Název: Jak správně psát VY_32_inovace_VT5_04 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Popis psaní jednoduchého dokumentu. Jak vytvářet odstavce. Výběr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žáci se naučí druhy vět, procvičí si učivo hravou formou Autor
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Autor: Mgr. Josef Kvapil Název: Klávesnice VY_32_inovace_VT5_05
Písemná a elektronická komunikace
Základní typografická pravidla
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základní typografická pravidla
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Digitální učební materiál
Základní typografická pravidla
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Jak správně psát O. Kánský Typografická pravidla snadná čitelnost textu estetický vzhled dokumentu ČSN v běžných textových editorech nelze.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Zpracování a využití informací
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Interpunkční znaménka Označení materiálu:
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Word – Zásady psaní textu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_368_Přímá řeč AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM: 9.,
Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_32_INOVACE_TE_3 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání.
Word – Struktura dokumentu
Struktura obchodního dopisu
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.
Základní typografická pravidla
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Textový procesor (MS Word)
Tabulátory, neboli zarážky VY_32_INOVACE_7C3. Definice Zarážka tabulátoru na vodorovném pravítku označuje, kam bude odsazen text nebo kde začne sloupec.
Anotace Žák se seznámí se základy psaní textu ve Wordu a pohyb po dokumentu. Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže napsat, opravit a smazat.
Word – úprava textu Ing. Bohumil Bareš.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jak psát a editovat text
Praktické pokyny pro psaní tabulky Hodně štěstí při studiu.
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Formátování ve Wordu bloky Textový editor - základní funkce Odstavec, bloky, úprava textu.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Psaní a editace textu Jindřich Terč.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“.
Transkript prezentace:

Název: Jak správně psát VY_32_inovace_VT5_04 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Popis psaní jednoduchého dokumentu. Jak vytvářet odstavce. Výběr často používaných znaků a značek. Autor: Mgr. Josef Kvapil Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Jak napsat správně tečku za větou? Tečku musíme napsat hned za posledním slovem věty. Za tečkou uděláme mezeru. Ukázka: „Ráno vstávám v sedm hodin. Jdu do koupelny. Tam se opláchnu studenou vodou a vyčistím si zuby. Potom si lehce zacvičím a už se těším na snídani. Z kuchyně už to krásně voní. Maminka dělá ty nejlepší snídaně na světě.“

Kolik mezer napíšeš mezi slova? Vždy napiš jen jednu mezeru mezi slova. Správně: „Ráno vstávám v sedm hodin. Jdu do koupelny. Tam se opláchnu studenou vodou a vyčistím si zuby. Potom si lehce zacvičím a už se těším na snídani. Z kuchyně už to krásně voní. Maminka dělá ty nejlepší snídaně na světě.“ Chybně: „Ráno vstávám v sedm hodin. Jdu do koupelny. Tam se opláchnu studenou vodou a vyčistím si zuby. Potom si lehce zacvičím a už se těším na snídani. Z kuchyně už to krásně voní. Maminka dělá ty nejlepší snídaně na světě.“

Co je to odstavec? Odstavec je část textu. Tvoří ho několik řádků. Ukázka: „Ráno vstávám v sedm hodin. Jdu do koupelny. Tam se opláchnu studenou vodou a vyčistím si zuby. Potom si lehce zacvičím a už se těším na snídani. Z kuchyně už to krásně voní. Maminka dělá ty nejlepší snídaně na světě.“

Jak poznáš odstavec? Odstavec začíná odsazený od okraje řádku doprava a končí většinou někde uprostřed řádku. Ukázka: „Ráno vstávám v sedm hodin. Jdu do koupelny. Tam se opláchnu studenou vodou a vyčistím si zuby. Potom si lehce zacvičím a už se těším na snídani. Z kuchyně už to krásně voní. Maminka dělá ty nejlepší snídaně na světě.“ „Když se blíží poledne, už se těším na oběd. Z kuchyně to opět krásně voní, stůl je připraven a celá rodina se sejde u oběda. Dnes si určitě přidám. Máme řízek a ten já mám rád. Po obědě si odpočinu v pokojíčku.“

Jak správně začít odstavec? Ještě dříve než napíšeš první slovo, stiskni klávesu Tab (tabelátor). Ukázka: „Ráno vstávám v sedm hodin. Jdu do koupelny. Tam se opláchnu studenou vodou a vyčistím si zuby. Potom si lehce zacvičím a už se těším na snídani. Z kuchyně už to krásně voní. Maminka dělá ty nejlepší snídaně na světě.“ Tab

Jak ukončit odstavec? Za posledním slovem v odstavci udělej tečku a stiskni klávesu Enter. Ukázka: „Ráno vstávám v sedm hodin. Jdu do koupelny. Tam se opláchnu studenou vodou a vyčistím si zuby. Potom si lehce zacvičím a už se těším na snídani. Z kuchyně už to krásně voní. Maminka dělá ty nejlepší snídaně na světě.“ Enter

Jak tedy správně psát?  Mezi slova vkládáme jen jednu mezeru (ne více).  Věty od sebe oddělíme tečkou, čárkou, dvojtečkou, středníkem, otazníkem nebo vykřičníkem (Všechna znaménka se připojí za předcházející slovo a za něj se napíše mezera).  Závorky a uvozovky přiléhají bez mezer k začátku a konci slova, které do nich dáváme. Př. (kulaté závorky) „uvozovky“  Na začátek odstavce vložte tabelátor (ne mezery) klávesou TAB.  Na konci řádku nepoužívejte ENTER. Slovo, které se již na řádek nevejde, se samo přesune na nový řádek.  ENTER používejte jen na konci odstavce.

Co je dobré ještě vědět? Časové údaje: 17:45 hod. nebo 17 h 45 min Datum: 1. září 2011 nebo Matematické příklady: = 18 nebo 3 * 7 = 21 Jednotky: 7 m = 700 cm nebo 2 h = 120 min Poštovní adresa:Pan Jaroslav Kulíšek Slunečná Choceň Internetová adresa (nesmí obsahovat žádné mezery): Elektronická pošta (slova pište bez háčků, bez čárek, bez