Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název materiálu 11 - Voda Autor Mgr. Vladimíra Bagová Tematická oblast Materiály Anotace Vzdělávací materiál je určen pro výklad učiva v rámci odborného výcviku pro obory Kadeřník – kadeřnice. Voda – její vlastnosti- chemické, fyzikální, biologické. Skupenství vody, výskyt vody v přírodě. Jakost vody. Způsoby měkčení vody – fyzikální a chemický. Destilovaná voda. Ročník 1. , 3. Datum tvorby Listopad 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Voda

3 Vlastnosti vody Nezbytná k zachování života na Zemi
Nepostradatelná pro základní hygienické úkony (mytí, praní) Kvalitu hodnotíme po stránce: Chemické Fyzikální Biologické

4 a) Chemická stránka vody
Posuzujeme tvrdost vody Tvrdost je dána obsahem solí Vápenatých Hořečnatých b) Fyzikální stránka vody Důležitý je obsah nerozpustných látek anorganického i organického původu Projevuje se čirostí vody

5 Obr. 1 vodní kámen Obr. 2 znečištěná voda

6 c) Biologická stránka vody
Kvalitu posuzujeme podle obsahu různých druhů živočichů, rostlin a mikroorganismů Požadavky na kvalitu pitné vody stanoví ČSN

7 Skupenství vody Plynné – pára Kapalné – voda Pevné – led a sníh
Stavy vody závisí na teplotě a tlaku Voda má nejmenší objem (největší hustotu) při 4°C, tento jev se nazývá – anomálie vody Čím nižší teplota, tím větší objem (led plave na hladině vody)

8 Výskyt vody v přírodě Nejdůležitější je voda v kapalném stavu
Největší zásobárnou vody jsou oceány a moře Slaná voda však není vhodná k pití, ani k zavlažování, ani k dalšímu využití Sladká voda je v podzemí, v ledovcích, jezerech a řekách U nás můžeme využívat k hygienickým, kadeřnickým a kosmetickým úkonům vodu pramenitou, říční a dešťovou

9 1) Dešťová voda Z velkých vodních ploch (jezera, přehrady, moře) se voda odpařuje V atmosféře se díky nižší teplotě tvoří kapičky (kondenzace) a mraky, které pak padají na Zem v podobě deště Čím je déšť hustší a vytrvalejší, tím je voda čistší, protože neobsahuje nečistoty (prach, saze, popel) Svým složením je podobná destilované vodě

10 2) Pramenitá voda Vzniká po vsáknutí dešťové vody do půdy
Dešťová voda obsahuje oxid uhličitý (CO2) Oxid uhličitý rozpouští minerální látky v půdě Tyto minerální látky (soli vápníku a hořčíku) se stávají součástí vody Voda získává tvrdost a stává se chutnější Vzniká tvrdá pramenitá voda, kterou lze používat jako pitnou

11 Obr. 3 pramenitá voda Obr. 4 řeka Vltava

12 3) Říční voda Je povrchová Není tak tvrdá jako pramenitá
Bývá kalná a obsahuje i látky organického původu Je zdrojem mikroorganismů, živočichů a rostlin Nehodí se k pití, protože může obsahovat choroboplodné zárodky, kteří způsobují nemoci Lze ji upravit jako vodu pitnou

13 Jakost vody Voda se používá skoro ve všech kadeřnických a kosmetických úkonech Pro kadeřnické úkony se hodí voda měkká Její tvrdost je podobná vodě říční Je vhodné používat vodu s co nejnižším obsahem solí vápníku a hořčíku i škodlivých choroboplodných zárodků tzv. fekálního znečištění

14 Tvrdost vody vadí při požití prostředků na mytí vlasů nebo holení, protože vyvolá vznik nerozpustných solí Tyto soli zanechávají na vlasech povlaky a omezují pěnivost přípravku Nerozpustné soli tvoří tzv. nerozpustná mýdla (jemné vločkové zákaly při mytí a praní) Některým moderním mycím prostředkům a šamponům tvrdost vody nevadí, protože jsou vyrobeny na bázi syntetických detergentů (saponátů), které silně pění i v tvrdé vodě

15 Měkčení vody Fyzikální způsob Ke změkčení je použito teplo
Při vaření vody se uvolňuje oxid uhličitý Veškeré soli (vápenaté i hořečnaté) se usazují na dně nádoby Podobným způsobem se připravuje i voda destilovaná

16 2. Chemický způsob Měkčení spočívá v použití zásaditých (alkalických) solí Např. soda a borax Tyto zásadité látky jsou schopné přeměnit srážlivé látky na látky nesrážlivé (ve vodě rozpustné) Nevýhodou je alkalická reakce vody Je nutné přidat ještě měniče iontů, které vodu zneutralizují a má tak charakter destilované vody

17 Destilovaná voda Používá se pro:
Ředění roztoků peroxidu vodíku (H2O2) Ředění roztoků kyseliny thioglykolové nebo thiomléčné Obyčejná voda je nepoužitelná, protože obsahuje železo a jiné kovy, které mohou urychlit rozklad uvedených roztoků Destilovaná voda je vhodná k ředění některých prostředků k barvení

18 Použité zdroje HÜLSKEN, Margot. A SPOL. Příručka pro kadeřnice. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 356 s. ISBN PETERKA, Emanuel, František KOCOUREK a Miloslav PODZIMEK. Materiály pro učební obor Kadeřník. 4., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 2004, 140 s. ISBN Obr. 1 Simulační test bojleru parní žehličky s použitím a bez použití blub®. EKVI.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Obr. 2 PECH, Karel. Sinice - znečištěná voda. Deník.cz [online] [cit ]. Dostupné z: povrchovych-zdroju-mohou-v-ni-byt-sinice html Obr. 3 Pramenitá voda. [online] [cit ]. Dostupné z: 1_600-shutterstock_ jpg Obr. 4 JIROUŠEK, Jirka. Řeka Vltava. GAMP s.r.o. [online]. n.d. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google