Populační exploze a potravinová krize

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Přelidnění planety.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Vývoj světové populace
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Globální svět.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
SOUSTAVA OPĚRNÁ.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE VĚKU
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
VITAMÍNY A MINERÁLY.
CHUDOBA.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Suroviny pro cukráře I. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Populační exploze a potravinová krize Jan Ambrož, Kristina Pinkrová Populační exploze a potravinová krize

INFO Oba dva problémy spolu úzce souvisí a jsou především záležitostí zemí třetího světa. Existuje mnoho organizací zabývajících se těmito problémy (nejznámější OSN) Ročně se v charitativních sbírkách vybere několik milionů na pomoc rozvojovým zemím

Stav obyvatelstva Přirozený přírůstek – v daném státě je porodnost vyšší než úmrtnost SAE: 3,69%, Niger: 3,67% (2009) Přirozený úbytek – v e státě je vyšší úmrtnost než porodnost ČR: -0,094%, Bělorusko: -0,378% (2009)

Populační exploze Je považována za největší problém dnešní doby. Je příčinou většiny dnešních problémů (chudoby, nedostatek vody a potravy, nemoci..) Na počátku našeho letopočtu se s vývojem zemědělství začal zvyšovat počet obyvatel. Do r. 1950 vzrostl počet obyvatel na 2,5 mld. V současné době je to asi 7,1 mld. Pokud to takhle půjde dál, za několik desítek let se dostaneme do situace, kdy přírodní zdroje naší planety nebudou člověku stačit.

Populační exploze http://m.ihned.cz/c1-53441570-na-zemi-zije-uz-sedm-miliard-lidi-duvod-k-jasotu-ci-k-obavam-z-katastrofy

Věkový průměr obyvatel Obyvatelstvo rozvojových zemí (Nigérie, Etiopie) Obyvatelstvo ve vyspělých zemích (USA, ČR) Oba obrázky: http://www.demografie.info/?cz_detail_clanku=&artclID=717

Co vede lidi z rozvojových zemí k pořizování tolika dětí? Paradoxně je to hlavně bída. V rozvojovích zemích se lidé nemohou spoléhat na sociální zajištění na stáří, a proto si pořizují děti. Čím víc jich mají, tím větší šance, že se některé z nich o své rodiče dokáže postarat. Dalším důvodem je fakt, že tyto děti jsou levná pracovní síla. Náboženství – je to dlouholetá tradice Nedostatek účinné antikoncepce – pro obyvatele rozvojových zemí je sex jedním z mála potěšení

I – středně vyspělé země I - vyspšlé země http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:UN_Human_Development_Report_2007_(1).svg I – rozvojové země I – středně vyspělé země I - vyspšlé země

Potravinová krize Především v rozvojových zemích Jsou zde pouze nepatrné potravinové zdroje a zemědělská technika je na velmi nízké úrovni. Na světě se dosyta nají pouze 2 lidé ze 3 Více než 2 mld. lidí na světě hladoví Důsledkem nedostatku potravin jsou různé nemoci (avitaminóza…)

Správná strava Potravinová pyramida Sůl , tuky, cukry Mléko, mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, luštěniny Ovoce a zelenina Pečivo, rýže, obiloviny, těstoviny http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=60&Itemid=110

Nedostatek vody Ve většině zemí s nedostatkem potravin je i nedostatek nezávadné pitné vody. Předpokládá se že v roce 2025 budou žít v zemi s nedostatkem pitné vody 2/3 lidí Od r. 1950 klesly zdroje pitné vody na méně než polovinu. Příčinami jsou nejčastěji změny ŽP a špatné hospodaření. Největším problémem je že lidé z rozvojových zemích musí platit za pitnou vodu více než bohatí.

Nedostatek vody Paradoxem je, že v Africe, kde je největší problém nedostatku pitné vody, je vody dostatek. Veškeré nakládání s ní je však velmi špatné. Nedostatek vody je také spojen se zdravím lidí. Více než 2,5 mld lidí žije ve špatných hygienických podmínkách. Kvůli nedostatku vody zemře ročně 1,8 mil.dětí a 3,1 mil. Lidí zemře ročně na průjmová onemocnění a malárii v důsledku špatných hygienických podmínek.

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/afrika/clanek.phtml?id=98809

Nemoci Avitaminóza – stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitamínu Nedostatek vitamínu A – nyktalopie (šeroslepost) Nedostatek vitamínu B1 – nemoc beri-beri Nedostatek vitamínu B3 – pelagra Nedostatek vitamínu B12 – vede ke zhoubné anémii (chudokrevnosti) Nedostatek vitamínu C – kurděje Nedostatek vitamínu D – rachitida (křivice) Nedostatek vitamínu K – porucha srážlivosti krve Její lehčí formou je hypovitaminóza

Šeroslepost – porucha funkce sítnicových tyčinek - zhoršené nebo zaniklé vidění v šeru Beri-beri – několik typů - únava, letargie (spavost, otupělost) Pelagra – z počátku únava, malátnost, nechutenství, nespavost, citlivost na sluneční svit-> zarudnutí a poté jizvatění pokožky Zhoubná anemie – snížený počet červených krvinek - bledost kůže, malátnost, rychlá unavenost Kurděje – porucha krvetvorby, krvácení z dásní, pod kůži, do svalů Rachitida – porucha tvorby kostí, převažuje chrupavkovitá hmota

Zdroje http://referaty-seminarky.cz/populacni-exploze/ http://referaty.aktuality.sk/populacni-exploze-a-potravinova-krize-globalni-problemy-zeme/referat-8856 http://www.evropa2045.cz/hra/napoveda.php?kategorie=8&tema=152 http://cs.wikipedia.org/wiki/Avitamin%C3%B3za http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0eroslepost http://cs.wikipedia.org/wiki/Beri-beri http://wikipedia.infostar.cz/b/be/beriberi.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Pellagra http://www.studentske.cz/2007/08/anemie-chudokrevnostanemick-syndrom.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Kurd%C4%9Bje http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99ivice http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K#Nedostatek_vitam.C3.ADnu_K