Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název materiálu 5 - Struktura vlasu - medula Autor Mgr. Vladimíra Bagová Tematická oblast Materiály Anotace Vzdělávací materiál je určen pro výklad učiva v rámci odborného výcviku pro obory Kadeřník – kadeřnice. Struktura vlasu – dřeň neboli medula. Její charakteristika, složení a stavba, funkce a význam. Ročník 1 a 3. Datum tvorby Říjen 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Struktura vlasu Medula ( dřeň)

3 3. Medula (dřeň) Centrální část vlasu Má pro vlasy vyživovací funkci
Ovlivňuje lesk vlasů (dřeň zesiluje odraz světla) Obsahuje pigment Tvoří ji keratin s vysokým obsahem (asi 35%) lipidů (tuků)

4 Obr. 1 medula

5 Keratin má odlišné složení než keratin kortexu
Průřez meduly má nepravidelný hvězdicovitý tvar Buňky se zde již nedeformují Oválné buňky vytvářejí porézní hmotu Má houbovitou strukturu s dutinkami

6 Obr. 2 průřez vlasu Obr. 3

7 Buňky mají oválný tvar Nemusí být vždy uprostřed vlasového stvolu U dlouhých vlasů je většinou jen u kořínku U jemných vlasů medula chybí (buňky dřeně jsou deformovány na buňky vřetenovitého tvaru a proto nelze medulu prokázat) U vousů je dobře vyvinutá

8 Použité zdroje HÜLSKEN, Margot. A SPOL. Příručka pro kadeřnice. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 356 s. ISBN PETERKA, Emanuel, František KOCOUREK a Miloslav PODZIMEK. Materiály pro učební obor Kadeřník. 4., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 2004, 140 s. ISBN Obr. 1 Dřeň – medula. MyHairStyle.webnode.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Obr. 2 HÜLSKEN, Margot. A SPOL. Příručka pro kadeřnice. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, str. 29 Obr. 3 Struktura vlasu. MyHairStyle.webnode.cz [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google