Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
Přebohaté hodinky vévody z Berry
„EU peníze středním školám“
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Řazení textu Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.10
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Kompozice Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
„EU peníze středním školám“
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
„EU peníze středním školám“
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
VY_52_INOVACE_ZBP1_4364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Rostlina BRAMBORA!.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Koření.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa - Brambory
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu BRAMBORY Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_12 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

BRAMBORY

CHARAKTERISTIKA Brambory jsou hlízy rostliny z čeledi lilkovitých. Vedle obilovin jsou naší nejdůležitější plodinou. Jsou jednou ze základních potravin, kromě toho jsou důležitou surovinu v potravinářském průmyslu (výroba škrobu, lihu, polotovarů z brambor). Existuje velké množství odrůd. Brambory řadíme pro jejich obsah škrobu (až 20 %) do potravin sytících. Obsahují vitamíny C a B, karoten, 2 % bílkovin, minerální látky (vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo), 2 % tuku, 75 % vody. Brambory jsou lehce stravitelné.

ROZDĚLENÍ BRAMBOR Podle doby sklizně rané - dodávají se do 31.8. sklizňového roku, nejsou vhodné na delší skladování pozdní - dodávají se po 1. 9. sklizňového roku, jsou vhodné pro delší skladování, rozlišují se tři třídy jakosti Podle způsobu užití konzumní - se dělí podle varných typů A, B, C průmyslové - se používají při výrobě lihu, škrobu krmné Podle dužiny bělomasé a žlutomasé Ke kuchyňské úpravě se používají brambory konzumní: varný typ A - salátové - tuhé nemoučnaté brambory, s nízkým obsahem škrobu, pevné. varný typ B - přílohové - mírně moučnaté, při vaření se mírně rozpadávají, střední obsah škrobu, polopevné. varný typ C - vhodné na kaše, pyré - moučnaté brambory, při vaření se rozpadají, mají vysoký obsah škrobu.

brambor hlíznatý původní oblastí výskytu jsou podhorské a horské oblasti And v dnešním Peru v současné době se pěstují jako zemědělská plodina prakticky po celém světě s výjimkou tropů, arktických a subarktických oblastí.

Batáty povijnice batátová je druh tropické rostliny kořenové hlízy jsou známé jako batáty či sladké brambory. sladké brambory, mají nasládlou chuť. rozlišují se batáty bílé a červené, pěstují se zejména v Americe hlíza může vážit až 1 kg jsou mnohostranně použitelné, jak k vaření, tak i k pečení, ale i k získávání škrobu nebo alkoholu

topinambury nazývané též židovské brambory jsou rostliny podobné slunečnici dnes se pěstují v několika odrůdách zbarvených od béžové po hnědočervenou mají oříškovou chuť, používají se syrové do salátů nebo se upravují vařením, pečením

Při nižší teplotě brambory namrzávají a sládnou. Kvalita brambor se určuje podle odrůdy, barvy dužiny, zrání, slupky, škrobnatosti zralých hlíz a odolnosti proti chorobám. Nejčastější vady brambor Mokrá hniloba - zpočátku tmavá skvrna pomalu vlhne, mění barvu a stává se kašovitou hmotou Hnědá hniloba - dužina pod skvrnami je hnědá, silně napadené hlízy tvrdnou, zasychají nebo přechází do mokré hniloby Suchá hniloba - na zhnědlých poraněných místech se objevují bělavé nebo barevné chomáčky plísně. Na řezu má hlíza hnědé až černohnědé skvrny. Napadené hlízy postupně vysychají a práchnivějí. Skladování Brambory se uskladňují čisté, suché a zdravé při teplotě od 2 do 6 °C Při nižší teplotě brambory namrzávají a sládnou. Při teplotě nad 8 °C začínají klíčit. V klíčcích je jedovatý solanin. Místnost na skladování musí být vzdušná, temná s relativní vlhkostí vzduchu 85 - 95 %. Vyšší relativní vlhkost vzduchu umožňuje rozvoj chorob a plísní. Brambory skladujeme v nižších vrstvách na dřevěných roštech

Použití brambor ve stravování Brambory se používají jako: vložka do polévek, omáček na přílohy bezmasé pokrmy jsou součástí různých směsi používají se na slané i sladké pokrmy Brambory se používají k výrobě kvasného lihu, bramborového škrobu (Solamyl, Naturamyl). V prodeji jsou sušené polotovary bramborových jídel (kaše, knedlíky, škubánky, noky), smažené bramborové lupínky, extrudované výrobky (snack, rybičky, medvídci atd.) a zmrazené bramborové výrobky (hranolky, knedlíky, krokety).  

Zdroje KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur. 1995. ISBN 80-7032-722-7 MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio. 2005. ISBN 80-2381-585-7 http://commons.wikimedia.org/wiki/Solanum_tuberosum#mediaviewer/File:234_Solanum_tubero sum_L.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/Solanum_tuberosum#mediaviewer/File:Aardappel_%27Parel %27_%28Solanum_tuberosum%29.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/Ipomoea_batatas#mediaviewer/File:Ipomoea_batatas_006.JP G http://commons.wikimedia.org/wiki/Helianthus_tuberosus#mediaviewer/File:Helianthus_tuberos us.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/Helianthus_tuberosus#mediaviewer/File:Sunroot_top.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Povijnice_bat%C3%A1tov%C3%A1#mediaviewer/Soubor:Ipomoea_ba tatas_002.JPG