Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
LIPIDY.
LIPIDY.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Mýdla Mgr. Lenka Fasorová.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_ZB03_0364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
VY_52_INOVACE_ZB03_0464TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK4_4760 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Ch_073_Detergenty Ch_073_Detergenty a pesticidy_Detergenty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Číslo projektu MŠMT: CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 3 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 3 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu III.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výskyt vody v přírodě II.
Negativní vliv mycích prostředků I.
Regenerační přípravky II.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Okyselení a přitučnění kůže I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mytí, smáčivost, emulgace I.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Mytí, smáčivost, emulgace II.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název materiálu 12 - Mycí přípravky - mýdla Autor Mgr. Vladimíra Bagová Tematická oblast Materiály Anotace Vzdělávací materiál je určen pro výklad učiva v rámci odborného výcviku pro obory Kadeřník – kadeřnice. Mycí přípravky – charakteristika, složení, význam. Druhy nečistot. Základní pojmy. Mýdla – výroba, průmyslová výroba, druhy, vlastnosti, výhody a nevýhody. Ročník 1. , 3. Datum tvorby Listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

MYCÍ PŘÍPRAVKY MÝDLA

Mycí přípravky Mytí – proces, při kterém se odstraňují nečistoty z povrchů Prostředky k čištění, mytí a praní Označují se jako detergenty Základní složkou detergentů jsou tenzidy – látky, které snižují povrchové napětí vody, zvyšují její smáčivost

Složku hydrofilní – přitahuje vodu a v ní rozpustné nečistoty Tenzidy obsahují: Složku hydrofilní – přitahuje vodu a v ní rozpustné nečistoty Složku hydrofobní (lipofilní) – odpuzuje vodu a poutá k sobě nečistoty ve vodě nerozpustné Obr. 1 molekula tenzidu

Druhy nečistot Nerozpustné ve vodě - prach, popel, produkt kožních mazových žláz, zbytky olejů, zbytky kosmetických přípravků Rozpustné ve vodě - pot, soli organického původu

Pojmy Smáčedla – látky, které se přidávají k vodě, mají schopnost shromažďovat se na rozhraní dvou různých prostředí (voda – vzduch, voda – olej) Smáčivý efekt – současné pronikání vody a mycího prostředku k nečistotě a ke znečištěnému povrchu

Emulgátory – povrchově aktivní látky, které snižují napětí mezi vodou a olejem; tvoří zpevňující film mezi vodou a olejem, který má stabilizační účinek – důsledkem je: Tvorba pěny Schopnost přenést olejové látky do roztoku Vytvoření emulze

Mýdla - výroba Přípravky určené k čištění, praní, mytí Výroba je založena na hydrolýze tuků (zmýdelnění = saponifikace) Zmýdelnění NaOH – hydroxidem sodným – vznikají mýdla pevná KOH – hydroxidem draselným – vznikají mýdla mazlavá

Průmyslová výroba mýdel TUK + NaOH (KOH) → GLYCEROL + MÝDLO Směs tuků a olejů se vaří s hydroxidem Vaří se v kotlích nebo autoklávech (při teplotě 80 – 100°C) Dojde ke zmýdelnění Přidáním NaCl nebo KCl se mýdlo oddělí od louhů Z louhů se získává glycerol (surovina pro kosmetický průmysl)

Druhy mýdel Jádrové - mýdlo s jelenem – dříve hojně využíváno Základní - vyrábí se z něho mýdla toaletní, mýdlové vločky, medicinální mýdla) - obsahuje kolem 62% vyšších mastných kyselin

Toaletní mýdlo Uměle snížený obsah vody Připravuje se z loje, kokosového nebo palmového oleje Přidávají se parfémy, barvy, bělidla, vazelínový olej, lanolin Medicinální mýdlo Obsahuje léčivou nebo dezinfekční složku Aplikaci určuje lékař Např. dehtové, salicylové, boraxové

Vlastnosti mýdel Konzistence (tuhost, mazlavost, tekutost) Rozpustnost Pěnivost Vlastnosti jsou závislé na typu vyšší mastné kyseliny obsažené v tuku či oleji a na látce (NaOH či KOH), která byla použitá ke zmýdelnění

Nejlépe pění mýdla s obsahem kyseliny laurové a k. myristové Ve vodě se mýdla rozpadají ba ionty a podléhají hydrolýze Výsledná reakce mýdel je vždy alkalická (zásaditá) – pH 9-12 Mýdlo snižuje povrchové napětí vody a podporuje tvoření pěny

Výhody mýdel Nevýhody mýdel Relativně nízké výrobní náklady Snadná dostupnost surovin Nevýhody mýdel Mýdla jsou citlivá na kyseliny – i slabé okyselení snižuje pěnivost a čistící účinky

Vody s obsahem hořčíku a vápníku (tvrdé – pramenitá, říční, studniční) tvoří při mytí mýdlem mýdla nerozpustná ve vodě, snižují účinnost Mýdla mají na kůži dlouhodobý účinek - kůže se přesouší, odmašťuje a ztrácí přirozený ochranný film Způsobují podráždění kůže (lze upravit výběrem přidaných látek – lanolin = kožní maz z ovcí; vosky, bílkoviny)

Použité zdroje HÜLSKEN, Margot. A SPOL. Příručka pro kadeřnice. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 356 s. ISBN 80-867-0612-5. PETERKA, Emanuel, František KOCOUREK a Miloslav PODZIMEK. Materiály pro učební obor Kadeřník. 4., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 2004, 140 s. ISBN 80-733-3020-2. Obr. 1 HÜLSKEN, Margot. A SPOL. Příručka pro kadeřnice. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, str. 31