Globální problémy lidstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

AIDS.
PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
prosinec Světový den AIDS
Krev ve stolici Hanka Tesková.
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Jana Fišerová EU-ICT-ČAZ-8-15
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
VIRY.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Poruchy mechanizmů imunity
Virová hepatitída typu E
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
HIV-Aids.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Petr Němec a Jan Novotný
Nemoc AIDS v Africe.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
AIDS Eva Ivánková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
zvláštní vydání semináře z biologie podzim 2005
Aids.
Kateřina Kuhnová Petra Burdychová 2A/4
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Aids HIV.
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
Haemophilus influenzae typu b
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Číslo: VY_32_INOVACE_14_06 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Syndrom získaného imunodeficitu
Virus lidského imunodeficitu
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_18_ Přenos HIV Autor Motejlková Věra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Lymská borelióza.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Eliška Dětáková Jiří Krafka
Virus lidského imunodeficitu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Globální problémy lidstva Civilizační choroby

Počet obětí AIDS (mil)

Člověk je ze všech stran ohrožován řadou nebezpečných civilizačních chorob

Existuje mnoho nemocí, které není schopná i současná lékařská věda léčit!!!

Jsou to především různá virová onemocnění, z nichž nejznámější a také nejnebezpečnější je AIDS.

AIDS bylo poprvé rozpoznáno v roce 1981 v USA AIDS bylo poprvé rozpoznáno v roce 1981 v USA. Původcem onemocnění je virus HIV. Tento virus napadá zejména bílé krvinky, což vede ke snížení imunity člověka.

Jsou známy pouze tři způsoby přenosu infekce HIV.

1.Nechráněným pohlavním stykem

2.Krevní cestou

3.Přenos z matky na dítě

Virus se nepřenáší:

-podáním ruky -během společného pobytu v místnosti -společným užíváním nádobí -polibkem -hmyzem

V roce 2005 zemřely na světě 3000000 lidí na AIDS V roce 2005 zemřely na světě 3000000 lidí na AIDS. Nejpostiženější oblastí je Africký kontinent. Žije zde přes 40 milionů nakažených lidí. Většina z nich se o své nemoci nedozví. Umírají na ,,kašel´´ nebo ,,bolest břicha´´.

V ČR je ročně nově registrováno 50-60 osob nakažených virem HIV V ČR je ročně nově registrováno 50-60 osob nakažených virem HIV. Předpokládá se však, že skutečný počet infikovaných lidí je až desetkrát větší.

Člověk nakažený AIDS je v posledních fázích nemoci odkázán na pomoc okolí.

Po deseti letech od infekce HIV se u 60 % infikovaných osob zhroutí imunitní systém a rozvinou se hlavní příznaky onemocnění a jsou pak považovány za pacienty s AIDS. K těmto projevům dochází, když je těžce poškozen imunitní systém.

AIDS se vyznačuje třemi skupinami symptonů způsobených 1Oportunními infekcemi 2Nádorovými onemocněními (lymfomy a Kaposiho sarkomem) 3Dalšími projevy (neurologická postižení, syndrom chřadnutí atd.)  

Dlouhodobý kašel s horečkou.Pneumocystis carinii Projevy AIDS Plíce Dlouhodobý kašel s horečkou.Pneumocystis carinii Trávicítrubice Chronické průjmy (10 - 20 stolic denně) neobjasněného původu trvající déle než 1 měsíc. Potíže s výživou (infekce jícnu). Napadení trávící soustavy kandidami (kvasinky).Gardinia,Shigella Cryptosporodium Isospora ibeli Candida Mozek Paralýza, poruchy zraku. Abnormální psychické projevy. Meningitidy.TaxoplasmaCryptococcus kůže Herpetická onemocnění kůže.Herpetické viry Celkový stav Všechny tyto infekce mohou být doprovázeny hubnutím, astenií a celkovým zeslábnutím.