užití školního díla. Odpírá-li autor takového díla udělit svolení bez závažného důvodu, mohou se tyto osoby domáhat nahrazení chybějícího projevu jeho vůle u soudu. Škola nebo školské či vzdělávací zařízení jsou oprávněny požadovat, aby jim autor školního díla z výdělku jím dosaženého v souvislosti s užitím díla či poskytnutím licence podle odstavce 2 přiměřeně přispěl na úhradu nákladů, které na vytvoření díla vynaložily, a to podle okolností až do jejich skutečné výše; přitom se přihlédne k výši výdělku dosaženého školou nebo školským či vzdělávacím zařízením z užití školního díla. Pokud tedy autor práce hodlá své dílo nabídnout např. v komerční sféře, doporučuje se nejdříve tuto skutečnost oznámit škole a zjistit, zda ta nemá zájem o uzavření licence a případně s ní prodiskutovat další podrobnosti.

Spoluautorství Závěrečná školní práce by neměla mít spoluautora. Pouhé poskytnutí rady, konzultace nebo poskytnutí materiálů není spoluautorství. Pokud je autorem více studentů, jejich práva k dílu jsou společná.

Zaměstnanecká díla - § 58 AZ vypracována za účelem splnění pracovních povinností v pracovněprávním vztahu. Některá práva autora jsou omezena. Zaměstnavatel např. může dílo zveřejňovat, upravovat, překládat, spojovat s jiným dílem, zařazovat do souborného díla i uvádět dílo pod svým jménem (názvem instituce), ale vždy pokud nebylo sjednáno jinak.).

Materiály vyvinuté pro výuku Pokud jde o zaměstnanecké autorské dílo, vykonává majetková práva škola, není-li stanoveno jinak (např. smlouvou). Materiály by pak měly být užity u toho zaměstnavatele, na jehož náklady vznikly.

Vědecký článek Jedná se o zaměstnanecké dílo, pokud byl vypracován v rámci pracovních povinností, např. tuto povinnost stanoví pracovní náplň, byla uzavřena dohoda se zaměstnavatelem, atd. Pokud autor má smlouvu s vydavatelem a zpracování vědeckého článku nevyplývá z jeho pracovních povinností, nejde o zaměstnanecké dílo.

Dotazy: Použití obrázku jiného autora Použití autorského díla pro výuku Použití doslovného textu z autorského díla Použití vlastního překladu

Trvání autorských práv Práva autora – po dobu života + 70 let po jeho smrti Práva výkonných umělců – 50 let od vytvoření či zveřejnění záznamu Práva nakladatele – 50 let od vydání díla Práva vysílatelů – 50 let od prvního vysílání Práva zveřejnitele – 25 let od zveřejnění

??? Další dotazy?

Děkuji za pozornost! www.patentcentrum.cz Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav Fyzikální biologie JU Nové Hrad, 28. – 29. 11. 2011 Děkuji za pozornost! PatentCentrum Sedlák & Partners s.r.o. Husova 5 370 01 České Budějovice Tel.: 387436600 Fax.: 387312166 E-mail: info@patentcentrum.cz Mgr. Alena Kodrasová právník E-mail: kodrasova@patentcentrum.cz www.patentcentrum.cz